Celal ÖZCAN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 13:08
Avusturya Meclisi’nin önceki gün kabul ettiği İslam Yasası, Avrupa’da da geniş tartışma yarattı. Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi profesörü Bülent Uçar, yasayı ikiyüzlülük olarak niteledi.
Avusturya'da onaylanan İslam Yasası tartışması Avrupa ülkelerine de sıçradı. Bu yasanın Avrupa ülkeleri için örnek teşkil edebileceği yanında,
yasanın öteki Avrupa ülkelerine kıyasla geride kaldığı yorumları yapıldı.
Osnabrück Üniversitesi İslam Bilimi Fakültesi dekanı Prof. Bülent Uçar, Avusturya’daki İslam Yasası’nın ikiyüzlülük olduğunu söyledi. Yasadaki “Müslümanlar toplum ve devlete temel olarak olumlu tavır almalı” maddesini değerlendiren Uçar şöyle dedi:
“Bir devletin kendi vatandaşlarından hukuka sadakat bekleme talebi hakkıdır. Ama, buradaki sıkıntı, bunun sadece Müslümanlardan bekleniyor olması. Eğer bir Hıristiyan ya da Yahudi yasası varsa ve bu yasalarda da sadakat talebi yer alıyorsa, o zaman sorun yok. Ama öyle değil. O zaman bu bir ayrımcılık.”
BAŞKALARINA VAR
Bülent Uçar, yasanın ülkede görev yapan imamlara yurtdışından maddi destek yasağı
getirmesini ikiyüzlülük olarak niteledi ve şöyle dedi:
“Burda Türkiye açısından bir sıkıntı yok. 60 civarında imamın maaşını ödemez. Ama öte yandan Avusturya’da Rus, Sırp, Yunan Ortodoks ve Protestanlar yurtdışından mali destek alıyor. Onlarda bir sıkıntı yok. Müslümanlara böyle bir yasak iki yüzlülük. O zaman imamların maaşını Avusturya hükümetinin ödemesi gerekir. Ama böyle bir şey söz konusu değil. Avusturya’daki Türk İslam Cemaati Diyanet’e ve Türk devletine bağlı deniyorsa, Katolik kilisesi de Vatikan’a bağlı.”
ALMANCA VAAZ
“İmamların Almanca bilmeleri talebi doğru. Ama Almanca vaaz şartı, siyasilerin yetki alanını aşar. İnsanların hangi lisanda ibadet edeceğine başka dinden kimse karışamaz. Kaldı ki, Avusturya’da Sırp ve Yunan Ortodokslar, Hollanda ve Danimarkalı Protestanlar kendi anadillerinde ibadet ediyor. Bu yasa İslamofobinin, İslam korkusunun kanun yapıcı eliyle somutlaştırılmasıdır. Temel insan haklarına müdahaledir. Endişe ve
korkularla hazırlanmış bir yasa. Yasanın getirdiği, Müslüman mezarlığı, dini rehberlik gibi haklar önceden de vardı. Bu şimdi yasaya girdi.”
SIKINTIYA SOKAR
Almanya’daki Penzberg Camii imamı Bünyamin İdris, Avusturya’daki yasanın İslam cemaatini sıkıntıya sokacağını söyledi. İdriz, “İmamlara dışardan maddi desteği yasaklayıp içeride bütçe ayırmazsanız dini hayat sekteye uğrar. Daha imam yetiştirmeden dışardan imam getirmezseniz, büyük sıkıntı doğar. Bu yasa aceleye getirilmiş” dedi.
İSLAM TANINMALI
Almanya’da Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) uyum politikaları sözcüsü Cemile Giousouf, “Biz Almanya olarak Avusturya’dan daha ilerideyiz. Almanya’da İslam bilimi kürsüsü var. Dışarıdan gelecek imam yerine buradaki gençlerden imam yetişmesi doğru. Ama dışarıdan gelen imamlar şimdiye kadar çok olumlu görev yaptı. İmamların maaşlarının buradan ödenmesi doğru, bunun için ama İslam’ın diğer dinler gibi Almanya’da tanınması lazım. Almanca vaaz talebini doğru bulmuyorum. İnsanlar istediği dilde ibadetini yapmalı” dedi.
BOŞLUK DOĞAR
DİTİB Genel Sekreteri Dr. Bekir Alboğa da, “İyi çalışan bir sistemi kaldırırsanız, o zaman bir boşluk doğar. Bu boşluğu radikal güçlerin doldurma tehlikesini göz önünde bulundurmak lazım. Avusturya’daki İslam Cemaati, yasayı mahkemeye taşımak istiyor” diye konuştu.