Yola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#SeyahatBursa ilçeleri ile birlikte güçlü bir şehir. Her bir ilçesi de kendi markalaşma sürecini kendi yönetiyor. Son dönemde kentlerin markalaşma ve tanıtım süreçlerinde Slowfood (yavaş yemek) ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi uluslararası standartlar öne çıkmaya başladı.
#BursaCittaslow (Sakin Şehir) Koordinasyon Kurulu Toplantısı İtalya Torino’da yapıldı. Cittaslow Genel Başkan Yardımcılığı ve Cittaslow Türkiye Koordinatörlüğü görevlerini bir arada yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer toplantının sonunda açıklamalar yaparak üç yeni Cittaslow adayının dosyalarını genel başkana teslim ettiğini söyledi.
#CittaslowDünya üzerinde, tarihi milattan öncesine kadar uzanan ve içinde ayrı bir dünya saklayan ihtişamlı yer altı şehirleri bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü ülkemizde, Kapadokya bölgesindeki Derinkuyu’da yer alıyor. Derinkuyu, her yıl bu muazzam yapıyı görmek isteyen binlerce turisti ağırlıyor.
#Yeraltı ŞehriZaman farklı akıyor son yıllarda; özellikle de büyük şehirlerde. “Biz çocukken” diye başlayan cümleler klişe ancak birini de ben kuracağım. Çocukken ve güzelim İzmir’in tadına varırken, günler ne kadar uzun ve keyifliydi. Şimdi ise dinlenirken bile zamana ve mekâna sıkışmak zorundayız.
#Tan SağtürkToskana’nın komşusu, Umbria bölgesinin başkenti… İtalya’nın önde gelen kültür merkezlerinden. 14’üncü yüzyıldan kalma Perugia Üniversitesi ülkenin en eski yüksek öğrenim kurumu. Son yıllarda birbiri ardına kaliteli kafe, barlar açılıyor. Tarihi merkezdeki restorasyonlar Etrüsklerden ortaçağa, gotikten 18’inci yüzyıl mimarisine kentin güzelliğini yeniden ortaya çıkardı. Her yıl Umbria Caz, çikolata festivalleriyle dünyadan büyük kalabalıkları çekse de otantik özelliklerini koruyor.
#SeyahatRoma’nın kuzeyine bir kaç ortaçağ kasabası gezintisi için Gubbio’da can dostum Piero Musini’nin çiftlik evine yerleştim. Piero’da bana, “Sana aklının duracağı, durgun bir kasaba tavsiye edeceğim muhakkak uğra” dedi. Hiç adını dahi duymamıştım. Navigasyona ‘Civita di Bagnoregio’ yazdık ve koyulduk yola. Bugüne kadar gördüğüm en güzel kasabalardan biriyle tanıştım.
#Civita Di BagnoregioOrvieto, hiç kuşkusuz Umbria bölgesinin en ilginç, en güzel, abartmadan söylüyorum, en ‘çarpıcı’ kenti. Çok özel bir konumu var. Kayaların içinden göveren yeşille, bağlar ve servilerle bütünleşmiş. İtalya tarihinin bütün dönemlerine tanıklık etmiş. Ama Orvieto’ya en belirgin biçimde damgasını vuran sanatçılar olmuş. Çünkü onlar bağcıyı dövmektense üzüm yemeyi seçmişler.
#Orvieto’Daki Cennet Ve CehennemSicilya’nın portakalları Etna Yanardağı’nın yarattığı mikroklimanın ılık koynunda yetişir... Böyle diyor Roberto. Bir yandan kâğıt torbaya iri portakalları yerleştirirken bir yandan da bana laf yetiştiriyor. Roma’nın göbeğinde minik ama rengârenk bir sebze ve meyve pazarındayız...
Yılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
İtalya Bisiklet Turu, Belçikalı Atlet Wouter Weylandt'ın ölümüne neden olan kazanın şokunu atlatamadan, yeni bir kaza haberiyle sarsıldı. Umbria bölgesinde bulunan Orvieto'ya 13 km mesafede Rabobank takımının Hollandalı atleti Tom Jette Slagter, bisikletinin kontrolünü kaybedip düştü. Bir anda burnundan kan boşanan atletin yardımına sağlık ekipleri koştu. Bir kaç dakika süren çabanın ardından Stangler'in kendine gelmesi sorulara yanıt vermeye başlaması, bisiklet dünyasına da rahat bir nefes aldırdı.(EDA BERKBAYRAK - MİLANO / DHA)
#HtvsporUmbria, İtalya’nın dikey ve yatay eksenlerinin kesiştiği noktaya oturan yemyeşil bir cennet. Bu yüzden halkı ona "İtalya’nın yeşil kalbi" diyor. Tek sorunu, ünlü komşusu Toskana’nın gölgesinde kalması. Buna karşın, Toskana kadar kalabalık ve gürültülü değil. Ondüleli topografyasını selvi, meşe ve zeytin ağaçlarıyla, bakımlı tarla ve bağlardan oluşan bir bitki örtüsü kaplıyor.
Ara Güler "Türkiye’de fotoğraf sanatı yoktur" dedi buna en çok moda fotoğrafçıları bozuldu. Zaten yıllardır camiada moda fotoğrafına fotoğraf gözüyle bakılmıyordu. Şimdi de bir duayen ülkedeki fotoğraf sanatını toptan çöpe atıyordu. Farkında mısınız Türkiye’de fotoğraf sergilerinin neredeyse hepsi sosyal içerikli. Bir moda fotoğrafı kitabımız bile yok. Nihat Odabaşı bunun çok üzücü bir durum olduğunu söylüyor. "Çok ciddi bir endüstriden bahsediyoruz. Türkiye’de adı bile anılmıyor" diyor.
İtalyan yazar Susanna Tamaro’nun (49) 1994’te yayınlanan romanı Yüreğinin Götürdüğü Yere Git’i dünyada ve Türkiye’de birçok kişi okudu. Tamaro bir modern zaman filozofu gibiydi, akıcı bir dille büyükannenin torununa yazdığı mektupları aracılığıyla sevgi, endişe, korku, ölüm ve yalnızlıkla nasıl baş edebileceğimizi anlatıyordu. Bugüne kadar 16 kitap yazan Tamaro ilginç bir kişilik.