Sabahın erken bir saati… Ağrı’da güneş tepeleri aşıyor ve ovaya yayılıyor. Erkenden araçlara biniyoruz ve Uzunyazı Köyü’nün yolunu tutuyoruz. Köye vardığımızda saatimiz 10.30’u gösteriyor. Yol kıyısında, kavak ağaçlarıyla çevrili bir okulun bahçesinden içeri giriyoruz. Gördüğümüz manzara bizi epeyce duygulandırıyor. Köy çocukları, bayramlık kıyafetlerini giymiş, okul bahçesine koşmuş. Hâlbuki bayram değil seyran değil! Ancak onlar bayram ediyor… OMO Türkiye’nin plastik atıkları geri dönüştürerek yaptığı çocuk parkında şaşkınla karışık bir mutlulukla oynuyorlar. Cıvıltıları etrafa yayılıyor.
#Sponsorlu İçerikDepremden etkilenen bölgelerde kurduğu çocuk parkları ile oyunun iyileştirici gücünü çoğaltan OMO şimdi de çocukların sosyal ve duygusal gelişimine destek vermek, korumak ve geliştirmek için “Paylaşmak Güzeldir” projesine başlıyor. OMO ve Paylaş Büyüsün iş birliğiyle hayata geçirilen proje deprem bölgesinde yaşayan veya Türkiye’nin farklı bölgelerinde deprem gündeminden etkilenen çocukların ihtiyaçlarına odaklanıyor.
#Sponsorlu İçerikDepremden etkilenen bölgelerde kurduğu çocuk parkları ile oyunun iyileştirici gücünü çoğaltan OMO şimdi de çocukların sosyal ve duygusal gelişimine destek vermek, korumak ve geliştirmek için “Paylaşmak Güzeldir” projesine başlıyor. OMO ve Paylaş Büyüsün iş birliğiyle hayata geçirilen proje deprem bölgesinde yaşayan veya Türkiye’nin farklı bölgelerinde deprem gündeminden etkilenen çocukların ihtiyaçlarına odaklanıyor.
#Sponsorlu-İcerikUzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaÇocukların gelişiminde önemli olan keşiflere 20 yıla yakın süredir ilham veren çalışmalar yürüten OMO, bu sefer ilhamı yaptığı bir araştırmayla çocuklardan aldı. İklim krizinin farkında olan ve kendi gelecekleri için endişelenen çocuklarla el ele vererek “İyilik için Kirlenmek Güzeldir” dedi. Plastiklerin atığa değil, parka erişimi olmayan çocuklar için oyun parklarına dönüştüğü iyilik hareketini başlattı. Beykoz, Üsküdar ve Ümraniye Belediyelerinde bulunan ilk ve orta okulların önüne yerleştirilen geri dönüşüm kutularında biriktirilen plastikler, iki oyun parkına dönüştü, dönüşmeye de devam ediyor. İşte projenin “iyiliği” de buradan geliyor.
#Sponsorlu İçerikTemizliğin geleceğini yeniden tasarlamak için kendilerine iddialı hedefler belirlediklerini ifade eden Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ali Fuat Orhonoğlu “Temiz Gelecek vizyonu kapsamında çok net bir hedefimiz var: 2030 yılına kadar ev ve çamaşır bakım ürünlerimizin formüllerinden fosil yakıtlardan elde edilmiş hammaddeleri, yani yerin altından çıkarılmış karbonu çıkarmak” dedi.
#SürdürülebilirlikAyşe Nur Canoğlu, 1984’ten beri 88 ülkeyi, 500’den fazla şehri görmüş gezgin bir doktor. Gezi notlarından ve hatıralarından iki kitap çıkaran Canoğlu, gezgin olmayı ‘hastalık’ diye tanımlıyor: “Gezi hastalığının ilacı da yeni yerler, yapılar, tarihi eserler görmek, yeni insanlar tanımak. Ülkemizde ve dünyada o kadar çok gezmeye değer yer, tanımaya değer insan var ki… Hiç ilaçsız kalmıyorum.
#SeyahatTürkiye’nin en büyük online alışveriş platformlarından biri aracılığı ile 40 kg deterjan satın alan bir okurum şüphelendiği ürün için üretici firma ile temasa geçti. Firmanın yaptığı incelemede ürünün sahte olduğu anlaşıldı. Üretici firma sahte ürünü gerçeği ile değiştirdi. Peki ama sahte deterjan nasıl online platformlarda satılabiliyor. Online platformların sahte ürüne karşı önlemleri ve aksiyonları ne? Detayları araştırdım...
