Gerçek mi mit mi? Bilim dünyasının ortak bir kanıya varamadığı bir konu: Orta yaş krizi. Kanadalı akademisyenlerin 25 yıldır sürdürdüğü bir araştırmanın sonucu geçen günlerde yayımlandı. Orta yaş krizinin bir mit olduğuna ulaşılan bu çalışma vesilesiyle, psikiyatr Alper Hasanoğlu’yla konuyu masaya yatırdık.
#Orta Yaş KriziGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluUNICEF'e göre salgının etkisiyle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısına 150 milyon daha eklenirken, aşılama dahil sağlık hizmetlerindeki kesintiler ve artan yoksulluğun getirdiği yetersiz beslenmedeki artış özellikle beş yaş altı çocuk ölümlerini ve sağlığını etkileyebilir.
#UnicefKalbin ana besleyici damarlarında oluşan tıkanma sonucu kalp kasının yeterli beslenememesi ve oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında hasar oluşması haline ‘kalp krizi’ deniyor. Çoğunluğu kalp damarının pıhtı ile tıkanması ile meydana gelse de, daha düşük oranlarda kalp damarlarında gelişen plakların damarı tam tıkaması ile de oluşabiliyor.
#KalpÇUKUROVA Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Çağlar Özmen, ani duygu değişimlerinin yoğun bir şekilde yaşanması sonucu ortaya çıkan ‘mutlu kalp ve kırık kalp sendromu’ hastalıklarında artış yaşandığını, her iki hastalığın da belirtilerinin aynı olduğunu kaydederek, “Ani duygu değişimlerinden uzak durup, biraz daha soğukkanlı olmalıyız. Bazen ani mutluluklar bile kalbimize zarar verebilir” dedi.
#Dr. Çağlar ÖzmenCovid 19 yani corona virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar sıklıkla kronik hastalığı olan vatandaşların evlerindeki izolasyon sürecine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Corona virüsü hastalığında risk grubunda yer alan kronik hastalarla ilgili gündeme gelen haberlerin ardından, kronik hastalıkların hangileri olduğu da merak konusu oldu. Peki, Kronik hastalık nedir ve ne demek? Kronik hastalıklar hangileri? İşte, kronik hastalık ve kronikle ilgili ayrıntılar...
#Kronik Hastalık Nedirİçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ikametlerinden dışarıya çıkmalarının sınırlandırıldığını duyurdu. Sokağa çıkma yasağı ardından kronik hastalıkların içeriği bir kez daha gündeme geldi. Kronik ya da süreğen, müzmin, Vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür. Peki, kronik hastalıklar hangileri? Tansiyon, diyabet, böbrek hastalığı kronik hastalık mı?
#Kronik Hastalıklar HangileriKardiyoloji Uzmanı Doktor Hakan Erikçi, kalp krizinin kadınlarda farklı belirtiler gösterdiğine dikkat çekerek, "Kadınlarda aşırı halsizlik, baygınlık, bulantı hissi gibi belirtiler ortaya çıktığında kalp krizinden şüphelenmek, ihmal etmemek gerekir" dedi.
#Kalp KriziKulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci geceleri nefes durmasına uyku apnesi dendiğini söyledi. “Apne kelimesi Yunanca’da “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülür.
#Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora GidilirHavalar iyiden iyiye soğudu ve sabah karanlığa uyanmak da pek mutlu etmiyor. Hele bir de evden çıkasınız gelmiyorsa, listemiz tam size göre. Alanında uzman isimlere danıştık, kışınıza sıcaklık katacak öneriler aldık. Kedi evi yaparak patili dostlarımızın hayatını kurtarabilir, battaniye altına kıvrılıp Paul Auster’ın ‘Kış Günlüğü’ kitabını okuyabilirsiniz. Yanınıza bir fincan sıcak çikolata almayı da unutmayın...
#KışToplumda yaygın olarak "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi, hemen her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Epilepsinin sadece hastaları değil, hasta yakınlarını da etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Hastalıkları / Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Arman, uzun süren ve düzenli takip gerektiren tedavinin doktor, hasta ve hasta yakınlarının işbirliğini gerektiren bir süreç olduğunu vurguladı.
#EpilepsiHipertansiyon nedir sorusu birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Tansiyon rahatsızlıkları ülkemizde en çok görülen hastalıklardan biridir ve tedavi edilmediği sürece kötü sonuçlar verebilir. Peki, hipertansiyon nedir? Hipertansiyon tedavi edilebilir mi?
#HipertansiyonGeçtiğimiz günlerde enerji içeceği içtikten sonra bir genç kızın fenalaşması ve hayatını kaybetmesi üzerine 'Acaba riskleri var mı?' sorusu gündeme geldi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, enerji içeceği olarak adlandırılan meşrubatların atletik performans, konsantrasyon ve canlılığı artırdıklarına ya da sağlığa olumlu etkileri olduğuna dair kanıt bulunmadığını aksine bunların özellikle kalp, böbrek, karaciğer, şeker ve ruhsal hastalıklara yakalananlar için risk teşkil ettiğini söyledi ve dünyada daha önce yapılmış araştırmalara değindi.
#KalpProstat büyümesi sadece yaşlı erkeklerin sorunu değil. Artık orta yaş kabul edilen 40’lı yaşlarda da iyi huylu büyümeye başlayan prostat dokusu, erkeklerin yaşam kalitesini ve cinsel hayatını olumsuz etkiliyor. 41-50 yaş arasındaki her yüz erkekten 20’sinin prostat bezi büyüyor.
Özellikle ailenizde şeker hastası, kalp damar hastalıklarına bağlı kalp krizleri ve ani ölümler söz konusuysa, felç ya da geçici beyin istemisi atakları yaşayanlar olmuşsa, tokluk şekerine dikkat. Çünkü tokluk şekeri yüksekliği bu hastalıklarda riskinizi kat be kat arttırıyor
Şeker hastalığı başta kalp, beyin, böbrek ve göz olmak üzere doku ve organların çoğunda tahribat yapar. Yaptığı tahribatın değişmez iki özelliği vardır: Bir, yavaş ama içten içe olması, iki kararlı, kalıcı ve ilerleyici bir süreç göstermesi. Metabolik regülasyon sağlanıp kan şekeri kontrol altına alınmazsa diyabet hükmünü sürer, tahribatını az ya da çok ama mutlaka yapar.
Şeker hastalığı başta kalp, beyin, böbrek ve göz olmak üzere doku ve organların çoğunda tahribat yapar. Yaptığı tahribatın değişmez iki özelliği vardır: Bir, yavaş ama içten içe olması, iki kararlı, kalıcı ve ilerleyici bir süreç göstermesi. Metabolik regülasyon sağlanıp kan şekeri kontrol altına alınmazsa diyabet hükmünü sürer, tahribatını az ya da çok ama mutlaka yapar.