Güncelleme Tarihi:
Depremin ardından bölgeye farklı boyutlarda bağış ve yardım yapıldığını gördük. Kimi milyon TL’lik destek sağladı kimi de kazak örüp depremzede çocuklara yolladı. Depremzedeler için tam anlamıyla “ter döken” bir grup daha vardı. 6 Şubat’ı takip eden iki haftalık süreçte tam 300 bin kişi, bölgedeki ihtiyaçların giderilmesi amacıyla adımını bağışladı. Bağışlar Help Steps kullanıcılarından geldi. Uygulamayla tam 8.2 milyar adım 42 sivil toplum kuruluşuna kaynak oldu. Başka bölgedeki kanserli çocukların tedavisi olmak üzere pek çok proje bu kaynaktan yararlandı.
PANDEMİDE DOĞRU MESAJ
Bir “adım sayar” olarak da tanımlanan Help Steps, son dönemde Garanti Bankası gibi birçok kuruluşun “Yılın Girişimi” ödülünü verdiği dikkat çeken sosyal yatırımlardan biri. Kurucusu Gözde Venedik, yüksek jeofizik mühendisi olarak enerji sektöründe parlak bir kariyeri varken her şeyi bırakıp bu girişimi hayata geçirmeye odaklandı. 2019’da kurulan girişimin katalizörü ise pandemi oldu. Sokağa çıkamayan milyonlara “Bir yandan spor yaparak fiziğinizi, diğer yandan bağış yaparak zihninizi koruyun” mesajı verdi. Bu yaklaşım hemen karşılık buldu. Bugüne kadar yürüyen, koşan, bisiklete binen binlerce kişi uygulamaya 225 milyar adım karşılığı bağışta bulundu. Sokak hayvanları, çevre projeleri, engelli hakları, eğitim gibi alanlarda projeler yapıldı. Platformun eşzamanlı olarak sporu desteklemek üzere beş büyük spor kulübüyle işbirliği de var.
İşler iyi gidince Gözde Venedik, trafiğe de bulaştı. 2022’den beri sadece adımları değil araçların kilometrelerini de bağışa dönüştürüyor. Şu anda 40’ın üzerinde marka ile sosyal projeler yürütüyor, organik olarak da 1.6 milyon kullanıcısı var. 2022 son çeyreği itibarıyla Akbank-Tosla entegrasyonu sağlayarak adımların TL dönüşümüne başlandı. Şu sıralarda kripto para bağışları için çalışılıyor.
GURBETÇİ DEPREMZEDE İÇİN YÜRÜDÜ
Gözde Venedik’in gözü dışarıda. Depremden sonra bir araya geldik. 150 ülkeden kullanıcıya ulaşmanın, hayallerinin de ötesinde olduğunu söyledi. Atılan adımlarla Ukrayna’daki çocuklar için projeler yapılmasına şaşmamalı. Yurtdışındaki kullanıcılarının önemli bölümünü ise gurbetçiler oluşturuyor. Bu geniş kitlenin, 6 Şubat depremlerinde de çok hızlı aksiyon aldığını söyledi Venedik. “Deprem bölgesine yönelik bir yıllık ihtiyaç planlaması yaptık. İki haftada 300 bin kişi 8.2 milyar adım attı. 42 sivil toplum kuruluşuna bağış yapıldı. 38 şirket de bu kampanyanın içinde yer aldı” dedi.
Venedik’in anlattığına göre Hacettepe Üniversitesi ile de bir barınma projesi için çalışılıyor. Genç girişimci projeyi, “Fakülte sekreteri kullanıcımızmış. Beni aradı, ‘Öğrencilerin barınma sorununu çözmeliyiz’ dedi. Hemen bir markayla anlaşıldı. 220 bin kişi yürüyecek. İzin aşamasındayız” diye anlattı.
NASIL BAĞIŞ YAPILIYOR
Mevzuat açısından bu iş nerede? Gözde Venedik, “Biz para değil adım topluyoruz. Mevzuatta da ‘yer sağlayıcısı’ olarak tanımlanıyor bu durum. Şimdi 8.5 milyonluk bir yatırım turuna çıkıyoruz. Sosyal girişim yatırımcılarının ilgisi var” diye yanıtladı sorumu. Uygulamayı kullanan gün boyu attığı adımları gece 24:00’ten önce sisteme yükleyip puana çeviriyor. Bu sırada bir reklam izliyor ve puanını alıyor. O reklam da bağışa dönüşüyor. 2019’dan bu yana 225 milyar adım bağışa dönüşmüş.
LONDRA’DAKİ TEKNOPARKTA ŞUBE AÇIYOR
Venedik’in planında globalleşmek var. İlk adım İngiltere. “Londra’da yeni kurulan bir teknoparkta şube açmak üzere anlaştık. Aldığımız yatırımı Avrupa’daki büyümeye kullanacağız. Avrupa’da futbol kulüpleriyle işbirliklerimiz var” diye anlatıyor planını.
Avrupa’nın ardından bir buçuk yıl sonra da hedef Amerika’ya girmek. Orada bir tabanlık üreticisiyle el sıkışılmış. İşte globaldeki plan: “Türkiye’de Yeşil Kundura ile yürüyüş ayakkabıları üreteceğiz. HS markalı ayakkabıları ABD’de anlaştığımız Eat Rex firmasıyla satışa çıkaracağız. Bunun yanında bir tekstil markasıyla da anlaştık. Onlar da spor koleksiyon hazırlayacaklar. Dünyada ilk ‘iyilik koleksiyonu’nu hazırlayacağız. Cirodan da bağış yapılacak, adımlardan da.”