Güncelleme Tarihi:
Dişlerimizde ortodontik problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
Ortodonti kelime anlamı olarak düzgün dişler demektir. Dişlerde çapraşıklıklar, çenelerde uzunluk veya gerilik ve bunlara bağlı çiğneme ve gülüş estetiği sorunları var ise bunlar ortodontik problemlerin varlığına işaret eder.
Şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek amacı ile kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir.
Şeffaf plak tedavisi ülkemizde ne durumda?
Şeffaf plak tedavisi ülkemizde 10 yılı aşkın bir süredir uygulanmaktadır.
Şeffaf plak tedavisi için ilk muayenede neler yapılıyor?
İlk muayenede hastaların şikâyeti dinlendikten sonra ağız içi dijital tarayıcı ile ölçüleri ve fotoğrafları alınarak bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Dijital ortama aktarılan bu kayıt üzerinde tedavi seçenekleri ve mevcut problemler belirlenip tedavi sonucunda dişlerin nasıl bir görünüme sahip olacağı detaylı bir şekilde hastalara gösterilmektedir. Hastaların da onayı ile birlikte tedavi sürecine başlanmaktadır.
Her yaşta hastaya şeffaf plak tedavisi uygulanabilir mi?
Şeffaf plak tedavileri 7’den 70’e her yaştan kişiye uygulanabiliyor. Süt dişlerinin olduğu dönemde çocuk hastalar tarafından da kullanılabiliyor.
Çocukların tedavisine ne zaman başlanmalıdır?
Çocuklarda 7 - 8 yaşlarından itibaren koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler yapılmaya başlanabilir. Özellikle bu dönemde yapılan ortodontik tedaviler iskeletsel çene bozulmalarının önüne geçer ve ileride oluşabilecek diş çapraşıklıkları önlenebilir.
Şeffaf plak tedavisinden bahseder misiniz?
Şeffaf plaklar günde 4 - 5 saat çıkartılabilir ve plaklar ağızda değilken hiçbir kısıtlama olmadan istenilen yemekler yenilebilir. Ayrıca düğün, toplantı gibi önemli günlerde plaklar çıkartılabilir. Şeffaf plak tedavisinde yiyecek ve içecek konusunda bir kısıtlama yoktur.
Şeffaf plak tedavisi kalıcı bir tedavi midir? Düzeltilen dişler tekrar bozulabilir mi?
Ortodontik tedavilerden sonra dişler, küçük miktarda eski yerlerine dönme eğilimdedir. Bu nedenle tüm ortodontik tedavilerden sonra dişlerin tekrar bozulmasını engellemek için bir müddet koruyucu plaklar veya teller takılmalıdır.
Şeffaf plak tedavisinde dişlerin çekilmesi gereken durumlar oluyor mu? 20 yaş dişlerin çekilmesi gerekir mi?
Şeffaf plak tedavi planlaması sırasında dişlerin düzgün sıralanabilmesi için bazı dişlerin veya yirmi yaş dişlerinin çekimi gerekebilir. Diş çekimi çok ciddi bir karar olmakla birlikte yanlış planlanan bir diş çekimi, tedavi olan kişinin yüz ve dudak yapısını bozabilir.
İlk takılmaya başlandığı 1 - 2 gün çok hafif ağrılar ve hafif pelteklik yaşanabilir. Ancak alışma sürecinden sonra genellikle ağrı veya konuşma bozukluğu kalmıyor.
Şeffaf plak tedavisinde kontrole gelme sıklığı nedir?
Şeffaf plak tedavisinde hekimin yönlendirmesi doğrultusunda her ay kontrole gitmek gerekmez. Genelde ortalama 2 ayda 1 hekim kontrolü gerçekleşir.
Hastaların fiziksel olarak kontrole gelmesine gerek var mı?
Hastaların ara kontrollerine her zaman fiziki olarak gelmesine gerek olmayabilir. Bu kontroller sanal bakım ve uygulama aracılığıyla Sanal Randevu olarak da yapılabilir.
Şeffaf plak tedavisi süresince hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Gıda tüketimi konusunda tavsiyeleriniz neler?
Şeffaf plak kullanan hastaların gıda tüketimi konusunda yasaklar veya kısıtlamaları yoktur. Hastalar plakları çıkartarak istedikleri tüm besinleri tüketebilir.
Şeffaf plakların bakımı nasıl olmalıdır?
Şeffaf plaklar haftalık veya 10 günlük sürelerde yeni plaklar ile değiştirildikleri için kirlenme veya sararma gibi sorunlar oluşmaz. Plakların bakımı ve temizlemesi kolaydır; ılık su ve diş fırçası ile yatmadan önce bir kez temizlenmesi yeterlidir. Tedavi sonunda koruyucu amaçla bitiş plağını uzun süre kullanan hastalarda plak temizliği için birtakım temizleme tabletleri da kullanılabilir.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Şeffaf plakları çocuklar açısından daha kullanılabilir ve eğlenceli hale getirmek için plak üzerine renkli şekiller, yıldızlar veya çizgi film karakterlerinden oluşan sticker’lar yapıştırılabiliyor. Bu da çocuklarda plakları kullanma sürelerini arttırmaktadır.
Şeffaf plak tedavisinde hastaların ağız içi ölçümlerini hangi dijital çözümlerle ve nasıl alıyorsunuz?
Şeffaf plakların ölçüleri, 3 boyutlu ağız içi tarama cihazları ile alınmaktadır.
Ortodonti alanında bizi gelecekte hangi yenilikler ve teknolojiler bekliyor?
Teknolojin gelişmesi ile ortodontik tedavi yöntemleri son 10 - 15 yılda daha hızlı, daha konforlu ve daha hassas hale geldi. Dişlere uygulanan kuvvetler ölçülebilir ve ayarlanabilir olduğu için diş dokuları fazla kuvvet uygulanmasından kaynaklı zarar görmez ve çok daha hızlı bir şekilde dişler düzelir. Gelecekte ortodontik tedavi yöntemleri daha hızlı ve daha konforlu olacaktır fakat doktorun rolü hiçbir zaman değişmeyecektir. Kişiye özel bu tarz tedavilerin mutlaka deneyimli uzman doktorlar tarafından yapılması gereklidir.
DETAYLI BİLGİ İÇİNİ TIKLAYINIZ
İlandır