TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Taslak Raporu'nda, bağımlılıkla mücadele kapsamında yer alan önerilere göre, eğitim kurumunda güvenlik kamera sisteminin kurulması ve riskli olduğu belirlenen okullarda dış çevre güvenliğinin izlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar hızlandırılacak. YÖK, eğitim fakültelerinin müfredatında bağımlılıkla mücadele konusunu ele alacak. İlk ve orta öğretim okullarında ders saatleri dışında kalan zamanlarda öğrencilerin spor, müzik, resim, dans gibi alanlarda profesyonelleşmeleri sağlanacak. İnternet ve bilişimin problemli kullanılmasını önlemek amacıyla, teknolojinin bilinçli kullanımıyla ilgili müfredat oluşturulacak.
#YÖKTüm Türkiye'de ve KKTC'de uygulanan YGS'ye adaylar tepeden tırnağa aranarak salonlara alındı. Dışarıda bekleyen aileler arasında piknik yapanlar da oldu, dua edenler de. Sınav merkezlerine nüfus cüzdanları olmadan ya da farklı kimliklerle gelen adaylar ise nüfus müdürlüklerine koştu.
Milli Eğitim Bakanlığı, "beton yığını" görüntüsündeki okul binalarına estetik kazandırmak amacıyla kolları sıvadı. Yeni yapılacak okullarda Osmanlı ve Selçuklu mimarisi temel alınacak. Kuleleri ve bayrak burcu bulunacak olan okulların çevresi de 2 metre yüksekliğinde duvarla örülecek, bahçede su pınarları kurulacak.
Daha iyi bir lisede okumak isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin heyecanla beklediği LGS sonuçları açıklandı. Tercih döneminde öğrenci ve velilere okulları iyi araştırmaları uyarısında bulunan uzmanlar, 'En iyi okul eve yakın olandır' önerisinde bulundu.
#LGSÖğrencilere adanmış bir yaşamdı onunki... 52 yıl boyunca didindi. Son videosunda da dediği gibi beklediği tek şey ‘saygı’ idi. 74 yaşındaki eğitimci İbrahim Oktugan’ın, Irak asıllı 17 yaşındaki öğrencisi Y.K. tarafından öldürülmesine kahroldum. Gerçekten aklım almıyor. Nasıl olur da silahla okula girip, bir insan böylesine kolayca hayattan koparılabilir? Kimileri bu cinayeti katil zanlısının Irak asıllı olması açısından yorumluyor ama hatırlatayım! 3 gün önce Mardin’de bir kız öğrenci, disiplin cezası aldı diye, elinde silahla okul bastı. 30 Nisan’da Diyarbakır’da bir başka öğrenci aynı gerekçeyle okul müdürü bıçakladı. Veliler tarafından saldırıya uğrayan öğretmenlerimizi saymıyorum bile... Sorum şu: “Okullarda şiddet neden arttı? Okul güvenliği nasıl sağlanabilir? Amerika örneğinde olduğu gibi metal dedektörler, özel güvenlikçiler çözüm olur mu?”
#OKULÇocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların sağlığı, mutluluğu, güvenliği, refahı, başarıları tüm anne babaların ilk önceliği. Küresel salgın süreci ve sonrası birçok konuda dengeler, alışkanlıklar, kurallar değişiklik gösterdiyse de bu öncelik değişmezlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklarımız ile ilgili hayatlarımız boyunca birçok karar almak ve seçimler yapmak zorundayız. Bunlar içinde en önemli ve en zorlarından biri kuşkusuz çocuğun gideceği okulu belirlemek.
#Konuk YazarAdalet Bakanlığı 2022 yılı adli istatistiklerine göre 12-14 yaş aralığında 26 bin 239; 15-17 yaş aralığında ise 85 bin 030 çocuk suça sürüklenme iddiasıyla yargılanıyor. Bu çocukların yüzde 30’u ortaöğretim kademelerinde öğrenci. İstanbul Kültür Üniversitesi Adalet ve Suç Psikolojisi Laboratuvarı’nda çocukların suçtan korunması için 113 lisans öğrencisiyle çalışmalar yapan Doç. Dr. Erbay, “Okullarda acilen önlem alınması gerekiyor” diyerek suçu azaltmaya yönelik 15 önemli tavsiyede bulundu...
