1966 yılında Haleb’e gitmiştik. Antakya’dan sınırı geçtik. Haleb, adeta rüya gibi bir şehirdi. Kendimi bir anda 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi’nde bulmuş gibi hissettim. Şehirde farklı etnik ve kültürel unsurlar bir arada yaşıyordu. 1967’de ise İsrail Savaşı çıktı. Bu renkli, antika dünya mahvoldu. O günkü Haleb’i, 10 yıl sonra, 1976’da tekrar ziyaret ettiğimde yine aynı güzelliğiyle gördüm. Ancak bugün aynı Haleb’i görebileceğimi sanmıyorum. Oysa Haleb, Türkiye tarihi ve Ortadoğu için her zaman çok önemli bir merkez olmuştur.
#HalebOsmanlı İmparatorluğu ve Hollanda Krallığı arasındaki diplomatik ilişkilerde 5 asır boyunca önemli roller üstlenen Testa ailesinden Gaspar Testa’nın, Osmanlı Devleti’nde maslahatgüzarlığa başlarken padişaha sunduğu güven mektubunun bir nüshası, Amsterdam’da düzenlenen törenle Testa ailesinin üyelerine takdim edildi.
#HollandaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van Başkale Güzeldere Geçiti’nde bulunan 9 kilometrelik 32 virajları Güzeldere Tüneli ile geçip güzergahı daha konforlu hale getirdiklerini kaydederek “Van-Hakkari yönündeki tüpü bitirerek hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürdük. Projemiz sayesinde zamandan ve akaryakıttan yıllık toplam 145,7 milyon lira tasarruf edeceğiz. İnşallah diğer tüpü de 2025 yılı yazında tamamlayacağız.” dedi.
#Güzeldere TüneliMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen, 17 ülkeden 1003 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robotla katılımın olduğu Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'da başladı. 13 farklı kategorideki yarışma 3 gün sürecek.
#MEB Robot YarışmasıDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuKayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, 2011 yılında afet bölgesi ilan edilip boşaltılan Başköy Mahallesi'ndeki, Osmanlı döneminde 1800’lü yıllarda Rumlar tarafından inşa edilen ve o dönem karakol olarak kullanılan tarihi ilkokulda, defineciler kaçak kazı yaptı. Definecilerin mahalleye büyük zarar verdiğini söyleyen muhtar Yusuf Tunçer (62), "Evler yıkılacak hale getirilmiş. Direklerin olduğu yerler oyulmuş, bu şekilde tahribat var. 2011'de kaya düşmesi sonucu boşaltılan bu tarihi köye kolluk güçlerimizin daha çok gelmesi veya kamera sistemi takılması veya bakanlıktan görevli tayin edilerek bu köyün tarihinin korunmasını istiyorum. Yoksa bu köyde büyük bir tarih yok oluyor" dedi.
#KayseriKayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, 2011 yılında afet bölgesi ilan edilip boşaltılan Başköy Mahallesi'ndeki, Osmanlı döneminde 1800’lü yıllarda Rumlar tarafından inşa edilen ve o dönem karakol olarak kullanılan tarihi ilkokulda, defineciler kaçak kazı yaptı. Definecilerin mahalleye büyük zarar verdiğini söyleyen muhtar Yusuf Tunçer (62), "Evler yıkılacak hale getirilmiş. Direklerin olduğu yerler oyulmuş, bu şekilde tahribat var. 2011'de kaya düşmesi sonucu boşaltılan bu tarihi köye kolluk güçlerimizin daha çok gelmesi veya kamera sistemi takılması veya bakanlıktan görevli tayin edilerek bu köyün tarihinin korunmasını istiyorum. Yoksa bu köyde büyük bir tarih yok oluyor" dedi.
#YeşilhisarEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLPalude etkileşimde olduğu tüm kültürlerden kendine değerler katarken özgünlüğünü korumayı başarmış yüksek mutfak kültürümüzün Osmanlı Sarayları ihtişamında İstanbul’da yaşatılması,modern zamanlarımızın başlangıncının ve mutfağımızın en görkemli anlarının günümüze ışıltılı bir yansımasıdır…
#PaludeMurat Cem Orhan şef olarak Cemal Reşit Rey’de ünlü Petersburglu Rus soprano Olga Peretyatko ile son kez muhteşem bir konser verdi. Bu benim ve birçok dostumuzun kabul edemeyeceği bir tasarruf. İstanbul’da belediyenin kültür dairesi genel sanat yönetmenliğini kaldırarak, yerini kollektif bir idareye bıraktı. Bu gülünçtür.
#Murat Cem Orhan ŞefPlajları, masmavi denizi ve bembeyaz evleriyle dünyanın dört bir tarafından turist akınına uğrayan Yunan adaları, ülkemize bir-iki saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta 10 ada için 7 günlük turist vizesi uygulamasının başlaması, bu yıl adaları daha da cazip hale getiriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken Yunan adaları hangileri?’ diye sorduk. Meis, Samos, Kos, Sakız, Simi ve Rodos ile ilgili harika önerilerde bulundular.
