Güncelleme Tarihi:
Zonguldak Fener Anadolu Meslek Lisesi’nde sınava girecek 560 aday, sabahın erken saatlerinde okul bahçesinde toplandı. Saat 09.00’da adaylar sınıflara alınmaya başlandı. Görevliler, girişte adayları tek tek aradı. Kolye, madeni para, mendil, cep telefonu, kemer, küpe, çikolata, kol saati, toka, anahtar ve cüzdan gibi yasak eşyalarla girişe izin verilmedi. Öğrenciler, takı ve diğer eşyalarını okulun girişindeki dolap, masa ve kalorifer peteğinin üzerine bırakarak içeriye girdi. Kadın polis memuru, özellikle kız öğrencilerin boyun bölümlerinde kolye kontrolü yaptı. Başörütülü iki adayın boynundaki muskaları da çıkarması istendi. Adaylar, muskaları yakınlarına verdikten sonra sınıfa girebildi.
Konya’da da YGS’nin yapılacağı salonlara giren öğrencilerin cüzdanlarına kadar detaylı arama yapıldı. Plastik su şişelerinin üzerindeki etiketler ve başörtülü öğrencilerin başörtülerine taktıkları toplu iğneler de çıkartıldı.
Aileler piknik yaptı
İzmir’de YGS, 67 bin 391 öğrencinin katılımı ile düzenlendi. Geçen yıllarda meydana gelen kopya skandalarından sonra öğrenciler güvenlik güçleri tarafından didik didik arananarak salonlara alındı. Sınava giren çocuklarını bekleyenlerden bazıları dua etti, bazıları piknik yaptı.
Bazı öğrencilerin uyarılara rağmen yanlarında getirdiği kalem, silgi, peçeteler güvenlik güçleri tarafından sınav salonuna girmeden önce çöp kutularına bıraktırıldı. Sınava başörtüsüyle gelen öğrenciler, kadın polisler tarafından kulak ve saç diplerine kadar kontrol edildi. Sınavın başlamasının ardından okullar ve çevresinde sessizlik hakim oldu.
Çocukları sınava giren aileler, yanlarındaki getirdikleri sandalyeleri çimlerin üzerine koyup oturdu, bazı veliler güneşin keyfini çıkardı, piknik yaptı. Çocuklarını bekleyenlerden bazıları Kuran-ı Kerim okuyup, dua ederken, örgü örerek vakit geçirenler de oldu.
Sınava giren öğrenciler kadar heyecanlı olduğu gözlenen velilerden Meral Baydar, "Bu sene oğlum ilk defa sınava giriyor. En az onun kadar ben de heyecanlıyım. Bütün sene çok çalıştı ve emek verdi. Umarım başarılı bir şekilde sınavını geçirir ve güzel bir üniversite kazanır. Çocuklarımız ile birlikte ben de bütün sene emek verdim. Umarım çocuğumun da benim de emeğim boşa gitmez. Sınava gireceği için hiç baskı yapmadık. Sınavda sağlıklı kararlar vereceğini düşünüyorum. Allah kimseyi utandırmasın" dedi.
Okulların çevresi trafiğe kapatıldı
Yalova’da da YGS’ye giren öğrenciler özenle aranarak salonlara alınırken, dışarda bekleyen yakınları başarılı olmaları için dua etti. Emniyet Müdürlüğü tarafından sınav yapılan okulların çevreleri de trafiğe kapatıldı.
Adaylardan bazıları ağladı
Diyarbakır’da ise Yenişehir İlçesi’ndeki Selahaddini Eyyubi Anadolu Lisesi’nde öğrenciler YGS’de ter dökerken, aileleri de kapıda dua etti. Bazıları vakit geçirmek için örgü ördü.
Bu arada okulun yakınında öğrenciler yararına yapılan kermesten gelen bir görevli kadın, gözlemeleri okulun çevresinde bekleyen velilere satmaya çalıştı ancak veliler, "Çocuklarımız sınavda ter dökerken, bizim boğazımızdan bir şey geçmiyor" diyerek daha sonra gözleme satın alacaklarını belirtti.
Öte yandan sınavdan erken çıkan bazı öğrenciler de soruların zor olduğunu ifade ederek, gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.
Kaymakam da YGS’ye girdi
Hamamözü Kaymakamı Kadir Güntepe de YGS’ye girdi. Kendisini geçecek öğrencilere bilgisayar hediye edeceği sözünü veren Hamamözü Kaymakamı, bu sözünü sınav sonrasında da yineledi.
