Balık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünGece dışarı çıkacaksam restorandan bara, oradan kulübe koşturup bir de gittiğim yerde programın başlamasını standın başında beklemektense yemek ve canlı müziği bir arada sunan yerleri daha çok tercih ediyorum. Bu sezon bahsettiğim konseptte yeni açılan yerler de var, A’dan Z’ye yenilenenler de...
#İstanbulHavaların soğumaya başlamasıyla vatandaşların balığa ilgisi arttı. Bu sene bol olan palamut, tezgâhlardaki yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir, mezgite bıraktı. Ancak lüfer, mevsimi olmasına rağmen azlığıyla dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan balıkçılar, lüferin az olduğunu o yüzden fiyatının da yüksek olduğunu söyledi.
#BalıkTURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaSezon başında genellikle Batı Karadeniz’de avlanan hamsinin bugünlerde Trabzon açıklarında bol miktarda avlanması balıkçının yüzünü güldürürken, fiyatı da önceki günlere oranla geriledi.Trabzon Balık Hali’nde bugün itibariyle hamsinin kilosu 50 TL’den satılırken, diğer balık çeşitlerinin bolluğu da sezonun bereketli geçeceği görüntüsü verdi.
#HamsiLokum kıvamındaki dokusu, balığın tazeliğini tabağa yansıtan tadı ve gösteriş istemeyen sunumuyla meze sofralarının en zarif üyesi. İri toriklerden yapılanı makbul, hazırlaması da epey zahmetli. İstanbul yeme-içme kültüründe önemli yere sahip lakerdanın en iyisini hangi adreslerde yiyebiliriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞ12 Ekim akşamı için gelen davet ilginç bir buluşmayı işaret ediyordu. Türkiye’de ilk kez Michelin yıldızı kazanan restoranlar açıklanacak hemen sonrasında bu restoranlardan birinde Mastercard Türkiye ev sahipliğinde akşam yemeği yenecekti. Mastercard, bu yıl ilk kez Türkiye’de restoran seçimi sunan “Michelin Guide İstanbul”un resmi partneri olmuştu.
#Michelin Yıldızıİstanbul'da çinekopun yasal limit olan 18 santimetre altında satıldığı şikayetlerinin artması üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri balık tezgahlarını tek tek denetledi. Boyları ölçülerek satılan balıkların kanuna uygun olup olmadığı kontrol edildi. Yapılan denetimlerde, yarım kasa lüferin 18 santimetre olması gerekirken 14-15 santimetre olduğu tespit edildi. Satıcıya 7 bin 500 lira idari para cezası uygulandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Bilimsel kurallara göre onlara ömründe bir kere üreme hakkı vermemiz gerek. Çünkü sürdürülebilirlik çok önemli. Hem balıkçılarımız hem de tüketicilerimiz küçük boyutlarda balık almazlarsa ve herhangi olumsuzluk olduğunda alo 174 gıda hattını ararlarsa onlara dönmekle mükellefiz" dedi.
#Balık SatışıTarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Nevşehir’de yaptığı açıklamada “Üretilmeyen alanlar üretime kazandırılsın diye üreticilerimize pek çok üründe yüzde 75 süspansiyonlu tohum dağıttık. Böylece ekilmeyen alanların azalmasını sağladık. Bunda da ciddi bir ivme yakaladık. Ekilmeyen alanların ekilmesiyle ilgili attığımız bu adımlar ile birlikte de üretimimizi artırmanın gayreti içerisinde olduk” dedi.
#Bakan KirişciHava soğudu, balıklar yağlandı, lakerda yapmanın vakti geldi. Sofraya konan lezzetli takozlar, yanında bir parça mor soğanla iştah açmaya başladı. Bir İstanbul geleneği olan lakerdaya yakından bakalım; ustaları kimlerdir, âlâsı nasıl yapılır ve en iyisi nereden alınır bilelim…
#LakerdaDenizlerde av yasağının kalkmasının ardından Karadeniz’e açılan balıkçıların yüzü, özellikle istavrit, mezgit ve kınalı barbun ile gülüyor. Bolca avlanan istavrit, kilosu 8-10 liradan satılırken, balıkçılar ve müşteriler de ara ara tezgahlara gelen ’Karadeniz'in incisi’ hamsiyi bekliyor.
#BalıkDenizlerde av yasağının kalkmasının ardından Karadeniz’e açılan balıkçıların yüzü, özellikle istavrit, mezgit ve kınalı barbun ile gülüyor. Bolca avlanan istavrit, kilosu 8-10 liradan satılırken, balıkçılar ve müşteriler de ara ara tezgahlara gelen ’Karadeniz'in incisi’ hamsiyi bekliyor.
#İstavrit