Ortodonti hastane randevusu alanlar ya da hastaneye yolu düşenlerin merak ettiği, anlamı pek bilinmeyen bir kelimedir. Bu kelime dilimize Fransızcadan geçmiştir. Ortodonti nedir? Ortodonti doktoru neye ve hangi hastalıklara bakar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ortodonti Nedir?Sevgili okurlar bu hafta konumuz 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ‘ortodonti’ yani, diş çapraşıklığı, çene ilişkilerindeki uyumsuzluk veya her ikisinin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalı...
Ortodontist Ebru Çetinkaya Tokmak Muayenehanesi Kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Ebru Çetinkaya Tokmak, ‘Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor.’ diyor.
#Sponsorlu İçerikDijital teknolojilerin gelişmesi ile birlikte ülkemizde 10 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan şeffaf plak tedavisi, dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek amacı ile kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemi. 7’den 70’e her yaştan kişiye uygulanabilen bu tedavi hakkında merak edilenleri Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurucu üyesi Prof. Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak anlatıyor.
#Sponsorlu İçerikŞeffaf plak tedavisi ile yapılan ortodontik tedavilerde, çoğunlukla hastaların dışarıdan plak taktıklarının anlaşılmadığını ve estetik olduğunu söyleyen Allianoi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucu Hekimlerinden Ortodonti Uzmanı Dr. Sinem Taslan Ceylanoğlu, “Şeffaf plak tedavisi ile çapraşıklıklar düzeltildiğinde sadece estetik sonuçlar elde edilmekle kalmaz, ağız sağlığı düzelir ve çürük başta olmak üzere ilerleyen zamanlarda oluşabilecek diş eti hastalıkları, estetik problemler ve çene eklem problemlerinin önüne geçilmiş olur” diyor.
#Sponsorlu İçerikGünümüzde hız ve konfor daha da önemli hale gelirken yaşamın her alanında olduğu gibi ortodontide de dijitalleşme yoğun bir şekilde hissediliyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Gizem Altuğ Türkyılmaz ile ortodontide dijitalleşmeyi ve modern çözümleri konuştuk.
#Sponsorlu İçerikDijital dönüşüm, diş tedavilerinde de insanların ve hekimlerin hayatını oldukça kolaylaştırmaya başladı. Dr. Alev Solak Ortodonti Kliniği ile şeffaf plakların tüm detaylarını konuştuk.
#Sponsorlu İçerikDiş-çene-yüz bölgesini ilgilendiren bozuklukların oluşmasını önlemek, mevcut bozuklukların ilerlemesini durdurmak ve tedavi etmek amacıyla yapılan tedaviler ortodontik tedavilerdir. Toplumda ortodontik tedaviler hakkında merak edilen birçok detay var. Ortodontik tedaviler sırasında nelere dikkat edilmelidir? Kimler ortodonti tedavisi yaptırabilir? Tedavi sonrası dişlerin tekrar bozulma ihtimali var mıdır?
#OrtodontiDiş protez teknolojisi bölümü iki yıllık bir önlisans eğitim programıdır. Bu bölüm içerisinde sağlık bilgi teknolojileri ve protez diş ve benzeri ürünlerin eğitimi öğretilmektedir. Bu bölüme okuyan kişiler diş sağlığı ve teknolojisi üzerine iş yapmaktadır. Sizler için diş protez teknolojisi bölümü hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Diş Protez Teknolojisi Bölümü Nedir?Diş protez (MYO), diş hekimlerinin tedavi planlarına uygun bir biçimde hayata geçirmiş oldukları tedbirleri uygulamayı hedefleyen bir programdır. Sizin için Diş Protez (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanlarını detayları ile derledik.
#Diş Protez (Myo) Bölümü Nedir?Saklı tel (lingual ortodonti), dişlerin üzerine yerleştirilen braket adı verilen, sabit tel sistemi yerine geçen ve az görünen ya da hiç görünmeyen tellerdir. Bu teller dişlerin iç tarafına yerleştirilir. Bu nedenle adına lingual ortodonti, dil tarafı ortodontisi denir. Peki saklı telin normal diş telinden farkı nedir? Daha etkili bir tedavi yöntemi midir? Konuşmaya etkisi var mıdır? Ortodonti Uzmanı Aylin Sezen Yalçın tüm merak edilenleri yanıtladı…
#Saklı TelAğız içindeki dişlerin formlarının yüz ifadesine büyük etkisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yeliz Çavuşoğlu Yüce, "Arka dişler kaybedildiği zaman, hem yanaklarda bir çökme oluyor hem de burun ile çene arasındaki mesafede bir küçülme oluyor. Dolayısıyla yanlarda kırışıklıklar ortaya çıkıyor ve dişler eksik olduğunda yüz çöküyor" dedi.
#YüzFotoğraf çekmek, çektirmek, anı biriktirmek bunlar hayatımızın güzellikleri... Şimdi sosyal medyada her anımızı kolayca paylaşıyor ve birçok kişiye rahatça ulaşabiliyoruz. Mutluluğumuzu fotoğraf karesine aktarıp arkadaşlarımızla, ailemizle paylaşıyoruz. Peki anılarımızda gülüşümüzü ne kadar özgür bir şekilde sergileyebiliyoruz?
#Gülüş Tasarımı