#Cinayetİstanbul Sultangazi’de okul kitaplarını almaya giden 15 yaşındaki Merve’nin okul önünde, yaşıtı bir grup öğrenci tarafından kaldırım taşı ile saldırıya uğradığını, onu kurtarmaya çalışan arkadaşlarından birinin kulağının kesildiğini dehşet içinde okudum. Geçtiğimiz yıl yine İstanbul ama bu kez Sarıyer’de lisede okuyan 17 yaşındaki bir genç, bir üst sınıftaki öğrenci grubu tarafından dövülerek hastanelik edilmişti. Antalya’da 17 yaşındaki genç kıza, ormanda aynı yaştaki 4 arkadaşı tarafından işkence edilmesi de gündemi uzun süre meşgul etmişti. Yani demem şu ki akran zorbalığı azalmak yerine artarak devam ediyor. Veriler de aynısını söylüyor. UNICEF’in 2018 raporuna göre dünyada 13-15 yaşlarındaki öğrencilerin en az yarısı, OECD’ye göre de Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin %19’u ayda en az birkaç kez akranları tarafından fiziksel ya da psikolojik akran zorbalığına maruz kalıyor. Soru şu: Bu zorbalığı nasıl bitireceğiz?
#Akran ZorbalığıÇizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelDeprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk YazarDüzce'de bugün okullar tatil mi, sorusu depremin ardından gündeme geldi. Merkez üssü Düzce Çilimli çevresi olan depremin ardından 23 Kasım Çarşamba günü Düzce, Sakarya, Zonguldak Ereğli ve Bolu'da eğitim öğretime ara verildi. Depremin etkilendiği bu iller ve Kocaeli'de gözler perşembe günü için son duruma çevrildi. Veli ve öğrenciler, perşembe günü okulların tatil olup olmadığına odaklandı. Düzce Valisi Cevdet Atay okullarla ilgili alınan kararı duyurdu. Peki, 24 Kasım Perşembe günü okul var mı? Bugün Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Bolu'da okullar tatil mi? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#İstanbulGeçtiğimiz yıl eğitimlerine uzaktan devam eden çocuklar bu sene okullarına geri döndü. Çocuklarını okula tekrar göndermeye başlayan ebeveynleri en çok endişelendiren şeylerden biri de çocukların yakalanabileceği salgın hastalıklar. Koronavirüsle mücadele devam ederken uzmanlar velileri diğer enfeksiyonlar konusunda da uyarıyor.
#Çocuk SağlığıSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda öğretmenler arasında birinci doz aşı oranının yüzde 84.06, ikinci doz aşı oranının ise yüzde 72.57 olduğunu duyurdu.
#Bakan KocaHerkes merak içinde... Kiminle konuşsam lafa ‘Marmara’ ile giriyor, ‘Ne olacak’ diye devam ediyor sözlerine... Marmara Denizi’nden bahsediyorum. Marmara, su yüzeyini saran ve halkın ‘deniz salyası’ dediğimiz ‘müsilaj’la boğuşuyor. Covid-19 salgını nedeniyle nasıl ki günlük konuşmalarda ‘filyasyon’, ‘entübe’ gibi tıbbi kelimeler bolca kullanılmaya başlandı ise ‘müsilaj’ kelimesi de öyle oldu. ‘Müsilaj’ kelimesi TDK sözlüğünde yok.
#YazarOKULLARDA yüz yüze eğitimine başlanmasının ardından bazı okulların bulunduğu binaların önlerinde özellikle öğle saatlerinde görülen sosyal mesafenin hiçe sayıldığı veli kalabalığı dikkat çekiyor. Okul yöneticilerinin hoparlör sistemi ile yaptıkları uyarılara velilerin uymadığı göze çarptı.
#Esenyurt