“Dijital dönüşüm ile diş tedavilerinde motivasyon ve mutluluk artıyor”

Güncelleme Tarihi:

“Dijital dönüşüm ile diş tedavilerinde motivasyon ve mutluluk artıyor”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2022 15:37

Şeffaf plak tedavisi ile yapılan ortodontik tedavilerde, çoğunlukla hastaların dışarıdan plak taktıklarının anlaşılmadığını ve estetik olduğunu söyleyen Allianoi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucu Hekimlerinden Ortodonti Uzmanı Dr. Sinem Taslan Ceylanoğlu, “Şeffaf plak tedavisi ile çapraşıklıklar düzeltildiğinde sadece estetik sonuçlar elde edilmekle kalmaz, ağız sağlığı düzelir ve çürük başta olmak üzere ilerleyen zamanlarda oluşabilecek diş eti hastalıkları, estetik problemler ve çene eklem problemlerinin önüne geçilmiş olur” diyor.

 Ağız sağlığında ortodontik tedavinin öneminden ve şeffaf plak tedavisinden bahseder misiniz?

Ortodonti, çapraşık ve uyumsuz dişlerin çeneler ve yüz ile uyumunu kontrol ve teşhis eden, bu bozuklukları tedavi eden diş hekimliğinin uzmanlık dalıdır. Çapraşıklıklar düzeltildiğinde sadece estetik sonuçlar elde edilmekle kalmaz, ağız sağlığı düzelir ve çürük başta olmak üzere ilerleyen zamanlarda oluşabilecek diş eti hastalıkları, estetik problemler ve çene eklem problemlerinin önüne geçilmiş olur. Şeffaf plak tedavisi ile yapılan ortodontik tedavilerde, çoğunlukla hastaların dışarıdan plak taktıkları anlaşılmaz ve estetiktir, tedaviye bağlı ağrı veya yara oluşumu çok azdır ve çürük oluşturma riski düşüktür. 

Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?

Ortodontik tedaviler her yaşta yapılabilen tedavilerdir. Şeffaf plaklarla planlanan tedavilere küçük yaşlardan itibaren başlanabilir. 6 - 7 yaşından itibaren doktorun koyduğu tedavi endikasyonuna bağlı olarak her yaşta bu tedavi uygulanabilir. Çocukların en erken sürede ortodonti uzmanına kontrollere götürülmesi erken teşhis açısından önemlidir.

“Dijital dönüşüm ile diş tedavilerinde motivasyon ve mutluluk artıyor”
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?

Şeffaf plak tedavileri dijital ortamda 3 boyutlu yazılımlarla doktorlar tarafından planlanmaktadır. Bu yazılımlar ve 3 boyutlu diş hareketlerinin gösterilebilmesi, çocuklar için ilgi çekici olmakla birlikte tedavi esnasında şeffaf plaklar üzerine yapıştırılabilen rengarenk çıkartmalarla tedavi eğlenceli hale gelmektedir. 

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?

Ortodontik tedavilerde; çapraşıklığın miktarı, çenelerde ve dişlerdeki bozukluk derecesi tedavinin süresini belirler ve bu nedenle kişiden kişiye tedavinin süresi çok farklıdır. Tedaviler 6 ay - 3 yıl arasında değişen süre boyunca devam edebilir. 

Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?

Çocuklarda büyüme gelişim aktif olduğu için tedaviler yetişkinlere göre daha kısa zamanda bitebilir. Fakat yine dişlerdeki bozukluk derecesi ve tedavi tipine göre erişkinlerde kısa ama gençlerde daha uzun sürebilen tedaviler olabilir.

 Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme – içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?

Şeffaf plaklar 1 mm’den daha ince kalınlığa sahiptirler ve rahatsızlık vermezler. Konuşmanın ve dilin uyumu birkaç gün ile 1 hafta içerisinde gerçekleşmektedir. Şeffaf plakların deforme olmaması ve kirlenmemesi için yemek yerken ve içecek içerken çıkarılması gereklidir. Bu şekilde hastalar tedavi sırasında istediklerini rahatlıkla yiyebilir ve içebilirler. 

Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?

Şeffaf plaklar günde en az 2 kere diş fırçası ve macun ile ağızdan çıkarılıp fırçalanarak temizlenebilir. Buna ek olarak plakların temizliğini, suda eriyen tabletler kullanarak da yapabilirsiniz. 

Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?

Tedavi kontrol süreci her hasta için doktoru tarafından özel olarak belirlenir. Genelde çok sık kontrole gelmeye gerek yoktur fakat 6 - 8 haftada bir kontrollerin yapılması iyi olacaktır. Fiziksel olarak kontrole gelemeyen hastalar, dijital platformlar üzerinden ağız içi ilerleme görüntülerini doktorlarıyla paylaşarak kontrollerini gerçekleştirebilir.

“Dijital dönüşüm ile diş tedavilerinde motivasyon ve mutluluk artıyor”

Bu tedavide hastaların ağız içi ölçümlerini nasıl alıyorsunuz? Dijital teknolojiler kullanıyor musunuz?

Hastaların ağız içi kayıt ve ölçüleri, dijital ağız içi tarayıcılar sayesinde tam uyumlulukta, birkaç dakika içinde, kolaylıkla alınabilmekte ve tedavinin planlanacağı dijital platforma aktarılabilmektedir. Ağız içi tarayıcılar tedavilerin planlanma sürecini ve kalitesini artırır. 

Ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?

Ortodonti alanında beni en çok etkileyen dijital dönüşüm, ağız içi tarayıcılar sayesinde hızlı ve güvenilir diş kayıtları alabilmek ve ortodontik tedavilerde her dişin hareketini yüksek hassasiyetle planlayabilen şeffaf plak yazılımların ortaya çıkmasıdır. Hastalar bu yazılımlar sayesinde tedaviye başlarken tedavi sonunda dişlerinin nasıl görüneceğini ve aşama aşama dişlerinin nasıl düzeleceğini inceleyebiliyor . Bu sayede tedavideki motivasyonları ve mutlulukları artıyor. 

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, bize tedavi ve kontrol aşamalarından bahsedebilir misiniz?

Hasta tedaviye karar verdiği anda, öncelikli olarak ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları alınır. Ağız içi tarayıcı ile hem alt hem üst çene ölçüleri alınır. Ek olarak gerekli röntgenler de çekildikten sonra bu kayıtlar üzerinde bir tedavi planlaması ve reçete oluşturulur. Diş hareketleri yazılımlar üzerinde aşamalı olarak gerçekleştirilir ve doktorun onayı ile şeffaf plakların üretimi başlar. Şeffaf plakların ağıza uygulanması aşamasında, tutucu özellikte veya dişlerin hareketlerini yönlendirecek olan ataşmanlar doktor tarafından dişlere uygulanır. Şeffaf plakların takılması, çıkarılması, temizliği, günde kaç saat takılması gibi konularda eğitimler hastaya verildikten sonra kontrol randevusu doktorun önerisine göre oluşturulur. Hastaların her hafta plak değişimi için kontrole gelmelerine gerek yoktur.

Detaylı bilgi için tıklayın.

İlandır

BAKMADAN GEÇME!