Çifte vatandaşlık tartışmaları alevlendi

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık tartışmaları alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2013 14:29

Almanya’da eylül ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde çifte vatandaşlık tartışmaları yeniden alevlendi.

Haberin Devamı

Deutsche Welle Türkçe haberine göre,çifte vatandaşlık özellikle Almanya’da yaşayan Türkler açısından sorunlu bir konu. Çünkü bazı istisnalar dışında Alman vatandaşı olabilmek, Türk pasaportundan vazgeçmek anlamına geliyor.

Muhalefet partileri seçimler öncesinde entegrasyonu kolaylaştıracağı gerekçesiyle çifte vatandaşlığa izin verilmesi gerektiğini savunurken, Hrıstiyan Birlik partileri bu konudaki katı tutumunu sürdürüyor.

Almanya’nın göç ülkesi olduğu, Hrıstiyan Birlik partileri iktidarında uzun yıllar kabul edilmedi. Hrıstiyan Demokrat Birlik lideri Başbakan Angela Merkel de çifte vatandaşlık öngörmeyen bir vatandaşlık yasasında ısrar etti.

2000 yılında Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, 1913 yılından kalma vatandaşlık yasasını modernize etmeye çalıştıysa da reform planları Hrıstiyan Demokrat Birlik’in çoğunluğu elinde bulundurduğu Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden geri döndü. Şu anki mevcut durum, ülkede yaşayan yabancılar için çeşitli açılardan sorun teşkil ediyor.

Haberin Devamı


"Barut fıçısı"

 Osnabrück Üniversitesi’nden göç araştırmacısı Jens Schneider de çifte vatandaşlık konusunda uyarıda bulunuyor:

“Bu konu barut fıçısı gibi. Okullara gidip gençlere baktığımızda çok yoğun bir yabancılaşma sorunu görüyoruz. Çünkü gençler de tabii ki olan bitenden haberdar. Son derece farklı tepkiler var, ama çok azı olumlu diyebiliriz.”

Almanya'da bu konudaki hukukî durum oldukça karmaşık. Örneğin, söz konusu ülkedeki yasalar uyarınca geldikleri ülkenin vatandaşlığından çıkmaları mümkün olmayan pek çok yabancı var. Fas, Suriye, İran gibi pek çok ülke vatandaşlıktan çıkılmasına izin vermiyor. Bu ülkelerin vatandaşları Alman vatandaşlığı için başvurduğunda, mevcut pasaportunu elinde tutmak için dilekçe verdiğinde çifte vatandaş olabiliyor.

Seçim zorunluluğu

Tüm AB ülkeleri vatandaşları, ABD vatandaşlarının çocukları ve eski Sovyetler Birliği’nden göç etmiş Alman kökenliler, çifte vatandaşlık hakkına sahip. Diğer tüm ülke vatandaşları ise iki vatandaşlık arasında seçim yapmak zorunda.

Haberin Devamı

Bu durum, özellikle de Almanya’da doğup büyümüş göçmen çocukları için önemli bir sorun. 18 yaşına kadar her iki ülke vatandaşlığına sahip olan çocuklar, 23 yaşına kadar Alman vatandaşlığı ve ebeveynlerinin vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda.

Alman vatandaşlığı için ilgili ülkenin vatandaşlığından çıktığına dair bildirim gelmesi gerekiyor. Bu da aylar sürebiliyor. Uzmanlar, başvurusunu geç yaptığı için Alman vatandaşlığı imkânını kaçıran çok sayıda genç bulunduğuna dikkat çekiyor.

18 yaşına kadar Alman vatandaşı olan bu gençler yeniden yabancılar dairesinde oturma izni için bir yabancı gibi başvuruda bulunmak zorunda kalıyor.

Türkler öfkeli

Haberin Devamı

 Türk kökenli milletvekili Serkan Tören özellikle de Almanya’da yaşayan Türkler, seçim baskısına maruz bırakıldıkları için öfkeli. Türk vatandaşlığından vazgeçmek çoğu için duygusal bir sorun oluşturuyor. Türk kökenli Hür Demokrat Parti federal milletvekili Serkan Tören, kendisi de yıllar önce seçim yapmak zorunda kalıp Alman vatandaşlığına geçmiş.

Gençlerin bu tür bir seçimle karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini belirten Tören, seçim yapma zorunluluğunun içinde yaşadığımız zamana uymadığını ve dünyadaki pek çok ülkede artık çifte vatandaşlığın normal olduğunu belirtiyor:

“En iyi beyinleri kazanmak üzere bu ülkelerle rekabet içinde bulunduğunuzda, cazip olmalısınız. Kısa sürede vatandaşlığa geçiş imkânı tanıyan ve çifte vatandaşlığa izin veren klasik göç ülkeleri bu cazibeye sahip. Biz bunu yürürlüğe sokmazsak, yüksek nitelikli işgücü açısından dezavantajlı konuma düşeriz.”

Haberin Devamı

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti gibi iktidardaki Hür Demokrat Parti'de de çoğunluk çifte vatandaşlıktan yana. Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde şu an çoğunluğu elinde bulunduran Sosyal Demokratlar seçim zorunluluğuna karşı bir girişim başlattı.

Bu konuda kararı seçimler sonrasında oluşacak yeni federal meclis verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!