pandemi dönemi haberleri sayfasında pandemi dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2302 pandemi dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden "pandemik yaşam" sonrası, hepimiz normallik duygusuna geri dönmek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle yaz döneminin başlamasıyla seyahat ve tatil planları yapılmaya başladı. Ancak henüz genç erişkinlere ve çocuklara COVID-19 aşısı yapılamadı, bu nedenle genç anne babalar ve çocukları için durum hala karmaşık.
#SeyahatPandemiyle birlikte hayatın olmazsa olmazı haline gelen maske kullanımı ile gözlüklerde buharlanma yaşanması kontakt lenslere ilgiyi artırdı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Marangoz, "Pandemi döneminde gözlükler hem hijyen hem de konfor açılarından dezavantajlı bir durum aldı. Bu dönemde kontakt lenslere talep oldukça arttı" dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıKARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalarının rutin kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini belirterek, "Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsizlik ve stresi işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz" dedi.
#Kardiyoloji UzmanıDünyayı etkisi altına alan pandemi, tüm meslek kollarında çalışanların hayatını derinden etkiledi. Temizlik işçileri de salgından en çok etkilenen ve bulaş riski yüksek olan meslek gruplarından biri. Sektörde çalışan kişilerin bir kısmı çalışacağı günü bekliyor, kimi elinden gelse üç maske takacağını söylüyor, kimi de "Sokaklar benim evim gibi, temizledikçe huzur buluyorum" diyor
#Temizlik İşçileriZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Atasoy, pandemi döneminde koronavirüs geçirenler, yakınlarını kaybeden ve sürekli hastalık tehdidi altında çalışmanın psikiyatrik açıdan insanların zorlanmasına neden olduğunu belirterek, "Araştırmalar gösteriyor ki pandemi öncesinde ve pandemi sonrasında depresyon ve kaygı bozuklukları olmak üzere bazı psikiyatrik hastalıkların yaygınlığı oldukça arttı" dedi.
#Prof. Dr. Nuray AtasoyGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalKORONAVİRÜS salgını sürecinde ertelenen diş tedavilerinin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Diş Hekimi Önder Bayraktar, “Pandemi döneminde acil müdahalelerinizi lütfen ertelemeyin, çünkü ilerde ciddi diş kayıpları yaşarsınız ve bağışıklık sisteminiz de bu durumdan olumsuz etkilenir” dedi.
#Diş Hekimi Önder BayraktarANKARA'da Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, "Normal zamanda önem arz eden vücut bağışıklığı, pandemi döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Yeterince uyumak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz, sağlam bir ruh hali bunlardan birkaçıdır" dedi.
#Doç. Dr. Duran TokEDİRNE'de pandemi döneminde müzik aletlerine ilgi arttı. Pandemi döneminde, en çok bağlama ve gitar satışlarının olduğunu söyleyen müzik aleti satıcısı Gazenfer Denizeli, “Satışlarımız şu an istediğimiz seviyede olmasa da evde çalınacak müzik aletleri ilgi görüyor” dedi.
#EdirneKireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluANKARA'da Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, kanser hastalarının pandemi nedeniyle kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyleyerek, "Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen kontroller tanı ve tedavi süreçlerinde aksamalara neden oluyor. Bu aksamalar da sinsice ilerleyen onkolojik hastalıkların erken teşhis olanağını ortadan kaldırarak, tedaviden istenilen sonuçların elde edilmesini engelliyor" dedi.
#Uzman Prof. Dr. Deniz YamaçKovid-19 pandemisi nedeniyle, hastaların ağız ve diş sağlığı tedavilerine zaman ayırmalarının sekteye uğradığını ifade eden Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Çalışkan, son günlerde özellikle kırık diş ve kanal tedavisi gereksiniminde büyük artış gözlemlediklerini söyledi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ece ÇalışkanPandemi sürecinde telefon, tablet ve bilgisayarların fazla kullanımına bağlı olarak duruş bozukluklarının ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, "Bu dönemde omurga, kas ve eklem ağrılarına bağlı şikayetlerde ciddi artışlar görülmekte” dedi.
