Alkol derecesi nasıl hesaplanır? Alkol derecesi hesaplama formülü

Güncelleme Tarihi:

Alkol derecesi nasıl hesaplanır Alkol derecesi hesaplama formülü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 20:48

Alkol derecesi, kullanım alanına göre farklılık göstermektedir. Organik bileşikler olarak bilinen OH grubunun genel adıdır. Alkol karbon atomu olarak da bilinen kimyasal ürünüdür. Oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Formülü; CnH2n+1OH olan mono alkol türleridir. Mono alkoller alkol grubunun önemli sınıfları arasındadır. İşte Alkol derecesi nasıl hesaplanır? Alkol derecesi hesaplama formülü hakkında tüm detaylar.

Haberin Devamı

Alkol derecesi hesaplayabilmek için gereken teknik ve kimyasal donanıma sahip olunmalıdır. Alkol derecesi Alkol metre adı verilen alkolmetre ile ölçülür. En uygun Alkolmetre 250 mililitrelik mezür olarak kabul edilmektedir. Alkol, geniş kapsamlı bir kimyasal madde olarak pek çok alanda kullanılmaktadır.

 Kozmetik sanayinde saç boyalarından cilt losyonlarına, ojeden şampuana, saç spreyine ve oda spreylerine kadar kullanılmaktadır. Eczacılıkta, boya sanayinde solvent kaplama ve astar boya, mürekkep ve çimento üretiminde kullanılmaktadır. Sıvı sabun ve temizlik ürünlerinde güvenle kullanılmaktadır. Temizlik ürünlerinde kullanılan Alkol türüne izopropil alkol kullanılmaktadır.

 Alkol Derecesi Nasıl Hesaplanır?

 Alkol derecesi, Alkolmetre adı verilen 250 ml ölçekli mezürle ölçülmektedir. Mezür pratik bir sıvı kabıdır, etil alkol içerikli rakı, votka ve cin ölçümlerinde kullanılmaktadır. Şarap ölçümüne uygun değildir. Ayrıca alkolmetre cihazıyla kanda bulunan Alkol oranı da ölçülebilmektedir. Nefes yoluyla yapılan bu teknik ölçüm trafikteki sürücüler için de kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Alkol derecesi ölçümü % olarak hesaplanmaktadır. Alkolün hacimsel oranı, sıvı yüzey ile ölçek hizasındaki değer olarak bilinmektedir. Şarap için kullanılan Alkol ölçüm aleti ise Hidrometre olarak bilinir. Şarap sek ya da yüksek Alkollü olarak hazırlanacak ise;

 Örnek olarak; Hidrometre değerine 1 eklenerek ölçüm yapılmaktadır. 25C0 sıcaklıkta hidrometre 1084’ ü gösteriyor ise +1 eklenmelidir. 1084+1= 1085 ölçümlenmesi gereken gerçek değerdir. Yüksek Alkollü veya sek şarap üretimi yapılacak ise hidrometre 1084 – 1100 arasında olmalıdır. Fermantasyon süresi tamamlanan sek şarapların 980 ile 1000 Aralığında olması gerekmektedir.

 Alkol Derecesi Hesaplama Formülü

 Akol derecesi hesaplama araçları türevlerine ve kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Etil Alkol denilen tür Alkoller rakı, cin ve votka üretiminde kullanılmaktadır. Mezür adı verilen sıvı kaplarında ölçüm yapılır. Şarap için ise Hidrometre değeri kullanılmaktadır. Alkol derecesi standart hesaplama ve alternatif hesaplama şeklinde yapılmaktadır. Örnek Standart hesaplama formülü; ABV = (OG – FG)* 131.25

Haberin Devamı

 Alternatif hesaplama formülü; ABV = (76.08*(OG-FG)/(1.775-OG)*(FG/0.794 = 10.50 sonuç % olarak görülmektedir. Terimlerin açılımı, Orijinal Gravity = OG

 Ölçüm sonucu = Final Gravity FG olarak bilinmektedir.

 70C derece Alkol çözeltisi hazırlamak için, NAN L Su eklenmesi gerekmektedir. 500 ml ölçüsünde %70 C lik Etil Alkol hazırlayabilmek için, 350 ml Etil Alkol için 150 ml su eklenmesi gerekmektedir.

 Alkol ve diğer sıvı maddelerde hacim ölçüsü kullanılır. % v/v olarak ifade edilir, bir saf sıvı diğer bir sıvı ile seyreltilebilmektedir. Alkol çözeltisi hazırlamaya örnek; %28 =(X/150ml)X100 = 42 ml etil Alkol alınabilir bu orana saf su ilave edilerek 150 ml ölçüsüne çıkarılabilir.

 Alkol Normal Değeri;

Haberin Devamı

 Alkol çözeltisinin normal değerini bulabilmek için çözülen ve çözen madde değerleri baz alınmalıdır. Normal değer N ile gösterilir. N = n çözünen x T/V çözelti olarak formülize edilmektedir. Bu duruma göre V litre türünden hesaplanmaktadır. N simgesi normal değeri, molarite x ise tesir değerini ifade etmektedir. 70 C lik Etil Alkol hazırlayabilmek için, 350 ml etil alkole 150 ml saf su eklenmesi gerekmektedir. Alkol kullanım alanlarında hem ürün gelişimi hem sağlık koruma amacıyla standartlara uyum çok önemlidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!