Ölüm oranları haberleri sayfasında Ölüm oranları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1320 Ölüm oranları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pandeminin en başından bu yana küresel ölüm oranlarında erkekler kadınların önünde yer alıyor. Peki bunun sebebi ne? Kadınların vücutlarında onları koruyan bir mekanizma mı var? Yoksa başka bir etken mi söz konusu? ABD'de yapılan bir araştırma, bu soruya önemli yanıtlar veriyor...
#COVID-19Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten (Kovid-19) en çok etkilenen ABD’de, ölüm oranlarında I. Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük artış kaydedilirken 2020'de toplam yıllık ölü sayısının ilk kez 3 milyonu geçmesi beklendiği belirtildi. Uzmanlar ülkedeki yaşam süresi beklentisiyle ilgili de çok kritik bir uyarı geldi.
#ABDİki çocuk babası Paul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDDünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserPaul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. İki çocuk babası Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDAfrika’dan hızla yayılan M-Çiçeği virüsü, dünya genelinde sağlık endişelerini artırdı. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Burundi gibi ülkelerde daha sık rastlanan virüs, sağlık otoritelerinde büyük kaygıya neden oldu. Burundi’de yaşayan Egide Irambona ise virüse yakalananlardan biri. Yüzü, göğsü ve kollarındaki kabarcıklarla mücadele eden Irambona, yaşadıklarını paylaştı. İşte Irambona’nın virüse karşı dokuz gündür süren mücadelesi ve ülkede yaşananlar…
#M-ÇiçeğiUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkTürkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin ana sponsoru Medicana, 1-7 Nisan Kanser Haftası’na dikkat çekmek için ünlü basketbolcuları onkoloji hastalarıyla bir araya getirdi. Bu kapsamda Darüşşafaka Lassa’dan Berk Demir, Fenerbahçe Beko’dan Emre Ekşioğlu ve Galatasaray Ekmas’tan Göksenin Köksal hastaları ziyaret ederek, forma hediye etti.
#Basketbolİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili son durumu anlattı. Prof. Dr. Memişoğlu, RSV ve Kovid 19 başta olmak üzere viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu şikayetlerinin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi. Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına da dikkat çeken Memişoğlu, “Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" mesajı verdi.
#Prof. Dr. Kemal Memişoğluİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili son durumu anlattı. Prof. Dr. Memişoğlu, RSV ve Kovid 19 başta olmak üzere viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu şikayetlerinin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi. Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına da dikkat çeken Memişoğlu, “Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" mesajı verdi.
#İSTANBULMeme ve yumurtalık kanserinde erken teşhisi sağlamak amacıyla bir internet platformu açıldı. “Kontrol sende, cevabı gende” sloganı ile açılan cevabigende.com isimli platform interaktif bir uygulama olacak ve kadınlara uzmanlara bire bir danışma imkânı sunacak.
#KadınOn iki kentin kıyı şeridinde, on yılda 'rip akıntısı' nedeniyle, Karadeniz'de boğulma tehlikesi geçiren 648 kişiden 304'ü hayatını kaybetti. En fazla boğulma vakası Samsun'da, en azsa Artvin'de gerçekleşti. Doç. Dr. Mustafa Serkan Abdüsselam, 'Yoğunluk bakımından temmuz ve ağustos aylarına çokça dikkat etmeliyiz.' uyarısında bulundu.
#KaradenizOn iki kentin kıyı şeridinde, on yılda 'rip akıntısı' nedeniyle, Karadeniz'de boğulma tehlikesi geçiren 648 kişiden 304'ü hayatını kaybetti. En fazla boğulma vakası Samsun'da, en azsa Artvin'de gerçekleşti. Doç. Dr. Mustafa Serkan Abdüsselam, 'Yoğunluk bakımından temmuz ve ağustos aylarına çokça dikkat etmeliyiz.' uyarısında bulundu.
#GiresunPandemi kâbusu yaşatan COVID-19’da aşının etkinliğini gösteren Türkiye’deki en büyük araştırmanın sonuçları açıklandı. 17 yoğun bakım ünitesinden 36 uzman hekim tarafından 3 bin hasta incelenerek yapılan araştırmaya göre, hastalığı ağır geçirenlerin yüzde 58’i aşısız.
#COVID-19Bartın’daki maden faciası sonrası Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde 8 ayı aşkın süredir tedavi gören 140 civarı ameliyat geçiren ve kardeşi aynı olayda vefat eden maden işçisi İzzet Ak taburcu edildi. Zorlu tedavi sürecini anlatan Ak, “Hastaneye geldim, aradan 4,5-5 ay geçmiş, hala kendimi işyerinde sanıyorum. Benim için çok zor bir süreçti, kolay değil. Olayda şehitlerimiz var, birisi benim kardeşim, içim buruk. 3 çocuğum var, ilk işim onları sarıp sarmalamak, çok özledim” dedi.
#Maden FaciasıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüYeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Esenler Dörtyol Meydan’da vatandaşlarla bir araya geldi. Ahlaki ve manevi kalkınmanın beka olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Erbakan, “Uyuşturucu kullanımı artıyor, kullanım yaşı 12’ye düşüyor, boşanmalar artıyor, evlenme oranı azalıyor, deizm ve ateizm gibi felaketler gençleri pençesine alıyor; bunlarla topyekûn bir mücadele gerekiyor. Bunun için ailenin korunması, eğitim sisteminin ve medyada ahlakı ifsat eden yayınların ıslah edilmesi son derece önemli” dedi.
#Yeniden Refah PartisiSon dönemlerde ortaya çıkan ve birçok kadının hayatını kolaylaştıran jel tırnaklar sürekli oje sür çıkar derdine son vererek bakımlı ve güzel tırnaklar için pratik bir çözüm sunuyor. İşlemler sırasında uygulanan yöntemler ve kullanılan kimyasallar ile ojeler uzun süre bozulmuyor ama sağlığımız biz hiç farkında olmadan büyük zarar görüyor.
#Sağlık1950'lerden beri dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, bayrağı Hindistan'a devretmek üzere. Peki Çin'de nüfus artışı neden ve nasıl azaldı? Halihazırda çok kalabalık olan Hindistan, daha büyük bir nüfus ile başa çıkabilecek mi? En önemlisi de bu bayrak devir teslimi ne anlama geliyor?
#Çin