Yeni eğitim yılının başlamasına çok az bir zaman kala bu yıl ilk defa okulla tanışacak minikler büyük bir heyecan yaşıyor. En az çocuklar kadar anne ve babaları da karmaşık duygular içinde. Uzmanlar, okul sendromunun çocuktan değil ailelerden kaynaklandığını, 12 adımda ise bu sendromun atlatılabileceğinin altını çiziyor.
#Okula Başlama SendromuGünümüz şartlarında çocuklar ilgi ve yetenekleri, gelişim ve öğrenme süreçleri göz ardı edilerek bir yarışın içinde oradan oraya koşuşturuyor. Bu nedenle kişisel sosyal becerileri, bireysel farklılıkları, ilgi ve yetenekleri, farklı zeka türleri ve öğrenme modellerini göz ardı etmek zorunda kalan bir eğitim sistemine göre yetiştirilip değerlendiriliyorlar. Pedagog- Aile Terapisti Serap Melek Çavuş çocuklarımızı yarış atına çevirmeden eğitim hayatı ile ilgili neler yapmamız gerektiğini anlatıyor.
#Mutlu Ailelerin 101 SırrıDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuÇocuğunuz, öğrenci oldu. Peki siz veli olmaya hazır mısınız? İçten içe onu kaybetmekten korkuyor, bir daha onun hayattaki tek idolü olamayacağınız kaygısını yaşıyor ve bir dönemin sona erdiğini düşünüp hüzünleniyor musunuz? Ya da okulda sizin gibi başarısız olmasından endişelenip, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin onu kabul etmeyecekleri kaygısını yaşayıp, felaket senaryoları mı kuruyorsunuz? Korkmayın. Yalnız değilsiniz. Bir çok veli sizinle benzer duyguları paylaşıyor.
#Öğrenci