Hollanda’da göçmen kökenli gastronom ve otelciler birliği olan HorecaBond Nederland (HBN), Rotterdam’da gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında yeni yönetimini belirledi. Toplantıya sektörden birçok önemli isim katılırken, HorecaBond’un gelecek vizyonu ve stratejik hedefleri de masaya yatırıldı.
#Horecabond NederlandTicaret Bakanı Ömer Bolat, Alman iş dünyasının Türkiye ile iş yapma konusunda çok istekli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin potansiyeline güveniyorlar. Türkiye’yi dünya için bir ihracat üssü, üretim üssü, lojistik üssü olarak takdir ediyorlar. Özellikle Uzak Doğu’dan ayrılmak, çıkmak isteyen Alman ve Avrupalı yatırımcılar, son aylarda çok sıklıkla bizleri ziyaret ediyor ve niyetlerini ortaya koyuyorlar” dedi.
#AlmanyaAlaçatı’nın dünyada sayılı yerlerden biri olduğunu söyleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, “Çeşme henüz dünya markası değil. Bunu şimdi yapamasak da elbet bir gün yapacağız. Niş projelere imza atıp, turizmi 12 aya yayıp, Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kaderini değiştireceğiz” diyor.
#1Çeşme’nin en önemli otellerinden biri olan Ilıca Hotel, kalıplaşmış 5 yıldızlı konseptin dışına çıkarak fark yaratıyor. Anne eli değmiş yemeklerin diyetisyen eşliğinde yenildiği, doğaya dost, kendi sakız ağaçlarını ve sebze-meyvelerini üreten, Çeşme’nin tanıtımı için projelere imza atan bu tesis farklı bir tatil deneyimi sunuyor.
#13 hafta önce, 9 günlük Kurban Bayramı vesilesiyle Ayvalık Limanı’ndan Yunanistan’ın Midilli Adasına gitmek isteyen Türk tatilcilerin oluşturduğu kuyruğu görmüşsünüzdür. Sosyal medyada sıranın uzunluğu konuşulmuştu günlerce. Aynı görüntü, yeniden gündemde. Bu kez bir soru ile: “Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi cennet kıyılarımız dururken neden Yunan Adaları’nı tercih ediyoruz?” 9 günlük tatilin 1 haftasını soruya da konu olan Midilli’de geçiren biri olarak cevap veriyorum: “Paramız çok olduğu için değil daha ucuza hizmet aldığımız için.” Peki Türk turizmci ne diyor? İşte yanıtı.
#Yunan AdalarıÜnlü turistik ilçeler Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye’nin bulunduğu Muğla'ya, Türkiye'nin dört bir yanından Kurban Bayramı tatili için binlerce kişi gelmeye devam ediyor. Antalya'da ise yabancı tatilci yoğunluğu da gözlendi. Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde yabancı tatilci yoğunluğu göze çarptı. Tatilin üçüncü gününde vatandaşlar, İzmir'in popüler tatil beldelerinden biri olan Çeşme'ye akın etti. İlçenin nüfusu 1 milyona dayandı.
#TatilTurizm sektörü nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Personel sorunu yabancı ülkelerden istihdam edilerek çözülmeye çalışılıyor. İstihdamın yanında artan kiralardan dolayı personelin barınma ihtiyacı da çözüm bekleyen konular arasında. Sektör temsilcileri için lojman ihtiyacı gündemde olurken, bazı oteller de konut kiralama yoluna gidiyor.
#TurizmOrtadoğu’nun en büyük turizm fuarı olan Arabian Travel Market’e (ATM) bu yıl Türkiye rekor bir katılım gösterdi ve ‘biz de buradayız’ dedi. Turizmciler, Türkiye’ye ilginin yoğun olduğunu ve Ortadoğu pazarından daha fazla turist çekmek istediklerini belirttiler.
#TurizmYılın ilk dört ayında 2 milyonun üzerinde turist ağırla-yan Antalya sezona ‘bayram havası’yla başladı. Nevruz, Paskalya, Ramazan bayramlarının ardından Almanya’daki mayıs sonunda Pfingsten Bayramı’na bağlı tatil de etkili oldu. Havalimanındaki dikkat çekici yoğunluk, sokaklara da yansıdı. Turizmciler, Almanya pazarının yüzde 20 büyüdüğünü dile getirdiler.
#TurizmTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaz aylarının yaklaşmasıyla artan peyzaj düzenlemelerinde suyun akılcı kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, sadece çim yerine kuraklığa dayanaklı bitkilerin tercih edilmesiyle yüzde 80’lere varan su verimliliği sağlanabileceğini bildirdi.
#SulamaSanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, turizmciler garson, terziler ve marangozlar çırak bulamıyor. Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi tehdit eder hale geldi. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
#İSOAlmanya’daki yeni yılla birlikte bazı yasal düzenlemeler de yürürlüğe giriyor. Yaklaşık 21 milyon emekli, temmuz ayından itibaren emekli maaşlarında zam alırken, yasal asgari ücret de yılbaşından itibaren zamlanıyor. Hartz IV’ün yerini alan Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) yüzde 12 oranında artırılacak. Nitelikli göç yasasının kapsamı da mart ve temmuzdan itibaren kademeli olarak genişletilecek. İşte 2024’teki değişiklikler.
#AlmanyaPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali GüreliHaftanın gündemi “Organize İşler” filminin meşhur repliği gibi: İlki; vurdulu kırdılı filmlerin dünyaca ünlü starı Jackie Chan’in Türkiye açıklaması. Diğeri; iki iddialı sporcumuzun üstüne para koyarak birbirlerine dayılanmaları. Üçüncüsüyse başpehlivana diklenen seyircinin yediği yürek...
#Savaş ÖzbeyOrhan Belge, doğma büyüme Alaçatılı olan ve yıllar önce adım attığı turizm sektöründe bugün hem görev yaptığı Boyalık Hotel, hem de Çeşme’nin tanıtımı için yoğun mesai harcayan bir isim. “Çeşme olmadan yaşayamam. Evim olmazsa bile çadır kurup burada yaşarım” diyecek kadar da Çeşme aşığı...
#1Turizm sektöründe küresel veriler pandemi öncesini yakalamaya başlarken; Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin son raporu pozitif tabloyu güçlendirdi. Rapora göre, seyahat sektörünün küresel büyüklüğünün 2033’e kadar 15.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu dönemde her dokuz işten biri turizm sektörüyle ilişkili hale gelecek. Sektördeki büyüme ise küresel büyümenin yaklaşık iki katına ulaşacak. Çin’in seyahat ekonomisini canlandırmada başı çekmesi ve 2033 yılına kadar 4 trilyon dolarlık katkı sağlaması öngörülüyor.
#ABDFiyat avantajı nedeniyle kiralık konutlar yerli ve yabancı turistler için daha cazip hale gelmiş durumda. Otelcilik sektörünün itirazları ve konuyla ilgili olası düzenlemeler gündemde. Endişelerden biri de uygulamanın yarattığı güvenlik sorunları. Uzmanlar, Türkiye'de villa satın alıp kiraya veren yabancıların sayısının da her geçen gün arttığını öne sürüyor. Sektör temsilcilerine göre tüm bu tablo, turizmi nasıl etkiliyor?
#Turizm