1915’te gerçekleştirilen, Avustralyalıların acılı sayfalarından biri olarak kabul edilen ve tarihe ‘Broken Hill Saldırısı’ olarak geçen bir terör vakasından yola çıkılarak çekilen ‘Türk İşi Dondurma’, kendince yeni bir tarih ve kahramanlık destanı yazıyor. İnandırıcı bir senaryodan yoksun olan film, komediyle dram arasında gidip gelirken bolca hamasete soyunuyor.
#Uğur VardanPervin Par’ı paylaşamayan delikanlının hasosu komiser Eşref Kolçak’la bıçkın kaçakçı Hayati Hamzaoğlu, elinde viski bardağı ve üstünde kombinezonla dolaşan sarışın kötü kadın Suzan Avcı’nın evinde birbirlerinin gırtlağını sıkarken, kapı carrrt diye açılır, vicdan azabıyla yanıp tutuşan karaktersiz ebe Aliye Rona, durunnn diye bağırarak içeri dalar, siz kardeşsiniz...
Pervin Par’ı paylaşamayan, delikanlı komiser Eşref Kolçak ile bıçkın kaçakçı Hayati Hamzaoğlu, kombinezonla gezinen sarışın vamp kadın Suzan Avcı’nın evinde birbirinin gırtlağını sıkarken, kapı cart diye açılır, vicdan azabıyla yanıp tutuşan karaktersiz ebe Aliye Rona, “Durunnn” diye haykırarak içeri dalar, “Siz kardeşsiniz!”
Yeşilçam fırtınasının kasırgaya dönüştüğü yıllardı 1960’lar. Çok sonraları doğmuş olanlarımız için bile siyah-beyaz yıldızların yeri ayrı oldu. İşte birçok insanın “TV’de gösterilse de izlesek” dediği bu dönemin unutulmaz filmleri bugün yavaş yavaş DVD raflarında boy gösteriyor.
Yurt dışı seyahatlerinin en iyi tarafı, meslektaşlarınızı daha iyi tanıyor olmanızdır. Hafta başında Litvanya’daydım. Türk Telekom basketbol takımının maçı için gittim ve üç gün kaldım. Litvanya ile ilgili anlatacağım çok şey var. Ama izninizle, daha önceki Rusya seyahati ile ilgili bazı konulara değinmek istiyorum.
Sinema tarihinin unutulmaz filmleri Mimar Sinan Üniversitesi'nde...Sinema- TV Merkezi tarafından düzenlenen Gidenlerin Ardından başlıklı gösterim proramında Memduh Ün'den Elia Kazan'a, Metin Erksan'dan Robert Wise'a sinema tarihinde yer eden ünlü yönetmenlerin imzasını taşıyan filmler seyirciyle buluşuyor. Gösterimlerin ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.
Hepimiz 60’lı ve 70’li yılların Türk filmlerini hálá oturup defalarca izlemiyor muyuz sanki? Her seyredişimizde içlenip, her hikayeyle bir kez daha sarsılmıyor muyuz? Şarkıları bile anılarımızı tutup getirmiyor mu yıllar gerisinden. İşte o filmlerin duygularını canlı canlı yaşayabileceğimiz bir fırsat çıktı karşımıza:
AYVALIK Belediyesi, “Kültür Yayınları” kapsamında “Şiir ve Öykülerde Ayvalık” kitabından sonra ikinci çalışmasını yayımladı. “Ayvalık Tarihi Üzerine Akademik Çalışmalar Seçkisi” kitabını tanıtan Başkan Mesut Ergin, Ayvalık tarihi çalışmalarından seçki oluşturulduğunu belirterek, “11 yazarımızın 14 eseri yer alıyor. Tarih seçkisindeki her bir çalışma, Ayvalık’a bilimsel bir bakış açısıyla bakabilmemize, onu doğru anlayabilmemize katkı sağlayacak” dedi.
#1