ABD'li ve Danimarkalı bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir algoritma, bir kişinin hayat hikayesini kullanarak nasıl yaşayacağını, ne zaman öleceğini ve ne kadar para kazanabileceğini yüzde 78 oranında doğru tahmin ediyor.
#Yapay ZekaDünyada yaşanan olumsuzluklar, işimizde ya da ailemizde gelişen sorunlar bazen hayata olumlu bir pencereden bakmamızı zorlaştırıyor. Oysa Harvard Üniversitesi’nin son araştırması olumlu düşünmenin ömrü 4.4 yıl uzattığını ortaya koyuyor. Bu, düzenli sporun yarattığı etkiden bile daha fazla. İyi de dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen iyimser olmak mümkün mü? İşte size ipuçları...
#Harvard ÜniversitesiCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıKanser tedavisi gören hastaların, ilaçların yan etkilerinden korunmak için fitoterapiye (bitkilerle tedavi) yöneldiğini söyleyen Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, kanser tedavisinde fitoterapinin etkisini değerlendirerek önerilerde bulundu.
#FitoterapiKalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
#KalpABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, düzenli olarak acı biber yemek, kanser veya kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere hastalıklardan kaynaklanan erken ölüm riskini azaltıyor ve ömrün dörtte bir oranında uzamasını sağlıyor. Kırmızı acı biberin haftada en az iki kez tüketilmesini öneren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "İltihap giderici ve anti kanser etkisi var. O yüzden sofranızdan eksik etmeyin" dedi.
#Acı BiberBadem sütü, inek sütüyle ilgili tüm problemlerin kaynağı olan laktoz içermediğinden özellikle laktoza alerjisi olanlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Badem sütünün düşük protein, kalsiyum, fosfor ve E vitamini içeriğiyle besleyici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vedat Göral, "İçeriğindeki folat, yağ asitleri, serotonin seviyesini artırarak depresyon ve kaygıyı azaltmaya ve mutluluk vermeye yardımcı olur" dedi.
#Badem SütüCovid-19, akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü ile tanınsa da hastalığın yol açtığı kalp problemleri giderek daha sık karşılaşılan sorunlar arasında dikkat çekiyor. Her geçen gün bir yenisi yayınlanan çalışmalar da, Covid-19’un kalpte yol açtığı kısa ve uzun vadeli etkilere dair endişeleri derinleştiriyor.
#Kalp“Artık iyice yaşlandı”, “Bu yaşta unutması normal”, “Anılarını döne döne anlatmayı zaten sever” gibi cümleler gündelik hayatınızın önemli bir parçası mı? Belki de böyle diyerek o yakınınıza alzheimer tanısı konmasını geciktiriyor olabilirsiniz?
#Gazetehaberleri'Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı...' Doktor Mehmet Öz, ünlü şair Cemal Süreya’nın bu dizelerini süsleyen ve mutluluk getirdiğine inandığı kahvaltıyla ilgili ezber bozan bir açıklamada bulundu. Öz, yıllardır beslenme uzmanlarının kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu savunan sözlerine karşı çıktı ve TMZ dergisine verdiği röportajda, “Kahvaltıya ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. Bu bir reklam aracı. Bu inanışların birçoğu sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmadı” dedi. Öz’e göre en akıllıca şey kahvaltıyı iptal etmek ve ilk öğünü gerçekten açken yemek. Öz’ün sözleri diyetisyen ve doktorları ikiye ayırdı. İşte görüşler:
#GazetehaberiFarklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma bize net ve açık olarak şunu gösterdi: Besin tüketimimiz azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor. Özellikle 50’li yaşları takiben daha az ve öz yemek, günde 2 öğüne geçmek sadece hayat kalitemizi yükseltmekle kalmıyor, hastalıkları önlüyor, ömrü uzatıyor.
#YazarOksitosin, dopamin, seratonin, endorfin, adrenalin… Aşk iksiri olarak da tanımlanan bu hormonların beyinden salınması sonrası gerçekleşen aşk, en belirgin etkisini kalp üzerinde gösteriyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, "Aşkın, uzun vadede kalp krizi riskini azalttığı, kalbin ömrünü uzattığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır” dedi, aşkın sağlığa 6 önemli faydasını anlattı.
#14 Şubat Sevgililer Günü