Liselere geçiş sistemi (LGS) kapsamında 20 Haziran'da yapılan merkezi sınavın ardından bazı özel okulların sınav birincilerini açıklamasına Özel Öğretim Kurumları Dernekleri tepki gösterdi. Dernek yetkilileri yaptıkları açıklamada, bu duyuruların doğru olmadığını Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yasal işlem başlatması gerektiğini belirtti.
#LgsMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bilim Kurulu da uygun görürse ve bu iyileşme sürerse okulları 1 Haziran’dan itibaren açacakları mesajını vermişti. Önümüzde iki hafta var. Ben de biraz araştırma yaptım. Öğrendiğime göre haziranın ilk haftası, lise ve üniversite sınavına girecek olan 8 ve 12’nci sınıflar ile bağımsız anaokulu ve kreşler açılışa hazırlanıyor. Haziranın ikinci yarısında da tüm kademelere ‘telafi eğitimi’ için okullar açılacak.
#EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bilim Kurulu da uygun görürse ve bu iyileşme sürerse okulları 1 Haziran’dan itibaren açacakları mesajını vermişti. Önümüzde iki hafta var. Ben de biraz araştırma yaptım. Öğrendiğime göre haziranın ilk haftası, lise ve üniversite sınavına girecek olan 8 ve 12’nci sınıflar ile bağımsız anaokulu ve kreşler açılışa hazırlanıyor. Haziranın ikinci yarısında da tüm kademelere ‘telafi eğitimi’ için okullar açılacak.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bilim Kurulu da uygun görürse ve bu iyileşme sürerse okulları 1 Haziran’dan itibaren açacakları mesajını vermişti. Önümüzde iki hafta var. Ben de biraz araştırma yaptım. Öğrendiğime göre haziranın ilk haftası, lise ve üniversite sınavına girecek olan 8 ve 12’nci sınıflar ile bağımsız anaokulu ve kreşler açılışa hazırlanıyor. Haziranın ikinci yarısında da tüm kademelere ‘telafi eğitimi’ için okullar açılacak.
#YazarÖzel Öğretim Kurumları’nı temsil eden beş dernek temsilcisi bir açıklama yaparak, “Ülkemizin adına hayati öneme sahip eğitim kurumlarımızın ayakta kalması ve öğretmenlerimizin desteklenmesi için velilerimizin bu dönemde ödemelerinde hassas davranmasını bekliyoruz” dedi
#GazetehaberleriTürkiye kökenli gönüllü genç akademisyen ve öğrencilerden oluşan, geçen yıl Frankfurt’un ‘Entegrasyon Ödülü’nü alan Hessen Eğitim Platformu’nun altıncı kez gerçekleştirdiği Eğitim Fuarı’na katılım yine yoğun oldu. Frankfurt ve çevresinden çok sayıda genç ve aileleri Almanya’daki mesleki ve akademik eğitim konusunda en ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşma şansı buldular...
#FRANKFURTOkulların kapanmasının ardından birçok çocuk yaz okullarında eğitim öğretimlerine devam ediyor. Ancak otizmli çocuklar için açılan yaz okullarında eğitimin özel bir anlamı var. Çünkü özel gereksinimi olan bu çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde kazanımlarının gerilememesi önemli. Bu yüzden aileler otizmli çocuklarının eğitimini kesintiye uğratmamak için mutlaka bir yaz okulunun kapısını çalıyor. İşte bu noktada yaz okulu adı altında otizmli çocuklara eğitim verdiğini iddia eden ve mesleki uzmanlığı olmayan bazı kurumlar, ailelerden her ay için 10 binlerce lira ücret talep edebiliyor.
#BESYOÖzel okul dernek ve platformları bir araya gelerek yaptığı açıklamada deprem bölgesinden farklı illere göç eden öğrencilerin özel okullarda ikinci dönem tam burslu okutulacağını duyurmuştu. Öğrencilerin bu kapsamda başvuru yapabileceği okullar ve kontenjanları öğrenebileceği Misafir Öğrenci Sistemi açıldı. TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Başkan Yardımcısı Mirkan Aydın, kontenjan sayısının yüksek olacağını söyledi.
#TÖZOKTürkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, önümüzdeki birkaç ay içinde İstanbul’da 25, Türkiye genelinde yaklaşık 200 özel okulun kapısına kilit vuracağı endişesi yaşadıklarını söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yeni okul ruhsatlarının durdurulmasını istemişti. 5 özel okul derneğinin başkanı, dün gün boyu bakanlıkta görüşmeler yaptı.
