Uygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiDaha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.
#VitaminKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBirçok kişi kokulu mumları, tütsüleri ve oda parfümlerini evinden eksik etmiyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin özellikle küçük yaşam alanlarında kullanımının sağlık riskleri yaratabileceğini söylüyor. Peki tehlikenin boyutları ne ölçüde? Mumların ve oda kokularının olası tehlikelerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Aktaş Uysal ile konuştuk...
#MumKarpuzlu, mangolu, kivili, kavunlu... Marshmallowlu, sakız ya da kahveli... Birbirinden farklı aroma ve rengârenk tasarımları ile özellikle gençler arasında salgın gibi yayılıyor. Sadece Türkiye değil tüm dünyanın başı tek içimlik “puff” denilen elektronik sigara ile dertte. Öyle ki Fransa kolları sıvadı. 8-12 Euro arasında satılan (Türkiye’de 350-450 lira arası) puff sigaraların satışı yasaklanıyor. Bizde satışı zaten yasak ama internetten -yaş denetimi olmadan- kolayca alınıyor. Okul yolu üzerine sıralı seyyar tezgâhlardan da almak mümkün. Oysa gençler arasında giderek popüler hale gelen bu pufflar içindeki likit ve ısı ile temasından dolayı bildiğimiz tütün ürünlerinden 2 kat daha tehlikeli.
#Mehmet Dinç2022 Air Quality & Health in Cities raporuna göre küresel ortalama NO2 (Azot Dioksit) maruziyetinin araştırmaya katılan ülkelerin en büyük şehirlerinde yüksek düzeyde olduğu görülüyor. İstanbul, 35.3’lük NO2 maruziyeti seviyesi ile dünya çapında 20 şehir arasında 9. Sırada yer alıyor. PM2.5 (Partikül Madde) kirliliğine bakıldığında ise düşük ve orta gelirli ülkelerdeki şehirlerdeki seviyelerin yüksek olduğu görülüyor.
#DysonHidrokarbon anlaşması, yapılan anlaşmanın akabinde pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Libya ile hidrokarbon anlaşması yapan Türkiye, bölgede bazı haklara sahip olacak. Peki, hidrokarbon anlaşması nedir, ne anlama geliyor? İşte, o detaylar
#HidrokarbonAlkol derecesi, kullanım alanına göre farklılık göstermektedir. Organik bileşikler olarak bilinen OH grubunun genel adıdır. Alkol karbon atomu olarak da bilinen kimyasal ürünüdür. Oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Formülü; CnH2n+1OH olan mono alkol türleridir. Mono alkoller alkol grubunun önemli sınıfları arasındadır. İşte Alkol derecesi nasıl hesaplanır? Alkol derecesi hesaplama formülü hakkında tüm detaylar.
#AlkolHümik asit bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için oldukça önemlidir. Toprakta bulunan ve bitkiye zarar verebilecek olan bileşenlerin arındırılmasını sağlamaktadır. Bitki gelişiminde kullanılması tercih edilen maddelerden birisi olarak bilinmektedir. Hümik asit kullanılmasıyla toprağın bitki için daha elverişli bir hale getirilmesi mümkün olmaktadır. Bitkilerin topraktan beslenmeleri için organik bileşikler oldukça önemli bir yere sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hümik AsitHidrokarbon içeriğinde Hidrojen ve Karbon elementleri bulunan organik bir bileşimdir. Hidrokarbonlar; katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilmektedir. Hidrokarbon denilince akla gelen ilk şey yakıtlardır. Çünkü araçlarda kullanılan benzin, motorin ve LPG; evlerde kullanılan doğal gaz, kömür, tüp gaz ve fuel oil gibi yakıtların hepsi birer hidrokarbon karışımıdır. İşte, hidrokarbon hakkında merak edilen bazı bilgiler
#HidrokarbonYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıHalojen deyince ne olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, Klor, Florür, İyot dediğimizde aklınıza yüzme havuzları, diş macunu ya da lambalar gelebilir. Klor, insan vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 0.15'ini oluşturur ve vücudun işleyişinde birkaç önemli rol oynar. Peki, nedir Halojenler detayları ile derledik.
#HalojenVitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiOrganik bileşikler, insan toplumunda gıda, ilaç, yakıt ve bina gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Alkanlar, propan, oktan ve metan gibi kimyasal maddeleri içerir. Bunlar genellikle arabadaki benzin ve evde ısıtma/yemeklik yağ gibi maddeler için yağlar olarak kullanılır. Peki, Organik Bileşikler nelerdir detayları ile derledik.
#Organik BileşiklerBiyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#Biyosentezİnsanlar arasında tuz ruhu olarak bilinen hidroklorik adı verilen madde çeşitli kimyasal tepkimelerle oluşmuş güçlü bir bileşik olarak bilinmektedir. Özellikle temizlik alanında olmak üzere PVC yapımında, organik maddelerin üretilmesinde ve demir çelik sektöründe de bu bileşikten faydalanılmaktadır. Faydalı alanlarda kullanılmasının yanı sıra hidroklorik adı verilen bu bileşik zehirli bir içeriğe de sahip olmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Peki, HCL nedir ve asit mi baz mıdır? Hidroklorik asit PH değeri nedir ve kullanım alanları nereler olmaktadır? İşte, HCL hakkında bilinmesi gereken detayları derledik.
#HclOrganik kimya, kimyanın alt kollarından birini oluşturmaktadır. Çok önemli olması nedeniyle kimyayla uğraşanlar tarafından bilinmesi gereken bir kavramdır. Bundan dolayı organik kimya sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Sizin için Organik kimya nedir ve neyi inceler? Organik kimya konuları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Organik Kimya Nedir Ve Neyi İnceler?Solvent sıvı veya katı halde bulunan maddelerin ayrıştırılmasına kullanılabilen çözücüler olarak tanımlanır. Günlük hayat içerisinde tiner ve su en çok kullanılan solvent maddeler olarak öne çıkıyor. Solvent nedir, etkileri nelerdir, ozon oluşumuna katkısı nedir, yararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Solvent Nedir?Modern çağda kullanılmakta olan periyodik sistemlerde bilinen 100'ün üzerinde element bulunur. Lakin elementler çoğunlukla doğada saf hale bulunmazlar. Sizin için çok fazla merak edilmekte olan Bileşik nedir ve özellikleri nelerdir? Bileşikler saf madde midir ve ayrıştırılabilir mi konularını detayları ile derledik.
#Bileşik Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Etanol, bir çeşit alkol türüdür. Etanol, alkollü içeceklerin ham maddesidir ve araç yakıtlarına karışım olarak da sıkça kullanılır. Etanol, hem yakıt hem de alkol olarak kullanılan yanıcı, bitkisel, renksiz ve kimyasal bir bileşiktir. Etanol nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Etanol Nedir?İç mekan hava temizliği ve hava kalitesini iyileştirme konusunda ürünleriyle uzun yıllardır dikkat çeken Dyson, yeni formaldehiti algılayan ve yüzde 20 daha sessiz çalışan 2 yeni ürünü Türkiye’de satışa sundu. Bu yazımızda ise Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde ürününü yakından inceleyeceğiz.
#Dyson