orfoz haberleri sayfasında orfoz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 377 orfoz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu kıyılarında yaşayan bir balık olan orfozun Karadeniz'de görülmesine ilişkin, "Bu türün kendine yeni yaşam alanları bulması, bizler için sevindirici gibi görünse de aslında bize Karadeniz'in Akdenizlileştiğini gösteriyor." dedi.
#Doç. Dr. Deniz YağlıoğluOrfoz’da yediğim ‘orkinos pate’yi, lagos balığından yaptıkları balık çorbasını ve başlangıçları başarılı buldum ama kabuklularda önemli sorunlar var... Bana kalırsa asıl mesele, denizlerimizin durumu... Deniz fakirleşmiş, kirlenmiş, muhtemelen çiftlikler kabuklulara ciddi zarar vermiş.
#OrfozBalıkesir'in Bandırma Körfezi'nde dalgıçlar orfoz balığı görüntüledi. 1960'lı yıllardan bu yana Marmara'da orfoz balığına rastlanılmadığını belirten Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İlhan Deveci, ''Bu tespit, Türkiye'de önemli bir milat'' dedi.
#BalıkesirGIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Orfoz ile Lagosbalıklarının avlanması, nakledilmesi ve satılması 4 yıl süreyleyasaklandı. Bu balıkları yakalayanlara, her bir balık için 113 TL paracezası uygulanacak. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) DenizBilimleri ve Teknolojisi Fakültesi araştırma görevlisi Emrah Şimşek,2010 yılında Türkiye sularında 500 bin ton avlanan bu balıkların 5 yılsonrasında 166 tona düşmesinin, türün geleceğinin korunması için önemliolduğunu kaydetti.
#OrfozEkonomiyi olumlu etkilediği ve ülkeler arası kültür paylaşımına vesile olduğu için ‘Turizm bitsin, yok olsun’ diyemeyiz. Fakat aşırı turizmin doğal zenginliğimizi ve kültürel değerlerimizi yok etmek gibi bazı riskleri de var. Bu yüzden artık hepimizin birer sorumlu turiste dönüşmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Neler yapmamız gerektiğini sürdürülebilir seyahat uzmanlarıyla konuştuk.
#Hazan AKÖZ IŞIKBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara geçmiş olsun dileğini iletti.
#İbrahim YumaklıMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkEYLÜLÜN gelişi ve okulların açılışı, takvime bakılırsa yazın bitişini ifade ediyor olsa da biz Bodrum’da dört mevsim yaşayanlar için aslında yılın en güzel zamanlarının, yani ‘sarı yaz’ın habercisidir. Denizin çarşaf gibi olduğu, güneşin sıcaklığını tatlı tatlı hissettiğiniz ama nemin düşük olması sebebiyle rahatsızlık vermeyen, akşamları inceden bir esintinin hasıl olduğu sofralarda keyifle oturup, geceleri bol oksijenle kafanızı yastığa koyar koymaz uyuyabildiğiniz, tatilcilerin çekilmesiyle normaline dönen trafikte her yere 10 dakikada varabildiğiniz, yer kavgası yaşanmayan, mekanlarda rezervasyon sıkıntı çekilmeyen o en konforlu mevsim artık gelmiştir. Sarı yazın startını verdiğimiz bu süreçte etkinliklerin ve talebin yarımadanın kuzeyinden güneyine, yani aslında ‘merkez’ diye tabir ettiğimiz Kale ve Milta Marina etrafına kaydığını söyleyebiliriz. Biz de bu yazımızda başta bu bölge olmak üzere Bodrum’un 12 ay boyunca açık mekanlarından kendi favorimiz olanları sizinle paylaşalım istedik.
#1Gözlerden uzak küçük bir balıkçı kasabasıyken bugün Türkiye’nin en popüler tatil duraklarından biri Akyaka. Bu güzel kasaba önce kitesurf tutkunlarının dikkatini çekti. Ağaçların yapraklarını uçuran, halk arasında ‘Deli Mehmet’ adıyla bilinen rüzgârı ve dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz pırıl pırıl plajları günden güne ünleniyor. Güneye inmişken cazibesi kendinden büyük Akyaka’ya bir selam vermek isteyenlere rehber hazırladık.
#Hazan AKÖZ IŞIKYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatTürkiye’nin farklı lokasyonlarından incili restoranları ve yüzlerce lezzet noktasını buluşturan İncili Gastronomi Rehberi 2023, düzenlenen muhteşem bir etkinlik ile tanıtılarak raflardaki yerini aldı! Bu özel gecede, 2023’ün incileri de ödül töreni ile sahiplerini buldu. Peki, bu yıl inci kazanan restoranlar hangileri oldu? İncili Gastronomi Rehberi’ne bu yıl, geçen yıldan farklı olarak hangi yenilikler eklendi? İşte detaylar…
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu İçerikÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYALezzetiyle olduğu kadar yüksek besin değeriyle de öne çıkan balık çorbasını levrekle yapan da var, kırlangıçbalığı veya lagos kullanan da... Kimi sebze suyuyla pişiriyor, kimiyse terbiyeli hazırlıyor. Jürimiz balık çorbasının en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#Balık ÇorbasıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Geçen yıl su ürünleri ihracatımız 1,4 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 2022 yılı ihracatımızın 1,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.
#Su ÜrünüKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#KasımTapınakları, tiyatrosu ve çeşmeleriyle dev bir antik şehrin etrafına kurulu Side, yeni bir kimliğe kavuştu. Hakkında bugüne kadar bildiklerinizi unutun; o artık belli turist gruplarının tercih ettiği bir Antalya beldesi değil! Upuzun sahilinden tarihi dokuyu yaşatan çarşısına, fine dining restoranlardan meze ağırlıklı meyhanelerine silüeti tamamen değişen Side’den en yeni önerilerle geldik.
#SeyahatKaraburun, Çeşme Yarımadası’nın kuzeyinde, Ege Denizi’ne doğru dev bir at başı gibi uzanan gerçek bir doğa harikası. Kuşbakışı görünümü bana hep bir dülger balığı gibi gelir. Hani şu Sait Faik’i kendisine âşık edeninden… Büyük yazar da Karaburun’u, öyküsünü yazdığı dülger balığına benzetmiş midir bilinmez ama bu büyülü burnun, sanatçı ruhlara ilham veren bir tarafı kesinlikle var.
#Hürriyet