#TÖZOKTÜRKİYE Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, önümüzdeki birkaç ay içinde İstanbul’da 25, Türkiye genelinde yaklaşık 200 özel okulun kapısına kilit vuracağı endişesi yaşadıklarını söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yeni okul ruhsatlarının durdurulmasını istemişti. 5 özel okul derneğinin başkanı, dün gün boyu bakanlıkta görüşmeler yaptı.
#YazarHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜAnayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılarak özel okula dönüşmesini öngören kanun maddesini iptal etti. Akıllara özel okula dönüşen kurumların ne olacağı, temel liselere kayıt yaptıran öğrencilerin durumu, özel okul olmak için başvuru yapan kurumların başvurularını geri çekip çekmeyeceği tartışılmaya başlandı. Dershane temsilcileri, “temel liseye kayıt yaptıran öğrenciler isterse paralarını geri öderiz” derken kararın kapsamı ve nasıl uygulanacağı konusu için Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı bekleniyor.
#Anayasa MahkemesiDün gece TBMM’ye taşınan dershaneler ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) teşkilatında önemli değişiklikler içeren yasa taslağı tepkilere neden oldu. Dershaneciler, “Yasa tasarısı bu haliyle Meclis’ten geçerse ve bütün girişimlerimiz sonuçsuz kalırsa konuyu yargıya taşıyacağız” dedi. Talim Terbiye Kurulu Eski Başkanı İrfan Erdoğan ve sendikalar da, yasa tasarısı Meclis’ten geçerse bakanlık teşkilatında kuvvetler ayrılığının ortadan kalkacağını ve ‘tek adam’ döneminin başlayacağını söylediler.
#DershaneKapatılmakla karşı karşıya kalan özel dershanelerin önce ‘açık liselere', görüşmelerden sonra ise ‘akademik liselere' dönüştürülmek istenmesine özel okullardan tepki geldi. Özel Okullar Platformu açıklamasında, ‘‘Açık lise ismini parlatıp, dershanelerin kabul edebileceği bir formül haline getirip akademik ismi koyarsanız burada daha büyük bir facia söz konusu’’ denildi. Duyuruda dershanelerin kapatılmasına karşı çıkarken, dönüşüm adı altında yapılmak istenen uygulamayla kaliteli eğitimin büyük zarar göreceğine değildi.
#DershaneUlusal dershane dernekleri 3 bin dershane adına yaptıkları açıklamada, dershanelerle ilgili çalışmaların uzun süredir konunun en önemli paydaşlarından biri olmalarına rağmen kendi görüşleri alınmaksızın yürütüldüğünü söyledi.Sorunun sadece yüzde 25 olarak telaffuz edilen bir kesimin sorunu gibi gösterilmesinin yanlış olduğunun anlatan Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, “Görülmüştür ki altta imzası olan 3 bin civarında dershaneyi temsil eden dernekler, tüm dershane sektörü hatta tüm özel öğretim kurumları dernek ve çevreleri bu soruna sahip çıkmış, ortak bir bakışla ve demokratik haklarını kullanarak sorunun çözümüne yönelmiştir. Dershaneler meselesi, sadece dershaneleri değil; öğretmenler, çalışanlar, öğrenciler ve veliler dikkate alındığında halkımızın çok büyük bir kısmını ilgilendiriyor. Bundan dolayı meselenin oldubittiye getirilmeden, zaman baskısı olmadan, hukuksal sorunlara yol açmayacak biçimde ayrıntılarıyla görüşülmesini bekliyoruz" dedi.
#DershaneDershanelerin kapatılması konusundaki tartışmalara dershane sahipleri açıklama yaparak, “Hükümetin, yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutumla, sektör temsilcileriyle hiç görüşmeden hatta yok sayarak mevcut özel okulların sürdürülebilir olmadığı ortadayken, okula dönüşümü tek alternatif gibi sunması, dönüşemeyenleri kapatması, sistem dışına çıkarması olasılığı, beraberinde bunlara yönelik tasarrufun niteliğine ve içeriğine bağlı olarak bir dizi hukuksal uyuşmazlıkları da beraberinde getirecek” dedi.
#DershaneSürücü kursları dernekleri, Bakanlığın hazırladığı yeni taslağa tepki gösterdi. Dernekler ders saatlerinin düşürülmesinin, eğitimsiz insanların trafiğe çıkarılması olarak yorumladı. Ayrıca, ders ücretleri de düşük olduğu için eğitici bulmakta sorun yaşanacağını savundu.