Orkestra şefi denince aklımıza ilk gelen siyah smokin içerisinde elinde bageti ile genellikle klasik müzik icraların yöneten kişi gelmektedir. Peki, orkestra şefi olmak tam anlamıyla ne demektir? Orkestra şefi olmak için gerekli nitelikler nelerdir? Gelirleri ne kadardır? Bu sorular gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik.
#Orkestra Şefi Nedir?Cumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla ErduranSeda Mete sesi, kıyafetleri ve şovlarıyla canlı müzik sahnelerinin öne çıkan isimlerinden. Bugünlerde yeni teklisi ‘Tövbe’nin heyecanını yaşıyor. Onunla müziğe başlama hikâyesini, yeni şarkısını ve hayatını konuştuk: “Müzik hep hayatımdaydı ama meslek olarak yapacağım aklıma gelmezdi hiç.”
#Seda MeteMimar Sinan’da başlayan eğitim hayatını Boston’daki Berklee College of Music’te tamamlayan Esin Aydıngöz, “Wednesday”in “Paint It Black” şarkısının düzenlemesiyle Grammy’de “en iyi aranjman” dalında aday gösterildi. 5 Şubat’ta Los Angeles’ta gerçekleşen törene katılan Esin Aydıngöz ile yaşadıklarını konuştuk.
#Esin AydıngözCoşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla Altmışdört11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalGelenektir! Yıl biterken önümüzdeki yıl ne olacağı mutlaka merak edilir, astrolojik yorumlar araştırılır, olumsuzlukların bitmesi arzu edilirken; sağlık, para, aşk ile ilgili beklentiler giderek artar. Biz de yılın son söyleşisi için Vedik Astrolog, araştırmacı yazar Şebnem Ekşib ile bir araya geldik. Hem son kitabı ‘Sayıların ve Renklerin Sırlı Dili’ni konuştuk hem herkesin merakla beklediği 2022 yılı hakkındaki öngörülerini.Şebnem Ekşib, söyleşimizde 2022 yılının duygusal ihtiyaçların, bireyselliğin ve girişimlerin artacağı bir yıl olacağını belirtirken, “Yeni dünya düzeninde sisteme güvenme döngüsü tamamlanıyor. Girişimden ve yeni olanı deneyimlemekten korkmayanlar, bilinçli bir şekilde yönetenler ve farkları anlayanlar kârlı çıkacak” dedi. Evrenin bizimle sayılar ve renklerin titreşimi ile iletişim kurduğuna dikkat çeken Ekşib, herkesi bu kadim öğretiyi anlamaya ve sahip çıkmaya çağırdı.
#BursaAileden müzisyen olunca, evde orkestra provaları yapılınca böyle oluyor demek ki... Saksafon üstadı Muhittin Paydaş, 3 yaşında davul öğretip 5 yaşında albüm yaptığı oğluna kornayı da sorarmış, çay kaşığı sesinin ritmini de. Sonuç, 20 yıl sonra patlama yapan Türk pop müziğinde ortaya çıktı. 90’lı yıllarda Kayahan’dan Nilüfer’e, Mirkelam’dan Sertab’a hangi taşı kaldırsanız altından ya aranjör, ya besteci ya da söz yazarı olarak onun adı var: İskender Paydaş. Hayatta iki kere şöhret olmuş nadir bir müzisyen...
#İskender PaydaşAileden müzisyen olunca, evde orkestra provaları yapılınca böyle oluyor demek ki... Saksafon üstadı Muhittin Paydaş, 3 yaşında davul öğretip 5 yaşında albüm yaptığı oğluna kornayı da sorarmış, çay kaşığı sesinin ritmini de. Sonuç, 20 yıl sonra patlama yapan Türk pop müziğinde ortaya çıktı. 90’lı yıllarda Kayahan’dan Nilüfer’e, Mirkelam’dan Sertab’a hangi taşı kaldırsanız altından ya aranjör, ya besteci ya da söz yazarı olarak onun adı var: İskender Paydaş. Hayatta iki kere şöhret olmuş nadir bir müzisyen...
#İskender PaydaşPlastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
#PlastikSıra sıra tavernaların dönemin en ünlü sanatçılarını ağırladığı Tarabya günleri, Arif Susam’ın yeni albümüyle hafızalarda ansızın canlanıverdi. Susam, “Best of Arif Susam” çalışmasıyla hepimize “hey gidi günler” dedirtti. Eğlence dünyasında o günden bugüne çok şey değişse de ünlü sanatçıya göre taverna müzikleri gündemden düşmedi. “Bizim kitle hiç değişmedi, ekstraları durduran tek şey pandemi” diyen Susam’la 80’ler Tarabya’sına gittik. Hem o yılları, hem piyanist şantör camiasındaki rekabeti hem de yeni albümünün çılgın tanıtım çalışmasını konuştuk.
