Kuruluş Osman dizisiyle Osmanlı Beyliğinin kurucusu Osman Gazi'nin hayatı yeniden gündeme geldi. Dizide özellikle Osman Gazi'nin ölümle burun buruna geldiği anlar dikkat çekiyor. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır. Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey'in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Tarihte Osman Bey ne zaman öldü? Osman Gazi’nin ölümüyle ilgili bilgiler...
#Osman Bey Ne Zaman ÖldüErtuğrul Osman Efendi hiç unutamayacağım bir portredir. Çok özgün ve bronz gibi sağlam bir kültürel birikime sahipti. Yıllar boyunca başka bir pasaport kullanmadı. Bir noter kimliğiyle yaşadı ve iş yaptı. Nihayetinde, Türk vatandaşlığına yeniden döndü. “Bizim aile için bir felaket olan bu durum, millet için faydalı olmuştur” demesini bilirdi. Böyle bir vakara sahipti.
#Ertuğrul Osman OsmanoğluYeni sezonun en çok beklenen oyunlarından biri olan ‘Afife’ izleyiciyle buluştu. Tiyatromuzun efsanevi isimlerinden Afife Jale’nin hayatından ilham alan tek perdelik oyunun başrolünde Demet Evgar var. Bu oyun vesilesiyle Afife Jale’yi duayen tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, ‘Afife’nin yönetmeni Serdar Biliş ve Afife Jale hakkında bir kitap yazan gazeteci, yazar Osman Balcıgil’le konuştuk.
#Afife JaleDört asırlık uzlaşma ve barışçı bir düzeni getiren Osmanlı çekildikten sonra bu memleketler rahat yüzü görmedi. Koca kıtanın haritası ABD’de oyun düzeniyle çiziliyor. Bu oynama kolay değil. Gelişen patlamaların kimleri nereye kadar götüreceği belli değil ama iyi yere gidilmiyor.
#OrtadoğuSanat piyasasında pandemiden bu yana bir dönüşüm var. Global pazar, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 14 geriledi. Bunda ekonomik yavaşlama da etkili oldu. Sanat koleksiyonculuğunun duayen ismi Güner Liman, Hürriyet’e bu dönüşümü anlattı. Liman, “Bugün sosyal medyada haftada 20 müzayede var. Ama talep de fiyatlar da düşüyor. Örneğin Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bugün satışa çıksa aynı fiyat verilir mi? O günkü piyasa yok” ifadelerini kullandı.
#Sanat KoleksiyonculuğuOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkTürk sinemasının kült filmlerinden “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın Cemşit’i Ahmet Mekin’i yaşamını sürdürdüğü Balıkesir-Erdek’in Ocaklar Mahallesi’nde ziyaret ettik. 1980 yılında ayak bastığı mahalleye 2000’li yılların başında temelli yerleşen Yeşilçam’ın usta ismiyle buradaki yaşamı ve sinema üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Selvi Boylum Al Yazmalım- 1961 yılı ekim ayında yaşanan cumhurbaşkanı seçimi krizinde Prof. Ali Fuad Başgil’in cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçmesinde, “Meclis kapısında askerler tarafından linç edileceği” haberleri de etkili oldu. AP’nin ilk Genel Başkanı Emekli Orgeneral Gümüşpala, komutanların da katıldığı Çankaya Zirvesi’nde partinin aday çıkarmayacağı konusunda güvence verdi.
#27 MayısTek partili yılları da gördü, 1950’de çok partili hayata geçişi de… 27 Mayıs darbesi sonrasında yaşanan haksızlıklara isyan ederek Adalet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıp TBMM’ye girdi. Demirel’in en yakın dava arkadaşlarındandı. 12 Eylül’de, yine bir darbe sonrası TBMM’den koparıldı. Karşımızda Türkiye’nin demokrasi tarihine tanıklık etmiş 97 yaşında bir delikanlı var; hukukçu, siyasetçi, yazar, şair, eski Sanayi, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem...
#Ali Naili Erdem1963 yılında henüz lise ikinci sınıf öğrencisiyken gördüğüm Bursa bir rüyaydı. Ahalisinin zarafeti, ucuz otellerin bile sakız gibi temizliği yemeklerin çeşnisi, ister gündüz ister akşam vakti olsun yeşillik, yeşillik, yeşillik... O yeşilliğin içinde şehrin panoraması başka renk ve asaletti. Ecdadın niye burayı başkent, payitaht olarak seçtiği, fethi için Osman Gazi’nin neden bu kadar heyecanlandığını anlamamak mümkün değildi. Bu kadar önemli bir vilayetin bugün dahi aynı öneme sahip olmasına rağmen sanayi ve tarım çevreleri açısından hâlâ ciddiye alınmaması bir faciadır.
