Dışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkBir kaplan saldırısına uğrayıp sol gözünü yitirdi, hatta canını zor kurtardı. Ama daha sonra hayatını kaplanlara adadı. Birazdan okuyacaklarınız tam da bunu yaşamış bir insanın film gibi hikâyesi...
#Nepalİskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#EğitimGerçek hayatta kaybolmak sıkıntı oluşturmakla birlikte, rüyada kaybolduğunu görmek daha fazla sıkıntı oluşturabilir. Bazı insanlar rüyalarında kendilerini bilinmezin ortasında bulurken bazı insanlar da yollarını şaşırdıklarını görebiliyorlar. Rüyada kaybolmakla ilgili farklı türlerde rüyalar görebilirsiniz. Her birinin farklı yorumları bulunuyor. Rüyanızda kaybolmanın ve yolunuzu kaybetmenin anlamlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
#Rüyada Kaybolmak Ne Anlama GelirBaykar Teknoloji, orman yangınlarında İHA'ların görevlendirildiğini ve personel, kira, elektrik, su giderlerinin kendilerinin karşıladığını açıkladı. Baykar CEO'su Haluk Bayraktar yapılan bir haberi örnek göstererek "Gazetecilikte bir haber hazırlanırken karşı tarafa da söz hakkı tanınır diye biliyorum. Bize ulaşan, arayan, soran olmadı. Olsaydı anlatırdık. Bu gazetecilikten çok itibar suikasti..." dedi.
#BaykarEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonİNSAN başta olmak üzere, sürekli hareket halinde olan çoğu canlının, sahip olduğu bu hareket becerisini yürütebilmesi ve sürekli değişim içinde olan iç ve dış çevresiyle olan etkileşme yapabilmesi için, merkezi sinir sistemi gibi temel bir yapıya ihtiyacı var. Bu herhangi bir canlı için doğruysa, merkezi sinir sistemi veya kısaca adlandırırsak beyin, hareket edebilmenin hem nedeni, hem de sonucu olarak o canlının sağ kalımıyla direkt olarak bağlantılı olmalı. Diğer bir söyleyişle “canlı ve sağlıklı kalabildiğin ortamda dur, tehdit aldığın ortamdan kaç ki hayatta kalabilesin”. Buradan ilerleyerek söyleyebiliriz ki genellikle hareketli canlılar, özellikle primatlar ve memeliler, beyne sahip olmalarının sayesinde evrimsel gelişimde yaşamlarını sürdürmüş, daha sonra bu yaşamsal becerilerini sürdürebilmek için beyinlerini giderek daha da geliştirmişlerdir.
#1‘Transformers’ serisi yeni halkası ‘Canavarların Yükselişi’yle karşımızda. Biri eski asker, diğeri stajyer arkeolog olan yeni kahramanlarımız Optimus Prime önderliğindeki robotlarla dünyayı ele geçirmeye çalışan Unicron ve başhizmetkârı Scourge’a karşı mücadele ediyor. Steven Caple Jr. imzalı film, ışıltısız olay örgüsü ve hamasi diyaloglarıyla ‘serinin en zayıf halkası’ unvanını hak ediyor.
#UĞUR VARDANBolu'da halka seslenen CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizi bazen milliyetçilikle eleştiriyorlar, siz milliyetçi değilsiniz, diyorlar. Bizim milliyetçiliğimizi sorgulayacak kişi daha anasından doğmadı. Açık ve netim. 6 okumuzdan birisi milliyetçilik. Milliyetçilik yurtseverlik, vatanseverliktir. Askerlik yapan kardeşlerim bilirler. Sınırda bir tabela var. ‘Hudut namustur’ yazar. Huduttan hiç kimse elini kolunu sallayarak geçemez. Bizim milletçiliğimizi sorgulayanlara soruyorum. 3 milyon 600 bin Suriyeli nasıl girdi?” dedi.
