10 ülkeyle ‘ortak diploma’ mesajı

Güncelleme Tarihi:

10 ülkeyle ‘ortak diploma’ mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2023 07:00

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİTEE) 4’üncü Mütevelli Heyeti Toplantısı’nda, üye ülkelerin eğitim bakanlarıyla bir araya geldi. Tekin, daha huzurlu ve kalkınmış toplumlar inşa etmenin etkili yolunun, sosyal ve duygusal beceriler ile ortak değerleri edinmiş genç nesiller yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan olmak üzere 10 üye ülkenin yer aldığı KKTC’nin gözlemci ülke olarak bulunduğu Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü toplantısı, 4-5 Ağustos’ta Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. Toplantıya üye ülkelerin eğitim bakanları ve bakan yardımcıları katıldı.

HUZURLU TOPLUM İÇİN EN ÖNEMLİ ARAÇ ‘EĞİTİM’
Konuşmasında birlik, beraberlik ve iş birliği vurgusu yapan Bakan Tekin şunları söyledi; “Daha huzurlu, müreffeh ve kalkınmış toplumlar inşa etmenin en etkili yolu, sosyal ve duygusal beceriler ile ortak değerleri edinmiş genç nesiller yetiştirmek. Eğitimin temel amacı, insanları en iyi şekilde yetiştirerek potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu sebeple eğitim, sadece bireylerin değil, aynı zamanda toplumların da aydınlık geleceğinin inşasında vazgeçilmez bir rol oynar. İş dünyası için gerekli yeterlilikleri kazandıran, okuldan istihdama kolay geçişi mümkün kılan, yükseköğretim ve araştırma olanakları sağlayan ve ayrıca hayat boyu öğrenme çerçevesinde yeniden beceri kazanma ve geliştirme fırsatları sunan eğitim sistemleri daha müreffeh toplumlara erişebilmemiz için en önemli araçtır.

Haberin Devamı

ORTAK DİPLOMA MESAJI
Buradan hareketle enstitümüz, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için stratejik çalışmalar yapmak üzere kurgulandı. Değerli eğitimcilerimizin ve akademisyenlerimizin katkılarıyla eğitim alanında yaşanılan zorlukları ele alıp çözüme kavuşturmak temel hedeflerimizden bir tanesi. Ekonomik işbirliği sürecinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi açısından enstitü bünyesindeki üye ülkelerin kendi içerisinde farklı derecelendirme mekanizmaları oluşturabilen bir eğitim sistemi inşa etme hayali olması gerektiğine inanıyorum. Belki uzun vadede ortak diploma programlarına varabilecek çalışmaların en azından şimdiden gündemimizde olmasının iyi olacağını düşünüyorum.“

TARİHTEN GELEN GÜÇLÜ BAĞLARLA BAĞLIYIZ
Toplantı öncesi Pakistan Eğitim Bakanı Rana Tanveer Hussaın, KKTC Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Özbekistan Eğitim Bakan Yardımcısı Usman Sharifkhodjaev ile görüşen Bakan Tekin görüşmeler sonrasında şunları söyledi:
“Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) coğrafyasının ortak değerlerini buluşturma gayesi taşıyan enstitünün faaliyetlerinin daha verimli olması için uygun zemini sağlamak ve EİT ile üye ülkelerinin eğitim öğretim alanındaki iş birliğine yönelik çalışmalarını artırmak en büyük temennimiz. Pakistan ile ikili ilişkilere son derece önem veriyoruz. Karşılıklı ziyaretlerimizin iş birliği alanında somut ve işlevsel sonuçlara ulaşmamıza katkı sağladığını düşünüyorum. Ülkelerimiz arasındaki temasların yeni iş birlikleri çerçevesinde artarak devam edeceğine inanıyorum. Türkiye-Özbekistan ilişkileri de Sayın Cumhurbaşkanlarımızın dirayetli liderliğinde hızla güçlenmiştir. Eğitim, bilim ve teknoloji başta olmak üzere pek çok alanda iş birliği için ülkelerimiz arasında daha fazla imkânın olduğu inancındayım. Çocuklarımıza daha iyi eğitim imkânları sunabilmek adına daha yakın temas içinde çalışacağımıza inanıyorum. Bu görüşmelerin, ülkelerimiz arasındaki koparılamaz nitelikteki bağlara güç kattığına inanıyorum. Kıbrıs Türk halkının layık olduğu kalkınma düzeyine ulaşabilmesi için birlikte yürüttüğümüz çalışmalar önemlidir. Bu bağlamda, son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış ve kararlı politikalar uygulanmıştır. Ülkelerimiz birbirine tarihten gelen güçlü bağlarla bağlıdır.”

BAKMADAN GEÇME!