Okul seçimi dönemi başladı. Pek çok alternatif arasından en iyisine karar vermenin zor olabileceğini belirten ERA Okulları Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, ailelerin çocuğun hem fiziksel, hem zihinsel hem de sosyal açıdan tatmin olabileceği bir okul seçebilmeleri için püf noktalarını anlattı.
#Okul Dönemi EğitimSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, savunma sistemlerindeki gelişmelere ve hedeflere ilişkin "Hedef; hiç kimsenin Türkiye'nin kılına dahi zarar veremeyeceğini aklından dahi geçiremeyeceği bir sistem. Bütün akıllı sistemlerde yerlilik gayreti içindeyiz. Türkiye bütün bunlarda inanılmaz kabiliyet seti oluşturdu. Çoğu gitti azı kaldı, zoru gitti daha kolayı önümüzde. Yeter ki bu projelere millet olarak sahip çıkalım. Savunma sanayinde muazzam ihracat kapasitesi geliştirdik. İHA pazarında dünyada yüzde 70'e geldik. Önümüzdeki dönemde milletimizi yeni başarı hikayelerle buluşturmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fatih KacırDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise DiplomasıYarın okullar tatil mi, okul var mı 18 Kasım Pazartesi günü öncesi ara tatilin son gününde gündeme geldi. 9 günlük ara tatilin sonuna gelindi. Ara tatil ne zaman bitecek, okullar ne zaman açılacak? Kasım ayı ara tatilinde sona yaklaşılmasıyla birlikte öğrenciler ve veliler merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Mili Eğitim Bakanlığı tarafından 2024 - 2025 Dönemi Çalışma Takvimi'nde tatil tarihleri net bir şekilde belirtiliyor. Merak edilen tatil tarihlerini haberimizde derledik. Peki, Kasım ayı ara tatili ne zaman bitecek? 2024 - 2025 yarıyıl ve yaz tatili ne zaman? İşte merak edilip araştırılan soruların cevabı...
#OkullarPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem CoşkunardaBeden eğitimi öğretmenleri okula yeni başlayan öğrenciler için tedirgin. Çünkü sokakta oynamamış, pandemi ile birlikte evlerde büyümüş alfa kuşağı çocukların kaba motor becerileri tam olarak gelişmediği için okulun düz koridorlarında bile sık sık tökezliyor ve düşerken de kendisini nasıl koruyacağını bilemiyor. Alfa kuşağı üzerine yapılan araştırmalar da beden eğitimi öğretmenlerinin bu gözlemini destekliyor.
#Alfa Kuşağı Düşmeyi BilmiyorYaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için 9 günlük ara tatil dün başladı. 18 Kasım’a kadar okula ara verecek öğrenciler, bu süreçte hem dinleneceklerini hem de ders çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek ara tatil planlarını anlattı.
#Ara Tatil BaşladıSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket Etmiyor'An', 'na', 'ana', 'anna', 'nana'... Bugünlerde 1 milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencisinin evinden bu sesler yükseliyor. Değişen müfredatla okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler, ilk önce a,n,e seslerini görüyor, ardından bunları birleştirerek “an,ne” gibi hecelemeye başlıyor. Heceler de kelimelere dönüşüyor. Ardından “anne ete nane at” gibi cümleler çıkıyor. İlk okuduğu ve yazdığı “Ali bak” olan nesil için çocuklarının bu yöntemle eğitim alması ilginç bir deneyime dönüşüyor. Ancak çocuğunun bu işin mantığını kavraması için durmadan aynı sesleri tekrar ediyor olması anni babaları kaygılandırıyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanBoşanmaların sayısındaki artış, bazı taraflar için aynı rahatlıkla karşılanamıyor. Sokak cinayetleri ise polisin yeterince kontrol sağlayamaması ve yasal boşluklar nedeniyle artış gösteriyor. Çocuklarımızı kontrol edemiyoruz ve onlara yeterince sevgi veremiyoruz. Uyuşturucu, tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaşıyor. Türkiye için üzücü sonuçlar doğuran bir tablo bu. Çok daha iyisini yapabilir, çözüm üretebiliriz.
