Soğuk hava şartları gündelik yaşamı zorlaştırırken bundan fiziksel sağlığımız da payını alıyor. Bu durumdan belki de en çok omurgamız etkileniyor. İnsan vücudu, soğuk havalarda kasları, eklemleri ve kemikleri korumak amacıyla daha fazla gerilim oluşturur.
#Soğuk HavaBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaTeknolojinin ilerlemesi hayatımızı bir taraftan olumlu etkilerken diğer taraftan bizleri hareketsizliğe sevk edip sağlığımız üzerine olumsuz etkiler yapabiliyor. Market alışverişi internet üzerinden, giyim alışverişi internet üzerinden, ulaşım kısa mesafelere bile araç ile derken iyice hareketsiz hale geldik. Bütün bunlara ek olarak elimizden bırakamadığımız cep telefonu ve tabletler postürümüzün (duruş) bozulmasına, bel -boyun -sırt ağrılarına sebep oluyor.
#Omurga SağlığıOyuncu koltukları bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren insanlar ile uzun süre bilgisayardan oyun oynayan kişiler için tasarlanmıştır. Bu sebeple bilgisayar başında uzun saatler geçiren insanlar bu koltuklardan almayı tercih ederler. Oyuncu koltuğu modelleri nelerdir, nasıl kullanılır, hangi modeller en iyisi gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Oyuncu Koltuğu ModelleriEvlerdeyiz ama aklımız dış dünyada, çok değil iki ay önceki sosyal hayatımızda. Akıllı telefonlar elden düşmüyor, haliyle bel ve boyun ağrısı da bitmiyor. Evde, karantinada kalmak zihin sağlığımız kadar vücudumuzu da etkiliyor. Uyku düzenimizi, cildimizin parlaklığını, omurgamızın sağlığını nasıl koruyacağımızı araştırdık.
#GazetehaberleriOmurga tüm vücudun dengede kalmasını sağlayan temel yapıdır. Kaslar, tendon ve bağlar ile birbirlerine bağlanarak vücudu dengede tutar, omurlar arasındaki esnek disk yapıları vücudun harekete katılmasını mümkün kılar. Omurga sağlığı için düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Ancak dikkatli olmak gerekir, bilinçsiz yapılan egzersizler ciddi sakatlıklara sebep olabilir. Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk düzenli yapılan sporun omurgaya faydalarını anlattı…
#Omurga SağlığıHenüz tatile çıkma fırsatı bulamayanlar dikkat! Vücudun dengesini sağlayabilmek ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için omurga sağlığını korumak büyük önem taşıyor. Omurgayı güçlendirebilmek için yapılacak en uygun sporun da yüzme olduğu biliniyor. Ancak yüzme sporu yanlış yapıldığında bazı riskleri beraberinde getirebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Can Yapıcı, yüzmenin omurga sağlığı üzerindeki yararlarını anlatıyor.
#SporMilano Üniversitesi'nden Dr. Francesco Luciano'nun liderliğindeki yeni bir araştırma, kısa süreli egzersizlerin, uzun süreli egzersizlere kıyasla daha fazla enerji harcayarak kilo verme ve kan şekeri ile kan basıncını iyileştirme konusunda etkili olabileceğini gösterdi. Araştırma, kısa egzersiz molalarının günlük hayatta kolayca uygulanabileceğini vurguluyor. Peki bu egzersizler neler ve nasıl yapılıyor? İşte detaylar...
#SağlıkGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkHayatımızın en renkli deneyimlerinden biri seyahat etmek. Fakat yeni yerler keşfederken farklı iklim koşulları, alışık olmadığımız beslenme düzeni ve yemek çeşitleri derken vücudumuzun dengesi bozulabilir. Alanında uzman isimler bağırsak sağlığımızdan yorgunluğa kendimizi nasıl koruyacağımıza dair öneriler verdi.
#Pınar Tahirlerİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Pandemiİnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Op. Dr. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
#Op. Dr. Yiğit ErdağFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, Kovid-19'la mücadele kapsamında yeniden getirilen kısıtlamaların etkisiyle insanların evde hareketsiz kalmayıp düzenli egzersiz yapması gerektiğini belirterek, "Hareketsizlik nedeniyle kaslarda oluşan zayıflama ve deformasyon kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşebilir." dedi.
#Evde SporOsteoporoz diğer adıyla kemik erimesinin vücuttaki kemiklerin zayıflamasına ve daha kırılgan hale gelmesine sebep olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Kemik suyu tüketmek, özellikle de yemeklerde kemikli etin kullanılması kemik sağlığına yararlı olacaktır” dedi.
#Kemik SuyuTüm gün bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak, yanlış pozisyonlarda oturmak sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. Bu ağrılar, eğer bu önlemler alınmazsa ilerleyen zamanlarda bel ve boyun fıtığı gibi kronik hastalıklara sebep olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar, gün içinde uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde oluşan sırt ve bel ağrılarını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl GeçerHer şey omuzlarınızda birikiyor, kamburunuz çıkıyor, sırtınız ağrıyor... Duruş (postür) bozuklukları bugün en yaygın rahatsızlıklardan. Engellemenin yollarını Acıbadem Maslak’tan Prof. Dr. Reyhan Çeliker ve Gayrettepe Florence Nightingale’den Op. Dr. Eyüp Bakmaz’a sorduk.
#Duruş BozukluğuErgenlik, herkes için en zorlu dönemlerden biri... Ergenliğin en büyük problemlerinden biri ise hiç kuşkusuz sivilceler. Sivilce bazı kişilerde çok görülmese de bazıları için yıllarca süren bir kabus hâline gelebiliyor. Oysa ergenlik döneminde alabileceğiniz küçük önlemlerle gelecekte pırıl pırıl bir cilde sahip olarak yetişkinliğe adım atabilirsiniz. Bu önlemlerin başında da sağlıklı beslenme geliyor. Örneğin işe aşırı yağlı patates kızartmasından uzak durup balık yemekle başlayabilirsiniz. Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman, bu dönemde cildin bakımı için yapılabileceklerden, beslenme alışkanlıklarına kadar merak edilen soruları yanıtladı.
Halk arasında eklemlerde kireçlenme olarak bilinen “artroz” ya da “osteoartrit” hastalığında, cerrahi müdahale öncesinde çeşitli enjeksiyon yöntemleri, hastaların şikayetlerinde azalma, yaşam kalitesinin artması ve operasyon öncesi zaman kazanılmasını olanaklı kılıyor.
Doktorlar klasik tıbbın zaman zaman yetmediğini itiraf ediyor. Tamamlayıcı tıp uygulamaları giderek daha fazla kabul görüyor. Kayropraktik bunlardan biri. Kayropraktik uzmanları, omurgaya elle müdahale ediyor, bel, boyun ve sırt ağrılarını tedavi ediyor. İddialı hastanelerden Anadolu Sağlık Merkezi de bu yönteme inandı, kayropraktik uzmanı Dr. Burak Esendal’ı ABD’den transfer etti ve kadrosuna kattı