Pek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk YazarÇocuklar doğuştan getirdikleri merak ve keşfetme duygusuna ilk olarak aile ortamında karşılık bulurlar. Çevrelerinde olup bitenleri algılamak, tanımak ve anlamlandırmak için tüm duyularını kullanırlar. Böylece günlük yaşantı içerisinde gerçekleşen bu keşifler sayesinde bilime ilişkin temel kavramlar ve bilimsel süreç becerileri, bebeklik kadar erken bir dönemde edinilmeye başlar. Bu nedenle, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynler, bilim eğitimindeki rollerinin farkında olmalı.
#Konuk YazarHer öğrenci başarılı olmak ister. Derslerimde ve eğitimlerimde hep söylediğim bir söz vardır: Hiçbir öğrenci, “Ben okulda başarısız olacağım” diyerek okula başlamaz. Böyle bir şey dünyada görülmemiştir. Onları başarısız olmaya iten şartlar, durumlar ve kişiler vardır. Bu olumsuzlukları yenmek biraz da biz ailelerin, eğitimcilerin ve eğitim bilimcilerin elinde. Öğrencilere başarıya giden yolu açmamız gerek; onlara etkin bir öğrenme nasıl olur göstermemiz gerek.
#Öğrenme Becerileri2021 yılı itibarıyla bir LGS ve YKS maratonunu daha geride bıraktık. Sırada KPSS ve TUS gibi sınavlar var. ÖSYM’nin sınav takvimi incelendiğinde pek çok sınavın da yıl içinde ya yapıldığı ya da yapılacağı görülüyor. Ayrıca, öğrencilerimizin akademik performanslarının uluslararası ölçekte karşılaştırılabilmesi için birkaç yılda bir PISA ve TIMSS sınavları düzenleniyor. Her ne kadar 21’nci yüzyıl dünyasının öğrencilerden ve hayat boyu öğrenenlerden beklentisi geniş bir yelpazede zihinsel, duygusal, sosyal ve davranışsal pek çok becerinin nitelikli ve işlevsel bir örüntüsünü gerektirse de hem ülkemizde hem de dünyada sınav başarısı öncelikli yerini korumaya ve yaşamımızın merkezinde yer almaya devam ediyor.
#Öz YeterlikCOVID-19 pandemisiyle birlikte öğretmenler, en çok laboratuvar ortamında verilen derslerin çevrimiçi (online) ortama taşınmasında sıkıntılar yaşadı. Özellikle laboratuvar şartları ve malzemeleri olmadan öğrencilerinin bazı fen kavramlarını etkin öğrenebilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi için uygun öğrenme ortamlarını oluşturmakta zorlandılar.
#DeneyPandemi sürecinde belki de en çok ihmal edilen ve bilişsel, zihinsel, duygusal, akademik ve daha birçok alanda doyurulması en zor çocuklar olan üstün potansiyelli çocuklarımız olmuştur.
#Üstün Potansiyelli Çocuklar“Sınav kaygısı; sınav öncesi veya sınav esnasında iyi bir performans göstermesi beklenen öğrencilerde ortaya çıkan, çeşitli endişeler ve huzursuzluklar olarak tanımlanabilir” diyen Uzman Psikolog Serap Bozkaya, konuyla ilgili hem velilere hem de öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
#SınavMEB, PISA ve TIMSS gibi öğrencilerin akademik becerileriyle ilişkili öğrenci, öğretmen ve okul özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye genelinde binlerce 4 ve 8'inci sınıf öğrencisine yönelik yapılan 'ABİDE' eğitim araştırmasının veri analizleri tamamladı. Rapora göre, 8'inci sınıf öğrencilerinin Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler testlerinde alt yeterlik düzeylerinde bir düşüş olurken üst yeterlik düzeylerinde bir artış gerçekleşti.
#MEBBu yıl ilk kez uygulanacak YKS’nin haziran ayında düzenleneceği açıklandı. YKS ilk kez uygulanacağı için stres yaşayan ve hazirana da daha çok olduğunu düşünen üniversite adayları ise, ders çalışma motivasyonlarının düştüğünü belirtiyor. Adayları uyaran uzmanların önerisi ise şöyle: “Hedefinizi belirleyin ve ona odaklanın. ”
#ÖğrenciMEB tarafından yapılan, ileriye dönük eğitim politikalarının geliştirilmesinde kullanılması planlanan ve öğrenci başarısındaki gelişimin izlenmesi amacıyla 38 bin 8’inci sınıf öğrencisinin katılımıyla hazırlanan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) Projesi'nin verilerinden oluşan ilk raporun sonuçları belli oldu. Raporla öğrencilerin Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile sosyal bilgiler testlerindeki başarı düzeylerinin PISA ve TIMMSS ile örtüştüğü ortaya çıktı. En çarpıcı sonuç ise matematikte ortaya çıktı. Rapora göre öğrencilerin yüzde 26.4’ü yani yaklaşık 4’e 1’i temel altı, yüzde 3.1’i ise ileri yeterlilik düzeyinde.
#Milli Eğitim BakanlığıSon yıllarda en hızlı gelişen istihdam alanlarından biri bilgisayar teknolojisi. Teknolojik ilerlemeler ile bilişim teknolojilerinin ve dijital iletişimin özel sektör, kamu sektörü ve gönüllü sektörlerde işyerlerine sürekli entegrasyonu bu eğilimin bir süre devam edeceğini gösteriyor.
Son yıllarda en hızlı gelişen istihdam alanlarından biri bilgisayar teknolojisi. Teknolojik ilerlemeler ile bilişim teknolojilerinin ve dijital iletişimin özel sektör, kamu sektörü ve gönüllü sektörlerde işyerlerine sürekli entegrasyonu bu eğilimin bir süre devam edeceğini gösteriyor.
Sosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk Yazar