Avrupa'yı günlerdir etkisi altına alan sıcak dalgalarının ilkine Kerberos, ikincisine ise Kharoon adı verildi. Bu isimlerin Yunan mitolojisindeki iki karaktere ait olduğunu biliyoruz ama neden seçildiklerini biliyor muyuz? Kharoon ve Kerberos isimleri bize ne anlatıyor? Daha da önemlisi bazı bilim insanları bu isimlendirmeye neden karşı çıkıyor? Tüm cevaplar haberimizde...
#KerberosFuzuli’yi, Ovidius’un poetik dengi olarak görürüm. Her ikisi de aşk şairi, aşkın büyük şairidir. Aşk acısı Ovidius’ta da vardır ama ruhani değil, bedensel. Ovidius’un ‘Aşklar’ının ayırıcı özelliği, aşk hakkındaki görgüsünü değil, deneyimini, acısını dile getiriyor oluşudur.
#Publius Ovidius Naso‘Ben, Kirke’nin yazarı Madeline Miller, Romalı ozan Ovidius’un 1. yüzyılın başında yazdığı, heykeltıraş Pygmalion ve Venüs tarafından canlandırılan sanat eseri ‘Galateia’nın hikâyesini yeniden hayal ediyor... Mitolojik eserdeki erkek bakış açısından anlatılan hikâyede hiç konuşmayan kadın 21’inci yüzyılda feminist bir sese kavuşuyor.
#Madeline MillerBirçok kaynakta Antik Çağ ile İlk Çağ, aynı gösterilse de, Antik Çağ, İlk Çağ'dan yaklaşık olarak 900 - 950 yıl önce başlamıştır. Bu dönemde felsefe ve bilim gelişmiş, başta Sokrates, Platon ve Pisagor olmak üzere birçok önemli bilim insanı ve filozof yetişmiştir. Dönemin en önemli tarihçisi ise Herodot'tur. Herodot tarafından kaleme alınan Tarih adlı eser, Antik Çağ'a dair ayrıntılı bilgiler içerir. Antik çağ nedir, ne zaman ve hangi dönem yaşanmıştır? Antik (eski) çağ isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Antik Çağ Nedir Ne Zaman Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?700 yıl önce 14 Eylül 1321’de Dante Alighieri öldü. İtalya ve Avrupa demek Dante Alighieri’dir. Milli edebiyatlar devri, Şark’la Garb’ın bir arada mütalaası onunla başlar. Diğer büyük İtalyan 1527 yılı 21 Haziran’ında 58 yaşında ölen Niccolo Machiavelli’dir. Modern siyaset, devlet teorisi, Şark’la Garb’ın tarih açısından bu teorileri destek olarak incelemek de onun işidir.
#YAZARGavin Francis’in yazdığı ‘Metamorfoz/ İnsan Vücudunda Değişimin Öyküsü’ bir doktorun vücudumuzda olan bitene dair anlattıklarından çok daha fazlası... Doktor Francis’in, bizi kendi bedenimizin sırlarına vâkıf olmamız için çıkardığı yolculuk, çok zevkli ve ilham verici.
#Metamorfoz‘Dönüşümler I-XV’, her ne kadar şair Publius Ovidius Naso’nun (MÖ 43-MS 17/18) ‘son okumasını’ içermeyen yapıt olarak kayıtlara geçmiş olsa da onun çok önemli bir eseridir. Yapıt göndermeleri ve mitolojik niteliği bakımından Heseidos ile Homeros’u çağrıştırır.
#Publius Ovidius NasoAlman romantizm stilinde klasik batı müziği bestecisi olan Jacob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, Bach'ı yeniden hayata döndüren kişi olarak tanınır. Felix Mendelssohn, düğünlerde de çalınan ‘Düğün Marşı’ eserinin de sahibidir. Peki, ‘Düğün Marşı’ eseri hangi oyun için bestelenmiştir?
#Felix Mendelssohn ‘Düğün Marşı’ EseriArap ezgilerine sahip ‘Yalla’ şarkısıyla gece kulüplerini inletirken, seksi klipleri de müzik kanallarını renklendiriyor. Şarkısı tüm dünyada internette 165 milyondan fazla tıklanıyor. 30’larının başındaki Romen şarkıcı Inna, yeni parçası ‘Gimme Gimme’ için Türkiye’deydi. Biz de yanındaydık...
#Inna