#Doç. Dr. Didem Sezgin ÖzcanYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeBağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor. Özellikle haftasonu ve yaklaşan yılbaşı kısıtlama dönemlerinde evde yapılacak hataların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hilal Karaca, “Yeterli miktarda, çeşitli besin gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyanma-uyku döngüsünü bozabilir” dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıPandemi döneminde özellikle evde kalanların dengesiz beslenme eğilimlerinin arttığına dikkat çeken Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, “Beslenmemizi düzenlemek bizim elimizde. Biraz çaba ve gayretle fit halimize dönebilir ya da hep formda kalabiliriz” dedi.
#Öğr. Gör. Gökhan TaşpınarSon dönemde hızla artan vaka sayıları sokağa çıkma yasaklarını geri getirdi. Climed Tedavi Merkezi’nden Op. Dr. Mustafa Bolat, evdeki varis riskine karşı, “Bilinenin aksine yalnızca uzun süre ayakta durmak değil hareketsiz kalmak da varis oluşumuna neden oluyor. Koronavirüsten kaçarken evdeki varis tehlikesine yakalanmayın” dedi.
#Op. Dr. Mustafa BolatUlaştırma ve Altayapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TIR Parkı ihtiyacını karşılamak için yeni bir Avrupa Birliği projesine başlamayı planladıklarını duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Projenin en önemli hedeflerinden birisi güvenli TIR parkları oluşturarak özellikle kadın sürücülerin istihdamını kolaylaştırmak. Çalışmalarımızla nakliye sektöründe kadınların sayısı artacaktır.” dedi. Uraloğlu ayrıca kadın sürücü istihdam eden şirketleri Bakanlık olarak destekleme kararı aldıklarını da bildirdi.
#Abdulkadir UraloğluDünyanın en büyük yayıncılık buluşması olarak kabul edilen Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı önceki gün sona erdi. Bu yıl 76’ncı kez gerçekleştirilen fuar, pandemi dönemi öncesindeki gibi olmasa da hem katılımcı hem de fuar boyunca gerçekleştirilen etkinlikler açısından oldukça başarılı geçti.
#ALMANYASinema tarihinin en büyük oyuncuları arasında sayılan ve yaşayan efsane olarak anılan Al Pacino, çocukluğu, oyunculuk serüveni ve 84 yaşında dördüncü kez baba olma tecrübesini anlattığı otobiyografik kitabıyla gündemde…
#Al PacinoSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yıllık 60 milyon ton üretim kapasitesine sahip Türk demir çelik sektörünün gerek üretim kapasitesiyle gerekse üretim miktarı ve ürün kalitesi ile dünyada önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Avrupa’nın 2’ncisi, dünyanın ise 8. büyük çelik üreticisi konumundayız. Dünya ham çelik üretiminin yüzde 0,7 azaldığı bu yılın ilk 7 ayında, biz üretimde yüzde 14,9 artış kaydettik.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarDünyaca ünlü isimler peş peşe setin başına geçiyor. Biletler kısa sürede tükeniyor. Etkinliklerde yurtdışındaki örneklerini aratmayan anlar yaşanıyor. Herkes DJ’in arkasında bir yer kapma savaşında adeta. İstanbul’un elektronik müzik sahnesi özetle şu sıralar çok ‘popüler’.
#Meltem FıratlıSosyal medya, farklı gelir elde etme yollarını da ortaya çıkardı. İnternet fenomenleri olarak da bilinen influencer’lar, doğrudan ya da örtülü biçimde ürün tanıtımı yapıp yüksek gelir elde ediyor. Peki ‘sosyal medya geliri’ nasıl vergilendiriliyor? Fenomenler yönünden herhangi bir vergi avantajı bulunuyor mu? Merak edilenleri vergi hukuku uzmanı Avukat Dr. Burak Aslanpınar’a sordum...
#FenomenBoğaziçi Üniversitesi’nden bölüm ikincisi olarak mezun olan Eyyüp Taşçı, Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California (UCLA) ve California Institute of Technology (CALTECH) gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden doktora eğitimi için tam burslu kabul aldı.
#EYYÜP TaşçıOcak ayından bu yana "dünyanın en yaşlı insanı" unvanını elinde tutan 117 yaşındaki Maria Branyas Morera, hafta başında hayatını kaybetti. Dünya savaşlarından, pandemilerden ve nice zorluktan sağ çıkan Morera'nın ne kanser ne kalp hastalığı ne de en ufak bir demans belirtisi göstermesi uzmanları bile şaşkına çeviriyordu. Peki Morera'nın bu kadar uzun yaşamasının sırrı neydi?
