2. Sınıf özellikle öğrencilerin okumayı yazmayı öğrendikleri 1. Sınıftan sonra konular hakkında daha geniş ve derin bilgiler alarak daha yoğun şekilde işlenmektedir. Daha derin konuları öğrenebilmek için ikinci sınıfa geçerek, birçok dersin bir arada verildiği öğrencilere daha derin kazanımlarım verildiği bir sınıf düzeyidir. Bu sebeple 2. Sınıf düzeyinde özellikle Hayat Bilgisi dersinde öğrencilerin çevre ile alakalı bilgileri öğrenmesi de yer almaktadır. 2. Sınıf hayat bilgisi bitki ve hayvanlar konuları ile ilgili detaylara yer verdik.
#Bitkiler Ve Hayvanlar KonusuOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan Fazlasıİspanya’nın Segovia kentinde 21-22 Ocak’ta düzenlenen Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası’nda, Genç Kadınlar Eskrim Kılıç Milli Takımımız şampiyon oldu. Hırslılar, çalışkanlar, pes etmiyorlar… Önce İspanya’yı, ardından Amerika’yı, finalde de Fransa’yı 45-37 mağlup ederek altın madalya kazandılar. Sporcularımızla eskrimle yollarının nasıl kesiştiğini ve hedeflerini konuştuk.
#Genç Kadınlar Kılıç Dünya KupasıDünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir. İlk defa okula başlayan çocukların anne-babaları hatta büyükanne, dede gibi yakınları da heyecan içinde çocuklarının ilk eğitim yaşamına başlamasının nasıl olacağına dair beklenti içine girerler.
#Konuk YazarOkulların açılmasına sayılı günler kala eğitimcilerden velilere önemli tavsiyeler gelmeye başladı. Eğitimci Ali Murat Karabağ da çocukları kadar heyecanlı olan velilerin özellikle okula yeni başlayacak olan 1. Sınıf öğrencileri için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Ali Murat KarabağPandemi sonrasında okula uyum süreciyle ilgili yapılan araştırma, öğrencilerin yüzde 86’sının okula dönmekten mutlu olduğunu ancak kaygılarının da arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 97.2’si okula uyumlarının yüksek olduğunu, öğretmenlerin yüzde 45.2’si ise öğrencilerin uyum sürecinin orta derecede olduğunu düşünüyor. Öğrenciler en çok ders sürelerinin kısalmasını ve teneffüslerin uzatılmasını istiyor.
#ÖğretmenYazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci… Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat dün 100 yaşına bastı! 1921 yılında Viyana’da bir aristokrat evinde başlayıp ‘Atatürk’ün Türkiyesi’nde devam eden, türlü zorluklarla kendini hep eğitim ve öğretime adamış, aralarında çok kıymetli isimlerin de olduğu yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir isim Abadan Unat. Bizi evinde kabul etti. Hem eski günleri konuştuk hem de ‘bir asır’ hayatta olmanın ona öğrettiği dersleri dinledik…
#Nermin Abadan UnatUzun bir aradan sonra bisiklete binmek size zor, hatta “yapılamaz” gibi gelebilir. Ama eğer bir kez bisiklete binmeyi öğrendiyseniz o kaygınız, ilk pedalı çevirdiğiniz anda yok olur. Tıpkı bunun gibi, çocuklarınız da okulu özlesinler ya da özlemesinler, uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze okula dönmek zor gelebilir, hatta kaygı yaratabilir ama merak etmeyin çocuklarınız ilk okul günü ile birlikte hızlıca pedalı çevirecekler ve okula alışmaya başlayacaklar. Çünkü çocukların yeni durumlara uyumu bize göre çok daha hızlı. Yeter ki aileler sakinliğini koruyabilsin. Ancak, okullar açılırken bazı anne-babaların, diğerlerinden daha kaygılı olduğunu görüyoruz. Özellikle de günümüzde yaygın olarak görülen, çocukları hakkında aşırı kaygılı, çok korumacı ve kontrolcü olan helikopter anne-babalar okula uyum sürecinde çok stresli olabiliyor. Ne yazık ki istemeden, bu stresi çocuklarına da bulaştırabiliyorlar.
#Okula UyumKimi torununu göremedi, kimi mezuniyetini… Kimi evlendi ama gelinlik giyemedi, kimi okula başladı ama sınıf arkadaşlarıyla tanışamadı… İlk kez yaşadıkları bu anların tadını çıkaramadılar. Hayatlarının dönüm noktalarını, belki de sadece bir kez yaşanacak anıları koronavirüs nedeniyle kaçıranlara sorduk, ne hissettiklerini anlattılar…
#GazetehaberleriYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan uygulamalı derslerin yüz yüze yapılabileceği haberi, öğrencilerin yüzünü güldürdü. Sıkı tedbirler eşliğinde laboratuvarlarına dönen, mikroskoplarına kavuşan öğrenciler şimdi vizelere hazırlanıyor. Öğrencileri ise uzunca bir süredir uzaktan eğitim aldıkları üniversitelerin kampüslerine sadece uygulamalı dersler için bile olsa dönmek sevindirdi.
#YÖKGeçtiğimiz günlerde Tekirdağ'da Atatürk büstüne saldıran terör örgütü DEAŞ üyesi G.D'nin şoke eden ifadeleri ortaya çıktı. İfadesinde yakalanmaması halinde İstanbul'da eylem yapmayı planladığını söyleyen G. D.'nin ayrıca FETÖ'nün yurtlarında kaldığı ortaya çıktı.
#DEAŞSakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yazıcı, yüz yüze eğitimin başlamasını beklemeden öğrencilere salgınla başa çıkmanın öğretilmesi ve tutum, davranış değişiklikleri için zaman tanınması gerektiğini belirtti.
#ÇOCUKSağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında konaklama tesisleri için hazırladığı 'Güvenli Turizm Sertifikası'na sahip otellerde kalan yerli ve yabancı turistler, yeni oluşturulan kurallardan memnun olduğunu söyledi. İsveç'ten tatile gelen Meltem Yanar (32), İsveç'te Türkiye'dekinin 4'te biri kadar önlem olmadığını anlatarak, "AB, Türkiye'ye kurban olsun" derken, mali müşavir İbrahim Eyüp Kaya (36), "Sahilde ve havuzlarda kullanacağımız her yer sosyal mesafeye göre ayrılmış durumda. Açıkçası çok memnunum. Herkes gönül rahatlığıyla tatilini yapabilir" dedi.
#Otel TatiliSağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında konaklama tesisleri için hazırladığı 'Güvenli Turizm Sertifikası'na sahip otellerde kalan yerli ve yabancı turistler, yeni oluşturulan kurallardan memnun olduğunu söyledi. İsveç'ten tatile gelen Meltem Yanar (32), İsveç'te Türkiye'dekinin 4'te biri kadar önlem olmadığını anlatarak, "AB, Türkiye'ye kurban olsun" derken, mali müşavir İbrahim Eyüp Kaya (36), "Sahilde ve havuzlarda kullanacağımız her yer sosyal mesafeye göre ayrılmış durumda. Açıkçası çok memnunum. Herkes gönül rahatlığıyla tatilini yapabilir" dedi.
#KoronavirusYeşilay Başkanı, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay’ın online düzenlediği 'Pandemi Süreci ve Sonrasında Okul Fobisi' başlıklı buluşmada, ailelere, eğitimcilere düşen sorumluluklara değinerek, okul fobisi ve okul reddi konularına açıklık getirdi. Öztürk pandemi süreci sonrasında özellikle rehber öğretmenlere önemli görevler düşeceğini söyledi.
#YeşilayHer öğrenci başkalarına benzeyen birtakım özelliklere sahip olduğu gibi, benzemeyen bazı özelliklere ve kendi gelişimsel ağına sahiptir. Bireysel farklılıkların kökeninde, tüm gelişimsel özellikler gibi hem kalıtım, hem de çevrenin etkilerini görmek mümkün.
#Uzaktan EğitimGeçen haftanın en çok konuşulan haberlerinden biri Ankara’daki Şeyma Yıldız cinayetiydi. 17 yaşındaki Yıldız, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası tarafından iki el ateş edilerek öldürüldü. Birkaç gün sonra, bu kez İstanbul’da, P.D.D, babası ve amcası tarafından kaçırıldı; polislere “Erkek arkadaşım olduğu için babam ve amcam beni öldürecek” dedi. Memleketin dört bir yanından kadınlar, sosyal medya hesaplarından, babalarından gördüğü şiddeti anlattı. O kadınlarla konuştuk...
#KadınDr. Ayşe Aytaman 2018 Kasım ayında ABD Karaciğer Vakfı tarafından Yılın Doktoru seçilen ilk kadın doktor oldu. Askeri hastanelerde Irak ve Afganistan’dan dönen askerlerle çalışmaları, karaciğer hastalıkları üzerine yaptığı ilkler bu ödülü almasını sağladı. ABD Gazi İşleri NY Harbor Sağlık Sistemi’nin Brooklyn Gastroenteroloji ve Hepatoloji Şefi, VISN 3 Karaciğer Kanseri ekibi Direktörü ve Brooklyn Ameraikan Gastroenteroloji Üniversitesi Yönetici Kurulu üyesi Dr. Ayşe Aytaman’la ilham veren öyküsünü konuştuk.
#Dr. Ayşe AytamanYılbaşı gecesi Suriyelilerin Taksim’de ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) bayrağı açarak slogan atmasıyla başlayan tepki, sosyal medyada ‘Suriyeliler evine dönsün’ hashtag’iyle protestoya dönüştü. Uluslararası Arap Akademisyenleri Derneği Onursal Başkanı ve Suriye Türkmenleri Meclisi Eski Başkanı Samir Hafez, “Evet Suriyeliler’in bir kısmı evine dönecek ama bir kısmı da kalacak. Dönmek kolay değil” diyor.
#GazetehaberleriAyvalık’ın tarihi biraz da göçün tarihi. 1923’te başlayan mübadele ile kasabanın büyük oranda Rum olan nüfusu Midilli’ye göç etmiş; yerlerine Girit, Makedonya ve Midilli’deki Müslüman nüfus gelmişti. 2011’de patlak veren Suriye iç savaşı, Ayvalık’ı yeni bir göç dalgasının rotası yaptı. Binlerce Suriyeli, Midilli’ye geçebilmek için bu suları kullandı, kimi denizden karaya bir daha hiç adım atamadı. Balıkesir’e bağlı Ayvalık şimdi yeni bir göçün etkisi altında; metropolden bunalıp kaçan İstanbulluların... Bundan 10 yıl önce tek tük başlayan kaçışlar, son üç yılda yoğunlaştı. Elbette sadece İstanbullular değil Ayvalık’ın sükûnetini tercih eden büyük şehirliler, ancak ağırlıklarını koydukları kesin. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 70 bin olan kış nüfusunun artık 100 binin altına düşmediğini söylüyor. Peki kimler neden burayı seçiyor, hangi bölgelerde yaşıyor, ne yaparak geçiniyorlar, burada da bir ‘Bodrumlaşma’ olur mu? Cevaplar dosyamızda...
#Ayvalık