Spor yaralanmaları, sanılanın aksine profesyonel sporcular yerine, amatör sporcularda veya uzun süre sportif aktivitede bulunmayıp nadiren spor yapanlarda daha çok görülüyor. Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, ciddiye alınmayan ve zamanında tedavi edilmeyen yaralanmaların daha sonra sadece spor hayatının değil, günlük aktivitelerin de aksamasına neden olabildiğini belirterek, "Spor sonrası şikayetlerin devamı durumunda; bağ kopması, kemik ödemi ve kıkırdak hasarı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor" dedi.
#MedicanaSpor yaralanmaları, vücudun çeşitli bölgelerinde spor gibi yorucu faaliyetlerden kaynaklanabilecek geniş bir yaralanma kategorisini ifade eder. Vücudun spor yaralanmalarından zarar görmeye daha eğilimli bazı kısımları vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
#Diz YaralanmalarıTÜM vücudun çalıştırıldığı, kas aktivitesinin yüksek olduğu bir spor dalı olan yüzme, uzmanlar tarafından da önerilen aktivitelerin başında yer alıyor. Ancak yüzerken sık yapılan bazı hataların omuz bölgesinde ağrıya neden olabileceğine işaret eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Gökhan Meriç, önemli uyarılarda bulundu.
#Doç. Dr. Gökhan MeriçKış sporları keyifli olduğu kadar, dikkat gerektiren aktiviteler grubunda yer alıyor. Kayak ve snowboard’da meydana gelen yaralanmalara dikkat çeken uzmanlar, kış sporu yapmak isteyen kişilerin uygun ekipman olmadan ve yalnız başına çıkmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kerem Canbora kış sporlarında meydana gelen yaralanmalar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kayakİskelet ve kas sistemi rahatsızlıklarında kullanılan ve sorunlu bölgeye elle basınç uygulamak suretiyle yapılan, fizyoterapide ‘manuel tedavi’ (elle tedavi) olarak bilinen yöntemi Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa ile konuştuk. Şenbursa’nın, ‘mucize dokunuşlar’ olarak adlandırdığı bu tedavi, son yıllarda fizyoterapide oldukça önem kazandı.
Sporcular ve sağlık için spor yapanlar, bazı kazalarla karşılaşır. Spor yapanlarda burun kırığı, çene kırığı, yüzde kesiler, kaş açılması, göz kapağı yaralanmaları sık görülür. Burada da acil cerrahi işlemlerin yapılmasının ardından estetik devreye girer.
OBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Açık havada spor yapmayı sevdik. Parklardaki ve sahil kenarlarındaki spor ve egzersiz aletlerini kullanmayı da... Ama bu aletleri hem maksimum verim alabilmek hem de yaralanmaları önlemek için bilinçli bir şekilde kullanmak önemli. Uzmanlarla konuştuk, önerilerini dinledik.
#SporSon zamanlarda neredeyse tüm tıbbi uygulamalarda “PRP tedavisi” yaşantımıza girmiş durumda. Artık öyle bir hale geldi ki, hastalar direkt PRP işlemini istiyor. Peki bu kadar yaygın olan bu tedavinin ne işe yaradığını ve özellikle ortopedide hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyor muyuz?
#PRPTelefon, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen süredeki artış ve duruş bozuklukları bel, boyun ağrılarını arttırdı. Hem bu ağrıların hem de daha ileri boyuttaki rahatsızlıkların tedavisinde sanal gerçeklik ile entegre edilmiş oyun görevleri sunan robotlar da devrede...
#Fizik TedaviBoyun Fıtığı olarak bilinen rahatsızlık Servikal Disk Fıtıklaşması olarak tanımlanır. Omuriliğimizde disk olarak bilinen spiral halkalar vardır ve bir disk dejenere olduğunda diskin içindeki yumuşak jel omurilik kanalına sızar ve fıtıklaşmış disk olarak bilinir. İşte, tüm detaylar.
#Servikal Disk Fıtıklaşmasıİnsanların yaşadıkları çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar ise yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Özellikle kifoz da en dikkat çeken hastalıklardan bir tanesidir. Kifoz nedir? Nasıl düzelir? Kifoz nefes darlığı yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kifoz Nedir?Twitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarDünyanın en çok kullanılan mobil uygulamalardan biri olan TikTok özellikle gençler tarafından kullanılıyor. Platformda sürekli yenisi gelen meydan okumalardan sonuncusuna ilk kez Tiktok da müdahale etti. Peki bu challenge'lar neden popüler oluyor ve nasıl zararlar verebilirler? Uzmanlar anlattı...
#Milk Crate ChallengeMobilizasyon tekniği, yardımcı araçlarla ya da çeşitli el hareketleriyle eklem kompleksinin hareket aralığını artırma, dokuların genişleme yeteneğini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Pek çok kas işlevini tedavi etmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan mobilizasyon nedir, nasıl yapılır, mobilizasyon teorisi ve teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Mobilizasyon NedirPilates, Joseph Pilates tarafından kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek ve vücut sağlığını korumak amacı ile bir egzersiz sistemidir. Egzersizler minder üzerinde, top ve bant yardımıyla ya da özel olarak dizayn edilmiş aletlerle yapılır.
#PilatesBel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, boyun fıtığı, diyabet, troid hastalıkları ve ve bazı iç organ hastalıkları omuzda ağrıya neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir konu hakkında onemli bilgiler verdi.
#Omuz AğrısıÖzellikle pandemi döneminde cep telefonu kullanım süresinin ve masa başı bilgisayar kullanımının artmasıyla bir sağlık sorunu haline gelen boyun ağrılarını 8 basit egzersizle azaltabilirsiniz! Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş, o hareketleri anlatıyor.
#Boyun Ağrısı Neden OlurÖzellikle pandemi döneminde cep telefonu kullanım süresinin ve masa başı bilgisayar kullanımının artmasıyla bir sağlık sorunu haline gelen boyun ağrılarını 8 basit egzersizle azaltılabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş, “Ağır yük kaldırmak, uzun süre aynı pozisyonda kalmak, yoğun ve uzun süreli fiziksel aktiviteler, ağır spor yapmak, konforsuz uzun seyahatler, yanlış pozisyonda uyuyakalmak, yüksek yastık kullanımı boyun kaslarının spazmına yol açarak boyun ağrısına ve boyun eklemlerinde hareket kısıtlılığına neden olur” dedi.
#Uzm. Dr. Çağlayan AslanbaşOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cahit Koçak, “Omuz eklemi vücuttaki en fonksiyonel eklemlerden biridir ve omuz eklemi ile ilgili hastalıklar, kıyafet giymek, bir şeyler yiyip içmek, yatak içinde sağa sola dönmek, araç kullanmak, spor yapmak ya da kolların kullanılmasını gerektirecek birçok iş grubunda günlük faaliyetleri oldukça kısıtlar” dedi.
#OmuzUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide Enjeksiyonlar