#Arif SusamSıra sıra tavernaların dönemin en ünlü sanatçılarını ağırladığı Tarabya günleri, Arif Susam’ın yeni albümüyle hafızalarda ansızın canlanıverdi. Susam, “Best of Arif Susam” çalışmasıyla hepimize “hey gidi günler” dedirtti. Eğlence dünyasında o günden bugüne çok şey değişse de ünlü sanatçıya göre taverna müzikleri gündemden düşmedi. “Bizim kitle hiç değişmedi, ekstraları durduran tek şey pandemi” diyen Susam’la 80’ler Tarabya’sına gittik. Hem o yılları, hem piyanist şantör camiasındaki rekabeti hem de yeni albümünün çılgın tanıtım çalışmasını konuştuk.
#Ferdi ÖzbeğenFerhat Göçer, pandemi yüzünden hayatının projesi “Aldırma Gönül”ü askıya aldı, evine kapandı ama bu inziva dönemini verimli hale getirmeyi başardı. Kendiyle yüzleştiğini, tevekkülü öğrendiğini ve sakinleştiğini söyleyen ünlü sanatçı, 30 Ekim’de yeni albümü “Anadolu Aryaları” ile müzikseverlerin karşısına çıkacak. Bir yandan da pop albümü üzerinde çalışmaya devam eden Göçer’i evinde ziyaret ettim. Hem bir doktor gözüyle pandemi sürecini değerlendirmesini istedim, hem krizdeki müzik sektörünün nasıl toparlanabileceğini konuştum.
#KelebekİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı zorlu ve uzun yolculuk sonrası bugünkü halini aldı. 1975 yılında kurulan, 1976 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı 45 senedir yetiştirdiği çok sayıda sanatçı, eğitimci ve akademisyen ile ülkemiz bilim ve kültürsanat yaşamına damgasını vurdu. Ortaokul seviyesinden doktoraya kadar geniş bir yapıda eğitim verilen konservatuvarda lisans düzeyinde eğitim veren çalgı, kompozisyon, müzik teknolojileri, müzik teorisi, müzikoloji, ses eğitimi ve Türk halk oyunları bölümleri bulunuyor.
#İtü KonservatuvarKarantina günleri, bugün Türkiye için oldukça yeni bir olay. Gerçi yıllar önce kolera vakası sırasında İstanbul’da da benzer tedbirler alınmıştı ama çok daha yüzeysel ve bu bölgeye mahsustu. Şimdi bütün Türkiye’de insanların evlerde oturması isteniyor ama bunun için imkânların her hanede bulunmadığı açık. Bazı yerlerde ısrarla dışarıya çıkmak istiyorlar. Bu duyguyu anlamak mümkün ama onaylanamaz. Çünkü bu yasağa uyulmadan facianın geçiştirilmesi mümkün değil gibi görünüyor. Fen insanlarının söylediği budur.
#YAZARAK Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, CNN TÜRK'te 40 programında Buket Aydın'ın sorularını yanıtladı. 2004-2014 yılları arasında Odunpazarı belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Sakallı, "Türkiye genelinde bir algısının olduğu işlerin önemli bir bölümü zaten benim yaptığım işler. Aslında bir anlamda ben iş yaptım, Sayın büyükşehir belediye başkanı da benim yaptığım işlerin PR’ını belki yaptı." ifadelerini kullandı.
#Burhan SakallıBeklediğim gibi klasik, ciddi, mesafeli hiç değiller. Tam tersine... Tatlı tatlı didişerek, sürekli birbirlerinin cümlelerini tamamlıyorlar. Bazen biri kızıyor, “Ya sen konuş ya ben konuşayım” diye... Öbürü mahcup bir çocuk gibi dudağını büküp önüne bakıyor, ama birkaç saniye sonra dayanamayıp yine araya giriyor. Bu sefer itiraz yok... Bülbül gibi şakıyarak bir cümleyi iki kişi bitiriveriyorlar. Biri özneyi, diğeri bağlacı, hoop diğeri yüklemi! Kelime kelime paslaşıp büyük bir kahkahayla finali yapıyorlar! Bu neşeli konçertoyu izlemekten lafa odaklanamıyorum bazen. Güher ve Süher Pekinel... Müziğimizin harika ikizleri... ‘Kadının Sesi’ özel sayımız için Pekinellerle buluştuk.. Kadınlığı, hayatı konuştuk; Cumhuriyet tarihimizin güzel notalarını hatırladık.
#Adnan Saygun