#SağlıkRANA Kutvan; Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan aldığı derslerle pekiştirdi. Daha sonra City University of New York’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek yüksek onur derecesiyle mezun oldu. City University of New York’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsü’nde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy’i (REBT) yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsü’ndeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara da katıldı. 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu.
#1Ankara’da yaşayan ve nadir görülen bir hastalık ‘pulmoner hipertansiyon’ hastası olan 63 yaşındaki Aykut İnciler, akciğerinin fonksiyonlarını yerine getirememesinden dolayı dört yıldır çantasında taşıdığı oksijen konsantratörü ile hayatını sürdürüyor. İnciler, “Diğer insanların rahatça aldığı, kıymetini bilmediği o nefese ben para ödüyorum. Pozitif düşünün, havayı içinize çekin. Ara ara kendinizle akciğerlerinizle, tüm organlarınızla konuşun, sevin onları” diyor.
#ANKARAİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler KoçAXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, kamunun üzerindeki sağlık yükünün her geçen yıl arttığını belirterek, “Sağlık sigortacılığını geliştirmenin tam zamanı. Bu iş tek başına sigorta sistemi ile olmaz, özel hastanelerle işbirliği yapmalıyız” dedi.
#AXA TürkiyeTURYİD (Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği) Başkanı Kaya Demirer, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan uzunca bir süredir talep edilen, kredi kartı ile bahşiş ödenmesine yönelik yasal düzenlemeyi sektör çalışanlarıyla birlikte desteklediklerini açıkladı.
#TURYİDPandemi döneminin yol açtığı değişime işaret eden Türk Hava Yolları İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, “İnsan kaynakları destek birimiyken artık stratejik konumda çünkü şirket stratejisinin belirlenmesinde kilit rol oynuyor” dedi. Türk Hava Yolları olarak, 130 ülkeye ulaşan geniş kapsamlı faaliyet alanları ve çok kültürlü yapılarıyla Türk gençlerine havacılık sektöründe benzersiz bir kariyer fırsatı sunduklarını da belirten Çay, “Sunduğumuz eğitim ve gelişim olanakları ile kariyerlerinin başında olan gençlerimizin her zaman yanında olmayı sürdürüyor; eğitim programlarımız ile ülkemiz gençlerine kariyerlerini havacılık sektöründe şekillendirme imkânı tanıyoruz” diye konuştu.
#Abdulkerim ÇayAnkara’da yaşayan Serkan İndere, hayata geçirdiği mobil berber uygulaması ile saç, sakal tıraşı olmak isteyen müşterilerinin olduğu noktaya gidiyor. Aracıyla mesleğini sürdüren İndere, “Bana trafikte bile ‘makas’ atıyorsun diyorlar ama ben ‘tıraş’ makası atıyorum” diyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERİyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran’a yapılacak. Başvuruları bugün bitecek sınava yaklaşık iki ay kaldı. Bu yıl sınava nasıl hazırlanması gerektiğini sorduğumuz uzmanlar, adayların bu süreçte sadece odaya kapanarak soru çözmesinin doğru olmadığını söylüyor.
#LGSAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dolmuşlarda ödemenin kart onaylayıcı ile yapılması gerektiğini belirterek, "Göstere göstere zarar etmenin anlamı yok. Şimdi bir durağımız bunu kabul etti. İnşallah seçimden sonra takacağız. Bunun vergi ile filan bir alakası yok. Bizim yapabileceğimiz destekler açısından da çok önemi var" ifadelerini kullandı.
#AnkaraO zamansız olmanın canlı kanıtı gibi. Yıllar geçse de şarkıları hiç eskimiyor. Havası, güzelliği değişmiyor. “Yaşımdan da şimdiki pozisyonumdan da memnunum” diyor. Ayşegül Aldinç’le yeni kitabı ‘Malumatfuruş’ için buluştuk. Hayatını, aşkı, kitabını, müziği ve güzelliğini konuştuk: “Güzellik başa bela. Hep güzel kalman gerekiyor.”
#Ayşegül AldinçBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat’ta ziyaret edeceği Mısır’da çöle sıfırdan inşa edilen Yeni İdari Başkent’e (NAC) ilk kez Hürriyet girdi. Yaklaşık 60 milyar dolara mal olan ve 6 milyon nüfusa göre planlanan yeni başkent, şimdi ilk sakinlerini bekliyor.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan