Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Kazakistan Bilim ve Yükseköğretim Bakanlığı arasında Gazi Üniversitesinin Özbekali Janibekov Güney Kazakistan Pedagoji Üniversitesinde şube açması için anlaşma yapıldı. YÖK Başkanı Erol Özvar “Bu anlaşma Türk dünyasındaki üniversitelere yeni fırsatlar sunacak. Üniversitelerimiz arasında akademik ve öğrenci hareketliliği artacak” dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında yükseköğretim alanında ikili iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz. Yeni köprüler kuracağız ve daha fazla uluslararası öğrenciyi ağırlamayı planlıyoruz” dedi.
#YÖKYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarTürkiye’nin uluslararası alanda yükseköğretimde ön sıralarda yer alması amacıyla düzenlenen “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Türkiye’deki Üniversitelerin Uluslararası Görünürlüğü” başlıklı çalıştayda ortaya konular öneriler raporla açıklandı. Buna göre; kampüslerin uluslararası öğrencilerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi, bu çerçevede çok dilli tabelaların yaygınlaştırılması ve uluslararası öğrencilere kampüste konaklama imkanlarının geliştirilmesi gerekiyor.
#TürkiyeMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİTEE) 4’üncü Mütevelli Heyeti Toplantısı’nda, üye ülkelerin eğitim bakanlarıyla bir araya geldi. Tekin, daha huzurlu ve kalkınmış toplumlar inşa etmenin etkili yolunun, sosyal ve duygusal beceriler ile ortak değerleri edinmiş genç nesiller yetiştirmek olduğunu kaydetti.
#Milli Eğitim BakanlığıAvrupa Beyin ve Teknoloji Üniversitesi’nin Türk ortağı Boğaziçi Üniversitesi, 8 üniversiteli oluşumun kurucusu oldu. Aralarında Oxford Üniversitesinin de bulunduğu yeni Avrupa Üniversitesi 16 Aralık 2020’de çalışmaya başlıyor. Bu yeni üniversite oluşumuyla birlikte, Avrupa’daki farklı üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu “Avrupa Üniversiteleri” aralarında Türkiye’den üniversitelerin de bulunduğu ortaklıkların sayısını 41’e çıkardı.
#Boğaziçi ÜniversitesiGüz döneminde öğretime uzaktan devam edeceğini açıklayan üniversiteler arasına Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Dumlupınar, Ege, Kırklareli, Bilecik Şeyh Edebali, MEF, Akdeniz, Trakya, Balıkesir, Batman ile Çanakkale Onsekiz Mart üniversiteleri de katıldı. Sağlık Bakanlığı’nın YÖK’e ilettiği tavsiyenin ardından bir çok üniversite uzaktan eğitim kararı almıştı.
#Akdeniz ÜniversitesiYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ‘Dijital Dönüşüm Programı’ kapsamında bu yıl 36 bin öğrenci ve 3 bin 112 öğretim elemanının merkezi bir planlamayla eğitim aldığını belirtti. Saraç, “Böylece, dijital dünyanın algoritmasına aşina bir iş gücü yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#YökGalatasaray Lisesi’nin tarihçesi 1481 yılında Sultan II. Beyazıd tarafından kurulan “Galata Sarayı Ocağı”na uzanıyor. 1868’de “Mekteb-i Sultani” adıyla, Fransa’daki liselere denk bir kurum olarak eğitim vermeye başlandı. 1924’te Galatasaray Lisesi adını alarak, Cumhuriyet devrimleri doğrultusunda eğitime devam edildi.
#Galatasaray LisesiFransa, uluslararası yükseköğretim pazarında dünyanın en büyük 10 oyuncusundan biri. Ülkenin eğitim ve araştırma ile ilgilenen dış işleri bakanlığı bağlı biriminin direktörü Laurence Auer, Fransızca’nın Türk öğrenciler için bir engel olmadığını, son yıllarda birçok yeni İngilizce programın açıldığını söylüyor ve ekliyor “Ayrıca daha fazla sayıda Türk öğrencinin Erasmus’tan faydalanması için çalışıyoruz.”
#FransaYÖK, bazı yükseköğretim kurumlarının bölünmesinin ardından ilk olarak İstanbul Üniversitesi’nde uygulanmak üzere yetki devrini içeren bir dizi kararı hayata geçirmeye hazırlanıyor. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak kurulacak yeni yükseköğretim kurumuna, birlikte yapacakları işbirlikleri başta olmak üzere bazı akademik konularda yetki devredilecek.
#YÖKTürkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden biri Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında uluslararası bir psikoloji yüksek lisans programı başlattı. Küresel hareketlilik, kapsayıcılık ve çeşitlilik psikolojisi konularına odaklanan ve kısaca ‘Global-MINDS’ olarak adlandırılan programa, lisansını psikoloji alanında tamamlayan öğrenciler başvurabilecek.
#Koç Üniversitesi