Güncelleme Tarihi:
Tam bir klasik
Kıyı Restaurant, İstanbul
Tarabya’da. Ebru Erke’ye göre en iyi yapanlardan, adeta damakta eriyor... Deniz Alphan dışarıda yemenin artık çok pahalandığını ama Kıyı’nın yerinin başka olduğunu söylüyor. Esin Sungur’a göre bir klasik. Didem Şenol ve Teoman Hünal’ın da önerisi. Torikten yapılıyor, sunumu beyaz soğanla... Adedi 170 lira. (0212) 262 00 02
Caddebostan’daki yerinde sipariş verip oturabileceğiniz kısmı var. Aylin Yazıcıoğlu’nun favorisi. İrice torikler temizlenip tuzla kaplanıyor, 2 hafta kadar bekliyor. 200 gram torik lakerda 370 lira. Ekmek içinde tarama, lakerda, kırmızı soğan, roka ve turşulu sandviçleri de var. Deniz Alphan ve Ferit Özkaşıkcı da öneriyor. (0532) 390 85 67
Beyoğlu Balık Pazarı’ndaki dükkânı 1941’den bu yana hizmet veriyor. Bağdat Caddesi’nde oturarak yiyebileceğiniz konseptte de bir şubesi var. Boğaz palamutlarından hazırlanan lakerdaları da beğeniliyor, yarım kilosu 250 lira. Torikten yapılan lakerdanın yarım kilosuysa 750 lira. Deniz Alphan ve Teoman Hünal’ın önerisi. (0216) 361 13 63
Yağlı ve sert balıktan
Yeniköy Balıkçısı, İstanbul
Levon Bağış kurucusunun hayatının balıkçılıkla geçtiğini, balığı ve Boğaz’ı çok iyi tanıdığını söylüyor. Dolayısıyla lakerdaları da bir o kadar özenli. Palamuttan da torikten de yapıyorlar. Lakerda istediğinizde tercihiniz soruluyor. Sert, yağlanmış ve lezzetli balık buldukça işliyorlar. Palamudun adedi 150, toriğinki 200 lira. Murat Bozok’un da önerisi. (0212) 299 82 33
Sunumu kırmızı soğanla...
Yüksel Balık, İstanbul
Yeşilköy ve Tarabya’da şubeleri var. Tarabya’daki Boğaz’a nazır bir konumda. Ebru Erke “Pek çok kişi lakerdasını dışarıdan alır, burada pastırmasından lakerdasına kendileri işliyorlar. Kıvamı iyi, tadı tuzu yerinde” diyor. Torikten yapılıyor, kırmızı soğanla birlikte geliyor.
Dilimi 150 lira. (0212) 574 34 34
Yeşilköy’de. Gayrimüslim balıkçıların bize kazandırdığı lakerda, zaman içinde İstanbul’un sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiş. Levon Bağış “Eski usule sadık kalmayan ve kendisi yapmayan çok mekân var. Burada lakerdanın yanı sıra çirozlarını da uskumruları kurutarak kendileri özenle hazırlıyor” diyor. Adedi 175 lira.
(0212) 573 02 02
Izgara balığa yer ayırın
Therapia Boğaz Balık, İstanbul
Tarabya’da, Kireçburnu sahil hattında. Ebru Erke “Güzel manzara, lezzetli yemekler… Fiyat-kalite dengesini beğendiğim balıkçılardan. Yağlı torikten yapılan lakerdasını mutlaka deneyin, mevsimindeki ızgara balıklara da yer ayırın” diyor. Karides söğüş ve tarama da sevilen mezelerinden... Bir dilimi 200 lira. (0212) 223 25 26
Rumelikavağı’nda. Lakerdasını kendi yapan balıkçılarımızdan... Takoz biçimde kesilerek hazırlanan iyi yağlanmış torikten hazırlıyorlar. Tuzlu salamurada dinlenen bu lakerdalar da en az kalkanları kadar beğenilen lezzetlerinden. Ferit Özkaşıkcı’nın önerdiği adresler arasında. Kırmızı soğan ve zeytinyağıyla sunuluyor.
Bir dilim 250 lira. (0212) 242 98 99
Hakkını veriyor
Trilye Restoran, Ankara
Çankaya’daki restoran Ankara’nın en ünlü balık lokantalarından... Esin Sungur’a göre yapımı incelik isteyen bu mezenin hakkını veren adreslerden. Kafa, kuyruk ve yüzgeçlerinden temizlenmiş torik buzlu suda bekletilip kanı akıtılıyor. Tuzla kaplanıp dinlendikten sonra salamura suyunda bekliyor ve servise hazır hale geliyor. Adedi 240 lira. (0312) 447 12 00
Sızma zeytinyağıyla
Yalova Restaurant, Çanakkale
1940 yılından bu yana hizmet veren restoranın hem Çanakkale merkezde hem Bozcaada’da şubeleri var. Lakerdayı kırmızı soğan üzerinde, iyi kalite sızma zeytinyağıyla sunuyorlar. Teoman Hünal’a göre bu sulardan çıkan en lezzetli balıkları işleyen restoranın lakerdaları da başarılı. Sıcak-soğuk deniz mahsullü meze seçkisi zengin. Dilimi 135 lira. (0544) 117 10 45