Kültür ve Turizm Bakanlığı Rami Kütüphanesi ile Marmara Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan "İyileştiren Kütüphane" Projesi'nin (İKÜP) tanıtımı yapıldı. “Bibloyoterapi” merkezli proje kitapların insan ruhuna ve sağlığına doğrudan katkısına odaklanıyor.
#İyileştiren KütüpaneCumhuriyet’imizin 100’üncü yılı dolayısıyla Almanya’da gerçekleştirilen kültür etkinlikleri devam ediyor. Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu ve TUDEM Yayın Grubu’nun iş birliğiyle Frankfurt Türk Kültür Merkezi’nde 26 Kasım’da seminer ve çocuklara yönelik atölyeler de ‘100’üncü yıl dönümü kutlamaları’ çerçevesinde gerçekleştirilecek.
#AlmanyaRuhr-Veliler Birliği bünyesinde, Essen’de kurulan Veli Akademisi, eğitim seminerlerini başarıyla bitiren 37 kişiye Dortmund Türk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törenle sertifikalarını verdi. Dernek Eş Başkanları Dr. Ali Sak ile Fatime Okuyucu, “Amacımız okul-veli iş birliğini güçlendirmek, bilinçli veliler yetiştirmektir” dediler.
#AlmanyaZiyaretçilerini ‘Gezdikçe Keşfedeceğiniz Tarihi Çarşı’ sloganıyla karşılayan Kızılay Zafer Çarşısı bugünlerde eski hareketliliği geri kazanmaya çalışıyor. Esnaf, çarşının kültürel bir miras olduğuna dikkat çekerek, “Çarşı, tarihi ve kültürel atmosferi bozulmadan yeniden dizayn edilmeli” diyor.
#Zafer ÇarşısıBir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararını ise uygun bulmuyoruz.
#KitapModa Caferağa Mahallesi sakinleri yaklaşık iki yıl önce bir çocuk kitaplığı kurmak için yola çıktı. Muhtar Zeynep Ayman’ın önderliğinde tüm mahalleli el ele vererek Moda Çocuk Kitaplığı’nı oluşturdu. Hedefleriyse nitelikli edebiyat eserlerini çocuklarımızla buluşturmak ve okuma kültürüne katkı sunmak.
#Moda Caferağa MahallesiE-kitap bilgisayarlar ya da taşınabilir elektronik kitap okuyucuları ile okunmak için tasarlanmış, kâğıda basılmayan ancak basılı kitapların bütün özelliklerini barındıran, ek olarak okuyucuya yeni kolaylıklar sağlayan kitap biçimidir. E-kitap, bilgisayarların da ticari olarak üretilmeye başlandığı 1960’lardan itibaren düşünülmeye başlandı. 1971 yılında Michael Hart’ın Illinois Üniversitesi’nde 10 bin kitaptan meydana gelen bir elektronik halk kütüphanesi oluşturma hedefi olan “Project Gutenberg” ile geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayan e-kitap, temelde üç ana bileşenden oluşur: Donanım, Yazılım, Standartlar/Konsorsiyum.
#E-KitapÇocukların gelişimi için bilim, teknoloji, değerler eğitimi, zeka soruları, sağlıklı beslenme ve hayvanlar dünyası gibi önemli içerikleri bir araya getiren Bilge Çocuk, görme engelli çocuklar için braille alfabesiyle oluşturulmuş 5'inci özel sayısını yayımladı.
#Bilge ÇocukTürkiye Yayıncılar Birliği kâğıt tedariğinde küresel ölçekte yaşanan sıkıntıların ve döviz kurundaki sert dalgalanmaların etkisiyle kitap dünyasının karşı karşıya kaldığı tehdide dikkat çekmek üzere bir acil çağrı yayımladı. 'Kitap Dünyamızın Acil 2022 Çağrısı’ başlıklı, on yedi maddeden oluşan metin, kamuoyunu yayıncılık sektörünün sorunları hakkında bilgilendirme amacı taşıyor.
#Kitap Dünyamızın Acil 2022 Çağrısıİş Bankası Kültür Yayınları, toplumcu şiirin büyük ismi Hasan Hüseyin külliyatına en bilinen kitabı ‘Acıyı Bal Eyledik’le başladı. Halk şiirinin katlarını aça aça, gözlerine yeni sözler, alışılmadık söyleyişler koya koya, sanki halk kumaşından imgeler biçe biçe geldi Hasan Hüseyin’in şiiri. Sesi gür, akışı yüksek, acısı ve neşesiyle tek kişilik ‘düğün ve cenaze orkestrası’ gibi...
#Hasan HüseyinDüşünen, duyarlı, yaratıcı bireylerin yetiştirilebilmesi için, çocukların, bebeklik döneminden başlayarak duyu algılarının uyarılması, düşüncelerinin geliştirilmesi; sevgi ve özgürlük gereksinmelerinin sezinletici uyaranlarla yanıtlanması gerekir. Sanatçılar tarafından, çocuk gerçekliğini önceleyerek yapılandırılmış öğretici-yazınsal yapıtlar, çocukluk ve gençlik döneminde duygu ve düşünce bilinçlenmesinin en etkili uyaranlarıdır.
#EdebiyatKoronavirüs salgını nedeniyle çocuklarımız okullarından, öğretmenlerinden, arkadaşlarından çok uzun süredir ayrı kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) yüz yüze eğitim için okulların açılmasına yönelik çalışmalar hızlanırken, 25 yıldır 3 milyon çocuğun nitelikli eğitimle buluşmasına vesile olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), uzaktan eğitim çalışmalarına başlıyor.
#Uzaktan EğitimÇocuk kitapları yazarı ve eğitmen Dr. Nilay Yılmaz, Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (OKUYAY) bünyesinde gerçekleşecek yeni projesi için bana “Jüri üyelerimiz arasında seni de görürsek çok mutlu oluruz” dediğinde hiç tereddüt etmeden “Elbette” dedim. Bu vesileyle bu hafta okuma motivasyonunu arttıracak eğlenceli yarışmalardan ve seminerlerden söz etmek istiyorum.
#GazetehaberleriYKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adaylara toplam 120 soru yöneltildi ve 165 dakika süre verildi. Sınav sonrasında bazı adaylar Türkçe sorularının uzun olduğunu, bazıları ise matematikte zorlandıklarını söyleseler de genel görüş soruların kolay olduğu doğrultusundaydı. Peki eğitim uzmanları ne diyor. TYT'de sorulan 120 soruyu inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:
#Yks