#Bursa'Bay Sinema' lakaplı yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İnanoğlu'nun vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Türker İnanoğlu için bir baş sağlığı mesajı da eski eşi ve oğlu İlker İnanoğlu'nun annesi Filiz Akın'dan geldi
#Filiz AkınBugüne kadar 60’dan fazla filmin yönetmenliğini, sahibi olduğu Erler Film ile de yüzlerce unutulmaz filmin yapımcılığını üstlenen 'Bay Sinema' lakaplı Türker İnanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İnanoğlu'nun geçirdiği ani rahatsızlık sonucu hayatını kaybettiğini açıklayarak "Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük." açıklamasını yaptı...
#Türker İnanoğluFetih suresi Medine döneminde inmiştir. 28 âyettir. Sure adını 1, 18 ve 27. âyetlerde geçen “fetih” kelimesinden almıştır.Fetih suresi oku ve dinle sayfamızda Fetih suresi'nin anlamı, fazileti, Diyanet meali, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu ile yazılışı ve diğer detaylar yer almaktadır.
#Fetih Suresi1924 yılı Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti milletini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla son halifeyi makamından indirmiştir. Hilafet doğuşu, varoluşu ve kaldırılışıyla her safhasında çok özgün bir kurumdur. Hilafet var olduğu sürece ismi ve sahip olanın iktidarı ölçüsünde etkilidir. Bu statü bittiği zaman tekrar ihdası olmayan bir nadide kristal vazo gibidir. Bugün için hilafet avdeti mümkün olmayacak lüzumsuz bir kâbustur.
#Hilafetin Kaldırılmasıİsmet İnönü, 20. yüzyıl Türkiye siyasetinin ve idaresinin geçirdiği evrimi temsil eder. Onu ne otoriter bir devletin başbakanı ne otoriter tek partili bir cumhuriyetin cumhurbaşkanı olarak görmemiz mümkün değildir. Zamana ve zemine göre etrafa uymayı bildi. Yer yer sabırlı yer yer haşin bir ana muhalefet lideri oldu. 1961’den sonra ise üçüncü dünyada görülmeyen bir hükümet idaresi, anlayış ve politika ustalığının şefiydi. Türkiye Cumhuriyeti üçüncü dünyanın tipik özellikleri içine düşmedi ve bunun dışında bağımsız bir kuvvet olarak devam edebildiyse bu başarılı yolun kaptanlarının en başında İsmet İnönü gelir.
#İsmet İnönüYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı 'Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi' konulu panelde yaptığı konuşmada, "Bu ülkenin bilim insanları olarak Marmara'da 14 sene bütün uluslararası gemilerle, Fransız, İtalyan ve 2 Türk gemisiyle yapılan bütün araştırmaların Türk tarafının başkanı olarak söylüyorum Marmara tehdit altında, Marmara'da deprem olmak zorunda. Ne kadar gecikirse daha ağır geliyor demektir. Daha fazla hallaç pamuğu gibi atacak demektir. Deprem olacak” ifadelerini kullandı"
#DepremCoşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla AltmışdörtAtv ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Osmanlı’nın kuruluşu, Osman Bey ve Orhan Bey’in hayatı işleniyor. Dizide oyuncu Emre Bey tarafından canlandırılan Orhan Bey’in hayatı ve tarihi bilgisi de ekran karşısındaki izleyiciler tarafından merak ediliyor. Peki, Tarihte Orhan Bey kimdir? Orhan Gazi ne zaman ve nasıl öldü? İşte Orhan Bey dönemi ile ilgili bilgiler!
#Kuruluş Osman Orhan BeyKuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuruluş Osman Yakup BeyCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu süreçte tarihçi ve Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı en çok yorulan isimlerden biri. Şehirden şehire koşturup konferanslarda bu zaferi nasıl elde ettiğimizi anlatıyor. Benim sorularımı da gündemdeki İsrail-Filistin savaşına gönderme yaparak cevapladı: “Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok. Görüyorsunuz, gidecek başka yeri olmayan kavimler ne vaziyetteler!”
#AtatürkMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1