Okuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarManisa’nın 20 haneli Beydere Mahallesi’nde, babasının tüm engellemelerine rağmen, gizlice 17 yaşında ortaokulu, 23 yaşında yine açıktan lise öğrenimini tamamlayan Sultan Çetinkaya Tahtacı (40), Türkiye’de üniversite ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Fransa’nın önemli üniversitelerinden Sorbonne’da doktora yaptı. Azmi ve başarısıyla örnek olan Tahtacı, başkaları için umut olacağını düşündüğü ’Okulsuz köyden Sorbonne’a bir başarı hikayesi’ adlı kitabını çıkardı.
#ManisaManisa'nın 20 haneli Beydere Mahallesi'nde, babasının tüm engellemelerine rağmen, gizlice 17 yaşında ortaokulu, 23 yaşında yine açıktan lise öğrenimini tamamlayan Sultan Çetinkaya Tahtacı (40), Türkiye'de üniversite ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Fransa'nın önemli üniversitelerinden Sorbonne'da doktora yaptı. Azmi ve başarısıyla örnek olan Tahtacı, başkaları için umut olacağını düşündüğü 'Okulsuz köyden Sorbonne'a bir başarı hikayesi' adlı kitabını çıkardı.
#Sorbonneİhtiyaç sahibi çocukların dil becerilerini geliştirmek, okuma sevgisi kazandırmak ve ebeveynlerde okumanın önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından hayata geçirilen 'Okuyan Bir Gelecek' projesinin ‘yüz yüze program’ uygulamaları devam ediyor. Bu güne kadar 13 bin 760 çocuğa ulaşılan projede, 2022 yılı sonuna dek bin 465 çocuğa daha ulaşmayı hedefleyen vakıf eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
#AÇEVHayal güçlerinin gelişmesi, kelime haznelerinin zenginleşmesi için çocuklara okuma sevgisi aşılamak ve kitapları hayatlarının bir parçası haline getirmek önemli. Çocukları, merak duygusu uyandıracak eserlerle buluşturan, onlara renkli dünyalar sunan en iyi çocuk kitapçılarını jürimize sorduk.
#ÇocukOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiÇocukların başarılı olmak için okuduğunu anlama, ifade etme, yorum yapma ve farklı konular arasında bağlantılar kurabilme becerilerini kazanması şart. Bunun en güzel yollarından biri de yaratıcı yazı... Çocuklar yazmayı nasıl sever? Uzmanlara sorduk. Onlara göre en kolay yol çocuğunuzu kitaplarla buluşturmak.
#YazarMardin’in Kızıltepe ilçesinde bir okulun öğretmenleri çocukların devamsızlık probleminin önüne geçmek ve öğrencilere kitap sevgisini kazandırmak için çınar ağacında bir kütüphane kurdu. Uygulama sayesinde devamsızlık problemi çözülürken, öğrenciler kitap okuma alışkanlığı da kazandı.
#İlkokulMEB, ilkokul 1'inci sınıf öğrencileri için okullarda düzenlenen okuma bayramlarında pedagojik açıdan yanlış uygulamalar yapılmaması yönünde uyarılar içeren yazıyı, 81 ilin valiliğine gönderdi. Buna göre, okuma bayramları mayısın üçüncü haftasından önce yapılmayacak. Bu bayramlarda okuma ve yazma becerilerini edinemeyen öğrencilerin psikososyal durumlarına duyarlı olunacak ve sınıflar arası rekabet ortamının oluşturulmamasına dikkat edilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıOkumayı çok seven bir çocuk yetiştirme hayalleri kuran ebeveynler, kitaplara karşı ilgisiz davranan çocuklarının okuma becerilerinin ve alışkanlıklarının hiç gelişemeyeceğini düşünerek endişeye kapılıyor. Her çocuğun hevesli ve mutlu bir kitap kurduna dönüşebileceğini belirten Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, miniklerde okuma sevgisi yaratacak 7 adımı sıralıyor.
#HikayeTürkiye’nin ilk isme özel çocuk kitabı “Sihirli Yolculuk” ile artık her çocuk aynı masalı okumuyor, görsel bir şölenle kendi hikayesinin kahramanı oluyor. Sihirli Yolculuk, çocuklara kendilerini özel hissedecekleri bir dünyanın kapılarını açıyor. Her çocuğun ismindeki harflerden uyarlanan hikayeler ile sadece onlara özel bir masal kitabı hazırlanıyor. Çocuklar, yolculuğun sonunda her hikayeden topladıkları harflerle kendi isimlerine ulaşıyor ve kitabın onlara özel olduğunu fark ediyorlar. Hem okuma sevgileri pekişiyor, hem unutamayacakları bir anı oluyor. Sihirliyolculuk.com sitesinden sipariş edilen masal kitabı her çocuğa özel olarak hazırlanıyor.
#Çocuk KitabıSamsun’un Çarşamba ilçesinde, Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Akarcan Çakır, Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabının yazarı Robert Maynard Pirsig’i ölümünün birinci yılında anmak için sınıf tasarladı. Oturakların ağaç kütüklerinden olduğu, ortasında motosikletin, duvarlarında kitapla ilgili yazıların, kitap okumak için koltukların bulunduğu sınıfta Pirsig ve kitabına atfen de bir köşe bulunuyor.
#Mezun