Orta kulak iltihabı, çocuklarda sık görülmekle birlikte yetişkinlerde daha az rastlanan bir kulak rahatsızlığı. Bu durum tek bir kulakta meydana gelebileceği gibi her iki kulakta da aynı anda görülebilir. Peki orta kulak iltihabı neden olur? Orta kulak iltihabı belirtileri ve tedavisi...
#Orta Kulak İltihabı NedirZİL ya da kulakta çınlama sesi, ağrı, baş dönmesi, zor işitme, kulak iltihabı ve denge gibi semptomlar kulaklarınızda bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Bu semptomların erkenden fark edilip dikkate alınması gerekir. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr Adnan Ünal, orta kulak iltihabını anlattı:
#İzmirOrta kulak iltihabı çocuklarda en sık görülen sağlık problemlerinden biri. Bu hastalığın belirtileri genellikle bir veya her iki kulakta ağrı ve beraberinde ateştir. Orta kulak iltihabı küçük çocuklar ve bebeklerde huzursuzluk yaratabilir. Duymama ya da işitme kaybının çocuklarda en sık görülen sebebi budur. Peki, orta kulak iltihabı nedir?
#Orta Kulak İltihabıSesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Ülkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıKızamık aşısının ilk dozu çok uzun yıllardır bebeklere bir yaşında yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarda yaşanan artış ile bu aşının ilk dozunun 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Ülkede bir kızamık salgını mı söz konusu? En önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı?
#KızamıkUzun yıllardır bebeklerde kızamık aşısının ilk dozu 12'nci ayda yapılıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı son dönemlerde bu aşının 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Bir yanda bebeklerde ölümcül olabilen kızamık salgını korkusu, diğer yanda erkenden yapılan aşının olumsuz bir sonuç doğurup doğurmayacağı endişesi aileleri kararsız bırakıyor. Peki ülkede bir salgın var mı? Sağlık Bakanlığı neden aşı ayını öne çekti ve en önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı? Uzmanlar ne diyor?
#KızamıkSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Kulak burun boğaz hastalıklarından bir tanesi olan Otitis Media önemli bir kulak burun boğaz hastalığıdır. Otitis Media için geliştirilmiş olan birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Özellikle bu hastalıktan şüphelenen insanlar belirtilerini ve bu hastalığın ne olduğunu araştırmaktadırlar. Peki Otitis Media nedir? Otitis Media belirtileri nelerdir? Otitis eksterna tanısı ve tedavi yöntemleri neler olabilir? İşte Otitis Media ile ilgili tüm detayları derledik.
Genellikle tropikal bölgelerde nadir yetişen bitkilerden olan kafur, son zamanlarda sıklıkla faydaları ile adından söz ettiriyor. Dünyadaki en yaşlı ağaçlardan olan kafur 1700- 1800 yıla kadar yaşayabiliyor. Aynı zamanda kafur ağacı bitkisinden elde edilen kafur yağı havaların soğumasıyla ortaya çıkan grip ve nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarına karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Peki kafur nedir, nasıl kullanılır? Kafur yağı saça, cilde ve vücuda faydaları haberimizde…
#KafurBaş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Vertigoİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü AlerjisiAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#ÇocukHavaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUKTuz odası terapisi yani Haloterapinin solunum sistemi hastalıklarından cilt hastalıklarına, kas iskelet sistemi hastalıklarından kronik yorgunluğa kadar pek çok rahatsızlıkta hastalara şifa veriyor. Bakın Tuz Terapisi nasıl uygulanıyor ve hangi hastalıklara nasıl deva oluyor...
#Tuz Odası TerapisiEmzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanHayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Menenjitin NedenleriHayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#MenenjAnne sütü, bebekler için mucizevi özelliktedir ve bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir. Peki anne sütü nasıl arttırılır?
#Anne SütüBebeklerde ateş, ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin’dan aldık.
#Bebeklerde Ateş Sınırı