Merzifon Gazi Ortaokulu’nda YGS’ye giren Kaymakam Güntepe, sınav sonrası yaptığı açıklamalarda, "Çocuklarımıza verdiğimiz sözü yerine getirmek için buradayız. İnşallah sınava giren 31 öğrencimizin tamamı beni geçer ve hepsine bilgisayar alırız" dedi.
Sınava cep kitapçığı ile hazırlandığını ifade eden Kaymakam Kadir Güntepe, şunları söyledi:
"Ders çalışmaya iş güç arasında çok fazla fırsat bulamadım. Ama mevcut zamanı değerlendirdiğimi düşünüyorum. Boş zamanlarımda cep kitaplarından çalıştım, çıkmış soruları gözden geçirdim. Çocuklarımızla farklı okullarda sınava girdik. Onlarla sınav öncesi konuştum, onlar da heyecanlıydı. Bu vadimizin çocuklarımızı heyecanlandırdığını düşünüyorum. İnşallah sınava giren 31 öğrencimizin tamamı beni geçer ve hepsine bilgisayar alırız."
Güntepe, sınavın klasik bir ÖSS olduğunu ifade ederek, "Sınav çok kolay değildi, çok zor da değildi. Çalışan bir insanın çok rahat yapabileceği bir sınav olduğunu düşünüyorum. Aradan geçen zaman içinde eski hızımızı kaybettik. Dolayısıyla soruları çok hızlı çözemedim. Sözel kısımda oyalandım. Bu nedenle matematiğe çok fazla zaman ayıramadım. Matematiği biraz yapan beni geçer ve bilgisayarı almaya hak kazanır" diye konuştu.
Bazıları matematikte zorlandı
Antalya’da ise günler öncesinden alınan önlemlerin yararı sınav saatinde görüldü. Sınav süresince inşaat ve altyapı çalışmasına izin verilmezken, otolarda yüksek sesle müzik yayını, klakson çalınmamasına da önem gösterildi.
Sınav salonlarının önünde ise alışıldık görüntüler vardı. Birçok veli, çocuklarının yaşadığı sınav stresi boyunca elinden Kuran-ı Kerim ve dua kitaplarını bırakmazken, bazılarının da yaşadığı sınav stresi yüzlerinden okundu.
160 dakika boyunca soruları yanıtlamaya çalışan öğrencilerin sınavla ilgili görüşleri de farklı farlıydı. Öğrencilerden bir kısmı matematik sorularını zor bulurken, bir kısmı ise önceki senelere göre daha kolay olduğunu iddia etti. Sınava yeterince hazırlanamayan öğrenciler ise soruların tamamında zorlandıklarını ifade etti.
Engellilere görevliler yardım etti
Kırıkkale’de 23 sınav merkezinde 9 bin 800 öğrenci, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girerken, aileler de dışarıda heyecanla çocuklarını bekledi.
Sınava 26 engelli girerken, bunlardan 10’una verilen görevli yardımcı oldu. Hacılar Beldesi’nde bulunan F Tipi Cezaevi’nde kalan 12 mahkumun da sınava girdiği belirtildi. Kırıkkale-Ankara karayolu üzerinde bulunan Kırıkkale Üniversitesi girişinde sınav nedeniyle uzun araç kuyrukları oluşurken, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise öğrencilerin mağdur olmamaları için kentte geniş çaplı önlemler aldı.
Sınav merkezlerinde çocuklarını bekleyen aileler Kuran- Kerim ve dua kitapları okudu. Görme Engelli Recep Dağdeviren ise sınav öncesi heyecanlı olduğunu belirtirken, "Sınavda elimden geleni yapacağım. İçerde bana yardımı olacak kişiler vardır. Herhalde engelli olmam okumamı engellemez" dedi.
Öğrenciler nüfus müdürlüklerine koştu
Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde, YGS’ye tüm uyarılara rağmen nüfus cüzdanları olmadan veya farkı kimlik kartlarıyla gelen adaylar, nüfus müdürlüğüne koştular.
İnegöl’de YGS’ye 5 bine yakın üniversite adayı girdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle sınava girecekleri okul önlerine gelen adaylar didik didik aranarak sınav salonuna alındı. Bu arada, sınava giriş belgelerinin yanı sıra kimlikleri olmayan öğrenciler salonlara alınmadı. Erken gelerek eksikliğin farkına varan bazı adaylar ise sınav dolayısıyla mesai yapan nüfus müdürlüğüne koştu. Nüfus cüzdanlarını alan öğrenciler, sınava yetişti. Çocukları sınavda ter döken aileler ise bina çevresinde dua ederek, sınavın bitmesini beklediler.