#RotaMahyalar, Ramazan ayının simgelerinden biri. Mahya ve mahya geleneği ile ilgili detaylar, Ramazan ayıyla beraber merak edilen konulardan biri. Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, Ramazan ayında camileri süslüyor. Peki Mahya nedir? Mahya geleneği ne zaman, nasıl başladı? İşte ayrıntılar...
#MahyaTRT 1’in yeni dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı 27 Şubat Salı günü ilk bölümüyle izleyiciyle buluşuyor. Mehmed: Fetihler Sultanı dizisinde Mara Hatun karakterine oyuncu Tuba Ünsal hayat veriyor. Hristiyan bir Sırp prensesi Mara Hatun, Devlet-i Aliyye’nin ve Sultan Mehmed Han’ın en büyük destekçisi. Peki, Mehmed: Fetihler Sultanı Mara Hatun kimdir, tarihte var mı? Tuba Ünsal kimdir, kaç yaşında? İşte oynadığı diziler ve filmler!
#Mehmed: Fetihler SultanıCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaCNN Travel, 2024 yılının en iyi seyahat rotalarını açıkladı. Keşfedilmeyi bekleyen adreslerin ve şehirlerin gölgesinde kalmış yerlerin ön plana çıkarıldığı listeye ülkemizden ‘Karadeniz kıyıları’ girmeyi başardı. Biz de bu haber üzerinde uzmanlarımıza ‘Kış aylarında Karadeniz’de keşfedilmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden mutlaka görülmesi gereken 10 rota…
#RotaTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaGeçen ay Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını sevinçle kutladık. Ben de önce Anıtkabir ve Ankara ziyareti yaptım, sonra da hemen ardından gelen ölüm yıldönümünde Atamızın doğduğu şehre, Selanik’e gittim. Bu kenti böyle anlamlı bir zamanda gezmek beni çok etkiledi. Ege’nin en güzel yarımadalarından Halkidiki’nin kuzeyindeki Selanik çok tanıdık, ‘bizden bir şehir’; hele İzmirliyseniz…
#Saffet Emre TonguçFenerbahçe Voleybol Şubesi’nin Polonyalı Sportif Direktörü Dariusz Stanicki, 33 yıldır Türkiye’de. “Türkiye’den ilk teklif geldiğinde ‘Bir yıl denerim, olmazsa geri dönerim’ dedim. İşte o bir yıl, birkaç ay sonra 33 yıl olacak! Burada evlendim ve oğlum dünyaya geldi. Şimdi herkes bana ‘Darek Amca’ diyor” ifadelerini kulanan Stanicki, Fenerbahçe ve Atatürk sevgisiyle dolu olduğunu söylüyor.
#FenerbahçeGazze’ye bombalar yağmaya devam ederken bölgedeki dini ve tarihi mekanlarla kavramlar kanlı cümleler içinde sık sık geçiyor. Mekanların çoğu hem Müslümanlar hem Yahudiler ve hem de Hristiyanlar kutsal. Bu iç içe geçmiş kutsallık ve tarihi derinlik içinde bazen bunlar bazen birbirine karıştırılabiliyor. Katliam ve dramların devam ettiği bölgeyi daha iyi tanımak ve anlamak için bu mekân ve kavramlarının detay ve farklarını bilmek çok önemli. İşte Mescid-i Aksa’dan Kamame Kilisesi’ne, Sultan Selahaddin’den Titus’a bölgenin güncel ve tarihi kodları…
#MüslümanlarMasum insan ve çocukların katledildiği, yüz binlerce insanın aç-susuz bırakıldığı bir zamanda dünyaya yön veren devletlerin daha makul, daha tarafsız davranması beklenirdi. ABD’nin tavrı küstahça, Avrupa Birliği’nin tutumu ise çiğ. Evet bir zamanlar topraklarından ittiğiniz Yahudiler oradadır ama yüzyıllardır Filistinliler de o topraklarda yaşıyor. Asıl mesele, bu iki topluluğun nasıl bir arada barış içinde yaşayabileceğini belirlemek ve doğru yaklaşımları desteklemektir.
#İsrailYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakGazze’de vurulan yerlerden Şucaiyye semtindeki “El Mintar Tepesi”, Falih Rıfkı Atay’ın Zeytindağı adlı eserinde “Mantertepe” olarak geçiyor. Kitapta yer alan subay hatıralarına göre 1917’de Türk askerleri çevreye hâkim bu tepeyi üs olarak kullanmış, İngilizlerin ağır saldırılarına bu tepeden cevap vermişlerdi. Bugün Gazze’deki direnişin temel dayanaklarından olan tünellerin benzerleri de ilk olarak bu tepede kazılmış…
#Gazze