#YazarÇocukların açık havada oynayarak ve deneyimleyerek geçirdikleri zamanın giderek azaldığına dikkat çekmek için dünya çapında düzenlenen Okul Dışarıda Günü, ülkemizde Aktif Yaşam Derneği tarafından dünyada da olduğu gibi OMO’nun desteğiyle hayata geçirildi. Türkiye’den 650 bine yakın çocuk derslerini açık havada oyunla öğrenmenin keyfini yaşarken bu rakam dünyada 1,7 milyon çocuk olarak gerçekleşti.
#ÇocukOMO’nun dünya çapında destekçisi olduğu, bugüne kadar 110 ülkede 6 milyon çocuğa ulaşan ve ülkemizde Aktif Yaşam Derneği’nin hayata geçirdiği Okul Dışarıda Günü, 23 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi. Açık havada oyunla ve keşfederek öğrenmenin önemine dikkat çekmek için düzenlenen Okul Dışarıda Günü’ne ilköğretim seviyesinde dünyadan 1,7 milyon, Türkiye’den ise 650 bine yakın çocuk katıldı. Bu yıl okuldisaridagunu.org web sitesinden sunulan aktivite ve oyun içeriklerinde ilk kez çevre bilinci, geri dönüşüm ve yeniden kullanım başlıklarına da yer verildi. Böylece çocuklar kadar onlar aracılığıyla ulaşılan yetişkinlerde de çevre bilinci konusunda farkındalık yaratılması, çocukların oynadığı alanların çevresel temizliğine dikkat çekilmesi hedeflendi. Okul Dışarıda Günü’ne katılan okullardan 50. Yıl Süheyla Artam İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Okul Dışarıda Günü sözcüleri olan Çocuk Gelişimi ve Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Belma Tuğrul ve Dr. Yankı Yazgan’ın yanı sıra Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter ve Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Leyal Eskin Yılmaz da eşlik etti. (Sponsorlu İçerik)
#HtvprogramlarMullenLowe İstanbul/Stratejik Planlama Başkanı Yusuf Muslubaş yaptığı açıklamada; "MullenLowe Istanbul olarak reklam yaratıcılığı yarışmalarına tabi ki değer veriyoruz. Birçoğuna katılmaya çalışıyoruz. Hürriyet Gazetesi’nin yıllar önce hem ulusal hem de yerel basın ilanlarında yaratıcılığı desteklemek için başlattığı Kırmızı Ödülleri de bu yarışmalardan biri" dedi.
#Yusuf MuslubaşTüm dünyada gerçekleştirilen ve Türkiye’de Aktif Yaşam Derneği’nin hayata geçirerek çocukları açık havada deneyimleyerek öğrenmeye çağırdığı “Okul Dışarıda Günü”, OMO’nun desteğiyle 17 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi. Projeye Türkiye’nin dört bir yanında 3000’den fazla okuldan 470 bini aşkın çocuk katıldı.
#ÇocukAktif Yaşam Derneği çocukların açık havada zaman geçirmelerinin fiziksel ve zihinsel sağlıkları için önemine dikkat çekmek amacıyla dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen Okul Dışarıda Günü’nü Türkiye’ye taşıyor. Bu kapsamda 17 Mayıs artık ‘Okul Dışarıda Günü’ olarak kutlanacak. Tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Belma Tuğrul, “Araştırmalarımıza göre Türkiye’de çocuklar dışarıda zaman geçirmiyor. Öğrencilerin yüzde 58’i hafta içi yalnızca 1-2 saat dışarıda oyun oynuyor. Başka bir araştırma ise çocukların yüzde 65’inin 1 saatten daha az oyun oynadığını gösteriyor” dedi.
#Aktif Yaşam DerneğiTürkiye’de tarım alanlarında ekim giderek daralırken, Türk işadamları gıda alanında yatırım için yurtdışını tercih ediyor. Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Asya’ya birçok ülkede arazi alan Türk işadamları, tarımın dışında gayrimenkul ve turizm gibi alanları da değerlendiriyor.
#ArsaAydın Doğan Vakfı’nın, iletişim fakültesi öğrencilerinin geleceğin çağdaş medya liderleri olarak yetişmelerine destek vermek amacıyla her yıl düzenlediği Genç İletişimciler Yarışması’nın 28’incisi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen törenle sonuçlandı.
#Aydın Doğan