#Kemal KılıçdaroğluOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanMerdiven çıkmak çoğumuz için zordur ve gözümüzü korkutur. Birkaç basamak sonra yorulur ve nefes nefese kalırız. Merdiven inmek ise çıkmaktan daha kolay gelir. Bu nedenle en çok kas yapan ve sağlığa en fazla fayda sağlayan şeyin en zor olan merdiven çıkma kısmı olduğunu düşünüyoruz. Peki gerçek böyle mi?
#SağlıkBulutlu ve yağmurlu havada kimi huzur bulduğunu anlatıyor, kimi “Sokakta yaşayan insan ve hayvanlar olmasa hep yağmur yağsın isterdim” diyor. Yağmurda yürürken ıslanmanın ve üşümenin ona bu dünyaya ait hissettirdiğini söyleyen de var. Kışa yaklaştığımız bu günler için “Tam benim havalar” diyenler anlatıyor...
#KışYusufçuk tek başına kanatlı böcek türleri arasına girmektedir. Fakat yusufçuk kuşu ya da kumru kuşu denildiğinde karşımıza sevimli, küçük güvercin ailesinden gelen bir kuş türü çıkmaktadır. Kumru kuşunun kendine has özellikleri bulunmaktadır. Evde kafeste beslenebilen kuş çeşitlerinden değildir. Yusufçuk kuşu yani kumru nedir, ne yer ve nerede yaşar, kumru kuşu özellikleri ve efsanesi hakkında merak edilenleri derledik.
#Yusufçuk Kuşuİnsansı görünümü ile bilinen maymunlar, memeli hayvanlar grubunda yer alır. Bununla birlikte içinde lemur ve insanların da bulunduğu primatlar sınıfında yer alır. Antarktika dışında kalan tüm kıtalarda farklı maymun türleri yaşıyor. Maymunların en önemli özellikleri arasında ise, her ortama çabuk bir şekilde uyum sağlamalarıdır. Aynı zamanda da maymunların, taklit yetenekleri de çok gelişmiştir. Maymun türleri ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.
Pepuk kuşu ismi fazla duyulan ve bilinen bir kuş türü değildir. Pepuk kuşu ismini duyduğunuz zaman merak edebileceğiniz bir kuş türüdür. Pepuk kuşu nedir ve nerede yaşar? Pepuk kuşunun özellikleri ve efsanesi hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.
Kasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıSon dakika haberine göre, Türkiye orman yangınlarıyla savaşıyor... An itibarıyla 7 ilde orman yangınları devam ediyor. Muğla Bodrum'a bağlı Gökpınar, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı mahallerinde yanan çam ağaçlarının yola devrilmesi ve kaya parçalarını sürüklemesi nedeniyle zaman zaman ulaşım sağlanamıyor. Milas ilçesindeki yangın rüzgarın etkisiyle Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Öğle saatlerinde de Isparta'nın Sütçüler ile Denizli'nin Buldan ilçelerinde orman yangını çıktı. Antalya'ya bağlı Manavgat dışındaki yerlerde yangın kontrol altına alındı. İşte Bodrum, Manavgat, Gündoğmuş, Marmaris, Milas, Denizli, Aydın ve Isparta'da devam eden yangınlarda son durum...
#Yangın83 milyon günlerdir yanan ormanına, telef olan hayvanına ve can kayıplarına ağlıyor. Türkiye’nin farklı noktalarında ardı ardına çıkan orman yangınları, söndürme çalışmalarına rağmen henüz kontrol altına alınamadı. Ünlü isimler de ülkenin yanan dört bir yanı karşısında üzüntülerini sosyal medyadan dile getirdi.
#ManavgatTürkiye’nin dört bir yanında eş zamanlı başlayan yangınlar, herkesi üzerken, ünlüler de bu yangınlara sessiz kalmadı. Yılmaz Erdoğan, Sibel Can, Murat Boz, Cüneyt Arkın, Ajda Pekkan, Yalın gibi birçok ünlü isim yangınlarla mücadele eden tüm gönüllülere ve kamu görevlilerine destek oldu. Ünlü oyuncu Pınar Altuğ ise Türkiye'nin farklı bölgelerinde çıkan yangınlara rağmen sosyal medyadan eğlenceli paylaşımlarda bulunan ünlülere sert çıktı.
#Yangın