Hastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamAnkara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü / İslam Tarihi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. İrfan Aycan’ın ‘Günümüz Avrupa’sında Müslüman Azınlıklar’ isimli yeni eseri Ankara Otto Yayınları’ndan çıktı. ‘Müslüman Azınlıklar’ setinin beşinci cildi olan kitapta birçok akademisyen bir araya geldi. Eser, Avrupa ülkelerindeki Müslümanları her yönden mercek altına alıyor.
#AvrupaAlmanya’nın Osnabrück Üniversitesi’yle işbirliğinde camilerde istihdam edilmek üzere din görevlisi yetiştirme projesine, dini cemaatlerden tepki geldi. İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, “Siyasetin inisiyatifiyle oluşturulan bir imam eğitimi projesiyle karşı karşıya kaldık” denildi.
#Hakan Aydın4.5 milyon Müslüman’ın yaşadığı Almanya’da 2 bin 500 civarında cami ve mescit bulunuyor. Uzun süredir camilerde görev yapacak imamların, din görevlilerinin Almanya’da eğitilmesi tartışılıyor. Ülkedeki en büyük dini cemaati oluşturan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Müslüman nüfus içinde gelişen dini ihtiyaca cevap vermek amacıyla bir süredir Almanya’da din görevlisi eğitimi vermek için hazırlıklar yapıyor. Şimdi DİTİB’in yanında Osnabrück Üniversitesi’nde din görevlisi yetiştirme amacıyla bir pilot proje gündemde. Almanya ilk kez, İslami cemaatlerle işbirliği içinde kurulacak ‘İslam Koleji’ adlı pilot projeye 2020 yılı bütçesinden mali kaynak ayırmayı planlıyor. Projeye DİTİB, Milli Görüş gibi cemaatler “İmam eğitimi devletin değil, cemaatin vazifesi” gerekçesiyle mesafeli yaklaşıyor. DİTİB Dış İlişkiler Müdürü Zekeriya Altuğ, hem kendi projeleri hakkında hem de ‘İslam Koleji’ projesi hakkında Hürriyet’e konuştu.
#DİTİBAlmanya’da, camilerde istihdam etmek üzere din görevlisi yetiştirilmesi için pilot proje başlatılacağı belirtildi. Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Uçar, Almanya’da bazı İslami cemaatlerin, imam ihtiyacını karşılamak üzere sivil bir yapı oluşturulacağını söyledi.
#AlmanyaAlmanya İslam Konferansı’nın açılışını, göreve başlar başlamaz “İslam Almanya’ya ait değildir” diyen Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer yaptı. Müslüman dernek ve cemiyetlerin yurt dışından finanse edilmelerine, parasal destek almalarına ve yurt dışından atanan imamlara karşı olduklarını söyledi. Ama atılacak somut adımlardan bahsetmedi. Konferansta herkesin dikkatini çeken bir şey daha vardı.
#Almanya İslam KonferansıOsnabrück Üniversitesi İslam Dini Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Bülent Uçar, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’ın ‘Alman İslamı’ kavramını eleştirdi: “‘Türk İslamı’, ‘Arap İslamı’, ‘Alman İslamı’ gibi kavramlar yanlış. İslam evrensel bir dindir. Bu kavramlarının altında, ‘İslam demokrasiye, insan haklarına uygun değil, uygun hale getirilmeli’ mesajı yatıyor.”
#Bülent UçarİTÜ’lü bilim insanı, deniz bilimleri alanında verilen 2018 POGO –SCOR Ziyaretçi Bursunu kazanarak ülkemize 10 yıl aradan sonra büyük bir gurur yaşattı. Doktor Öğretim Üyesi Sevil Deniz Yakan Dündar, kazandığı burs ile deniz bilimleri alanında çalışma yapacak dünyadaki 4 bilim insanından 1’i oldu.
#ÜniversiteAlmanya’da yaşayan Müslümanların hakları ve yükümlülüklerini belirleyecek İslam yasası yeniden tartışmaya açıldı. Tartışmayı Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) koyu muhafazakar kanadı başlattı. Günlerdir Alman siyasetçiler ve basını “İslam yasası gerekli mi, anayasaya uygun mu?” sorularını tartışıyor. Osnabrück Üniversitesi İslam Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Bülent Uçar, İslam yasası tartışmalarını ve yasa için önerilen maddeleri Hürriyet’e değerlendirdi.
#ALMANYAFederal Hükümet, göçmenlerin daha fazla toplumsal hayata katılması ve kamuda daha fazla temsil edilmesi için 2016’yı ‘Katılım Yılı’ ilan etti. Bu konuda ilk adımı da Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz attı.
#Aydan ÖzoğuzParis’teki terör saldırısı, Avrupa’da ve özellikle Almanya’da tüm gözleri Müslümanlara çevirdi. İşte bu yüzden Müslümanlar endişeli. Çünkü Paris saldırısının, ABD’deki 11 Eylül saldırısı gibi Avrupa’da Müslümanlara şüpheli bakışı körükleyeceği, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı endişesi var.
‘Almanya’da Alevilik-tarihi araştırmak ve geleceği şekillendirmek’ başlığı altında yapılansempozyum Almanya ve Türkiye’den geniş katılımla gerçekleşti. Konrad Adanauer VakfıBaşkanı Dr. Hans-Gert Pöttering, “Aleviler artık toplumun her kesiminde yer alıyor” dedi.