Ulusal dershane dernekleri: Bu sadece bir kesimin mücadelesi değil

Güncelleme Tarihi:

Ulusal dershane dernekleri: Bu sadece bir kesimin mücadelesi değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 17:33

Ulusal dershane dernekleri 3 bin dershane adına yaptıkları açıklamada, dershanelerle ilgili çalışmaların uzun süredir konunun en önemli paydaşlarından biri olmalarına rağmen kendi görüşleri alınmaksızın yürütüldüğünü söyledi.Sorunun sadece yüzde 25 olarak telaffuz edilen bir kesimin sorunu gibi gösterilmesinin yanlış olduğunun anlatan Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, “Görülmüştür ki altta imzası olan 3 bin civarında dershaneyi temsil eden dernekler, tüm dershane sektörü hatta tüm özel öğretim kurumları dernek ve çevreleri bu soruna sahip çıkmış, ortak bir bakışla ve demokratik haklarını kullanarak sorunun çözümüne yönelmiştir. Dershaneler meselesi, sadece dershaneleri değil; öğretmenler, çalışanlar, öğrenciler ve veliler dikkate alındığında halkımızın çok büyük bir kısmını ilgilendiriyor. Bundan dolayı meselenin oldubittiye getirilmeden, zaman baskısı olmadan, hukuksal sorunlara yol açmayacak biçimde ayrıntılarıyla görüşülmesini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) ve Özel Anadolu Kültür Dershaneleri Birliği Derneği (KÜLTÜR-BİR) temsilcileri Ankara’da toplantısı düzenledi. Dershanelerin kapatılması ile ilgili olarak toplam 3 bin dershane adına açıklama yapan dernek temsilcileri, süreci değerlendirdi.

Dernekler adına açıklamada bulunan ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, şöyle konuştu:

“Son günlerde basınımız ve kamuoyunu yoğun bir şekilde meşgul eden ‘Özel Dershaneler’ konusunun son Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüldüğünü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarının ardından Başbakan'ın açıklamalarıyla tüm kamuoyu öğrenmiş oldu.

Başbakan yanlış bilgilendirildi

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu'nun toplandığı 18 Kasım günü toplantı öncesinde ve toplantı devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarınca, özel dershaneleri temsil eden derneklerin yöneticileri davet edilerek Bakanlıkta ayrı ayrı görüşmeler yapılmış ve hazırlanan Yasa Taslağının dershane derneklerince kabul edilmesi istenmiştir. Ancak hazırlanan taslak, ülkemizin eğitim-öğretimine önemli zararlar verecek bazı maddeler içerdiği için dernek temsilcileri tarafından kabul edilmemiştir. Nitekim taslak, anlaşıldığı üzere Bakanlar Kurulunda görüşülmesi, tartışılması, eleştirilmesi sonucunda uygun bulunmamış; yeni teklifler getirilerek tekrar görüşülmesi kararlaştırılmıştır.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarına göre ‘Özel Dershanelerin Geleceği’ ile ilgili karar verilmeden önce, olayın paydaşlarının görüşlerinin alınmasına ve bir mutabakat aranmasına karar verilmiş olması sektör temsilcileri tarafından ümitle karşılanmış ve kaygılarımızı bir nebze azaltmıştı.

Başbakanımızın 20 Kasım akşamı televizyon kanalında konuyla ilgili sorulara verdiği yanıtlarda konuyu eğitim reformu kapsamında değerlendirerek iyi niyetle yaklaşmakta ancak yanlış bilgilendirildiği anlaşılmaktadır. Sözgelimi sınav sorularının dershane müfredatına göre düzenlendiği, 20 bin TL’lik dershaneler, 800 bin öğretmene haksızlık yapma düşüncelerinin, özel okul ve özel açık lise olma önerilerinin sorunun çözümünden uzaklığı, dershaneye duyulan ihtiyacın görmezden gelinmesi gibi pek çok konu hakkında söylenecek çok söz vardır?

Haberin Devamı

Sorun ortak sorunumuz

Görülmüştür ki altta imzası olan 3 bin civarında dershaneyi temsil eden dernekler, tüm dershane sektörü hatta tüm özel öğretim kurumları dernek ve çevreleri bu soruna sahip çıkmış, ortak bir bakışla ve demokratik haklarını kullanarak sorunun çözümüne yönelmiştir.

Dayatma ile çözüleceğinin sanılması büyük bir yanılgı

Bu aşamada sektör temsilcileri olarak:

1. Bakanlar Kurulu'na gelen bu konuyu yeniden değerlendirme ihtiyacıyla tarafların görüşlerini, önerileri alma yaklaşımlarını meselenin çözümü açısından olumlu buluyoruz.
2. Bakanlık bürokratları tarafından dershane dernekleri ile yapılacak görüşmelerde karşılıklı dayatma olmadan yapıcı katkılarda bulunmak istiyoruz.
3. Dershaneler meselesi, sadece dershaneleri değil; öğretmenler, çalışanlar, öğrenciler ve veliler dikkate alındığında halkımızın çok büyük bir kısmını ilgilendirmekte. Bundan dolayı meselenin oldubittiye getirilmeden, zaman baskısı olmadan, hukuksal sorunlara yol açmayacak biçimde ayrıntılarıyla görüşülmesini bekliyoruz.
4. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Bülent Arınç’ın açıklamasında ifade ettiği mutlaka paydaş olan dershane derneklerinin görüşlerinin alınacağı gibi, olayın diğer paydaşları olan çalışan öğretmen ve personel ile bu kurumlardan hizmet alan öğrenci ve velilerin de görüşlerinin alınması gerektiğine inanıyoruz.
5. Bu konunun çok daraltılmış seçenekleriyle bir dayatma biçiminde sunularak çözüleceğinin sanılması büyük bir yanılgıdır. Bundan dolayı konuyla ilgili çalışma yapan başta sektör temsilcisi dernekler olmak üzere düşünce kuruluşlarının ve üniversitelerin, öğretmen sendikalarının ve özel okulları temsil eden derneklerin kanaatlerinin alınmasının da faydalı olacağına inanıyoruz.
6. Bazı basın yayın kuruluşlarında sanki Bakanlar Kurulu sonrası dershane temsilcileri ile görüşmeler yapılmış ve mutabakat sağlanmış gibi haberler vardır. Bunlar doğruyu yansıtmamaktadır. Bundan sonraki sürecin şeffaflık içinde yürütülmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Köprülü, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu süreçte yapılacak ortak çalışmalar ve alınacak kararlarla ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmeye devam edeceklerini belirtti.

BAKMADAN GEÇME!