#ŞiddetAvrasya Bir Vakfı Cumartesi Konferansı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Çocuklara sadece ezber bilgiler veriyoruz, sonra unutuluyor; ne işe yaradığını bilmiyor, nerede kullanacağını bilmiyor. Eğitim sistemimiz işlevsiz hale geliyor, gereğinden fazla bilgi vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla müfredatımızın revize edilmesi gerektiğine dair elimizde çokça akademik çalışma var. Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli'nin temelinde hedefimiz iyi insan yetiştirmek" dedi.
#Avrasya Bir VakfıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. İstanbul Fatih'teki vahşete tepki gösteren Erdoğan, "Cuma günü iki genç kızımız vahşi cinayete kurban gitti. Ailelerine baş salığı diliyorum. Fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 'beceri temelli' yeni müfredatla sınıflarda öğretmenlerin "sonuç odaklı ölçme" sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan "süreç odaklı ölçme"ye de geçiş yapıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliPandemi hepimiz için ilginç bir dönemdi. Evlere kapandık, iş yerlerimizi bıraktık ve her alanda hibrit bir hayat modeline döndük. Sonrasında da etkileri devam etti. Giyim tarzımız bile değişti. Bazı şirketler esnek çalışmayı ve hatta tamamen uzaktan çalışmayı tercih etti. Özellikle gençler esnek modelle çalışan şirketleri tercih etmeye başladı.
#1Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkiye eşi benzeri görülmemiş bir tesisleşme dönemi yaşarken; bunun içini doldurabilecek, akademik ve sportif eğitimi yan yana getirecek bir süreci yürütmenin MEB’in görevi olduğunu düşündüm. Bunu da hayal edip kendime görev edindim” dedi. Bakan Tekin dün “İstanbul TBF Basketbol Spor Lisesi” İş Birliği Protokolü İmza Töreni’ne katıldı.
#Milli Eğitim Bakanı Yusuf TekinSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk Yazarİngiltere'nin prestijli okullarından Wetherby Erkek Hazırlık Okulu'nda öğretmen olarak görev yapan Jason Smith, masasında uyuyakalması nedeniyle işten çıkarıldı. Öğle yemeğinden sonra yorgun düştüğünü belirten Smith, okul yönetimine gözlerini dinlendirdiğini söyledi. İş mahkemesi, Smith'i haklı bularak yaklaşık 170 bin sterlin tazminat ödenmesi kararı verdi.
#İngiltereYaz mevsiminin bitişiyle, yeni bir okul yılının başlaması pek çok aile için hem heyecan verici hem de hazırlık gerektiren bir süreç. Özellikle ebeveynler için, çocuklarının ihtiyaçlarına doğru zamanda uyum sağlamak, onların okul hayatına sorunsuz bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmanın temel anahtarlarından biri. Peki, hangi eğitim kademesindeyken çocukları nasıl destekleyebilirsiniz?
#Konuk YazarEbeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve öğretim dönemi ile aynı cümleyi tekrarlıyor: “Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?” “Elbette ilk 2-3 sene aile ortamında steril ve çok korunaklı büyüyen çocuklarımızın, okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğal. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını unutmayalım” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik okul dönemi için önerilerde bulundu.
#Okulda Hastalıklardan KorunmaSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve arama çalışmalarının 19’uncu gününde derede cansız bedeni bulunan Narin Güran ile ilgili olarak "Narin kızımızın canını alanlardan hesabını adalet önünde mutlaka soracağız. Sorumluların en ağır cezaya çarptırılması için konunun bizzat takipçisiyim takipçisi olacağım" dedi. Öte yandan Erdoğan, teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili tahkikatın sürdüğünü belirterek, "Son 22 yılda ’Güçlü Türkiye Güçlü Ordu’ şiarıyla her alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Ordumuzun disiplinine, itibarına gölge düşürecek her türlü girişimin karşısındayız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBaden-Württemberg’deki devlet okulları bugün yeni eğitim-öğretim yılına başladı. İlk haftalarda sınıf yerleşimi ve ders programlarıyla ilgili ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Okul yönetimleri kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirecek. Peki veliler nelere dikkat etmeli. Özellikle çocukları birinci sınıfa başlayacak olan velilerin bu süreçte üzerlerine düşen görevler neler?
#ALMANYA