Böbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkYapılan araştırmalar kahve ve çay tüketiminin kalp-damar hastalıklarını ve kansere bağlı ölümleri yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Uzmanlar da bu içeceklerin olumlu katkılarını doğruluyor yine de kendimize bir sınır koymamız gerektiğini söylüyor.
#Kahve Ve Çay TüketimiBitkiler evlerimize renk katıyor, şehir hayatının içinde doğa ile bağımızı sürdürmemize yardımcı oluyor. Ancak eğer bir evcil hayvanınız varsa evinize bitki seçerken ince eleyip sık dokumalısınız. Çünkü bitkiniz evcil hayvanlarınızı hasta edebilir, hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir. Peki hangi bitkiler evcil hayvanlar için zehirli? 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle uzmanlar yanıtladı...
#Toksik BitkilerKadınlarda kum dökme hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Böbrek ve kasık ağrıları sonucunda ortaya çıkan kum dökme idrar testi sonucunda da teşhis edilmektedir. Peki kadınlarda kum dökme neden olur ve belirtileri nelerdir? Kadınlarda kum dökmeye ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır? İşte kadınlarda kum dökme nedenleri ve tedavisi.
#Kadınlarda Kum DökmeEĞER böbrek taşı sorununuz varsa yediklerinize ve içtiklerinize daha fazla özen göstermeli, bol miktarda su içmelisiniz. İşte rahatsızlığı olanlar için daha az tüketilmesi gereken yiyecekler ve dikkat edilmesi gereken hususlar listesi. İstinye Üniversite Hastanesi Bahçeşehir Liv Hospital Üroloji Kliniği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Karaköse anlattı:
#1Dünyanın koronavirüs ile mücadelesi son sürat sürerken küresel ısınma ile ilgili oldukça dikkat çekici bir araştırma yapıldı. ABD'de yapılan araştırma artan sıcaklıkların böbrek taşında da artışa neden olacağı sonucuna ulaştı.
#Küresel IsınmaOksalik asit, etilen glikol (“antifriz”), glioksilik asit veya askorbik asit (C vitamini) metabolizması ile üretilebilir. Toz oksalat arıcılıkta arı akarı ile mücadelede pestisit olarak kullanılır. Peki, oksalat nedir, böbrek taşı için faydalı mıdır detayları ile derledik.
#OksalatYüzyıllardır böbrek taşı ağrısı çeken insanoğlu taşı düşürmek için doğal ve şifalı bitkilere/taşlara başvuruyor. Bıçak altına yatmayım diye iyi geldiğine inandıkları şifalı otlar ve taşlar ile bu dertten kurtulmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Peki, kulaktan kulağa dolanan bu efsanelerin bilimsel karşılığını duymaya hazır mısınız?
#Böbrek TaşıÖZEL İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım, böbrek taşlarının kanser kadar ciddiye alınması gerektiğini belirterek, böbrek taşlarının tedavisinin eskiye oranla daha kolay olduğunu ve ameliyatın ertesi günü hastanın evine ve işine dönüp, normal hayatına kaldığı yerden devam edebildiğini söyledi.
#İzmirBöbrek taş hastalığı oldukça yaygın izlenen bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı son 30 yılda dramatik bir şekilde artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kişinin böbrek taş hastalığına yakalanma oranı 1980’li yıllarda %3 olarak bildirilirken, 90’lı yıllarda bu oran %5, günümüzde ise %10 olarak bildirilmektedir. Bu artıştan özellikle sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları sorumlu tutulmaktadır.
#Böbrek TaşıDünya üzerinde yer alan ağaçların her birinin farklı bir özelliği bulunmaktadır. Bu ağaçlar meyveleri ve ya bitkileri ile çeşitli yarar sağlarlar. Doğanın sisteminde önemli bir yer edinen ağaçlar oldukça değerlidir. Misvak ağacı da çok merak ediliyor. Misvak ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Limonun asıl vitamini kabuğunda… Sıktıktan sonra kabuğunu atıyorsanız dikkat! En az meyvesi kadar limonun kabuğu da faydalı. Limon kabuğunu yalnızca tatlılara ve içeceklere değil, rendeleyerek yemeklere de katabilirsiniz.
#Limon KabuğuÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
#BeslenmeSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görüldüğü bilinen böbrek taşının artık kadınlarda görülme sıklığının dünya çapında artış gösterdiğini söyledi. Gençbay, artışın en büyük nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğu bilgisini verdi.
#Böbrek TaşıBesin değeri oldukça yüksek olan yeşil mercimek, bolca mineral ve vitaminler içerir. Düşük kalorili olması ve uzun süre tok tutması sebebiyle kilo vermek isteyenleri de mutlu ediyor. Spor yapanlara ise kas kütlesini artırıcı etkileriyle fayda sağlıyor.
#MercimekDünyada gün geçtikçe artış gösteren kronik böbrek hastalığı, ülkemizde de oldukça yaygın görülür hale geldi. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftası tüm dünyada böbrek günü etkinlikleri yapılarak kutlanıyor. Bu kapsamda biz de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur ERK ile böbrek haftasına özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#BöbrekBerlin Büyükelçiliği’de düzenlenen ‘Anadolu’da Yerleşikliğin Kökeni ve Göbeklitepe’ konulu konferans büyük ilgi gördü. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı konferansta konuşan Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Göbeklitepe Bilim Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe ve çevresinde uygarlık tarihinin önemli kırılmalarının izlerinin görüldüğünü söyledi.
#GöbeklitepeVitamin ve mineral zengini aynı zamanda antioksidan deposu kırmızı pancar; yaprakları da yenebilen, ıspanakgiller ailesinden gelen bir kök sebzedir. Yemeği, çorbası, salatası ve turşusuyla sofralarımıza lezzet ve sağlık getiren kırmızı pancar, rengi dolayısıyla da doğal gıda boyası olarak kullanılır.
#Kırmızı PancarDelikli yaprakları ile İsviçre Peyniri bitkisi veya maymun maskesi olarak da anılan bir tür devetabanı olan Monstera adansonii, en sevilen bitkiler arasındadır. Çizgi filmlerde gördüğümüz delikli peynire benzer ve çok eğlenceli bir bitkidir. Araceae ailesine ait bir tür olan Monstera adansonii’nin anavatanı Güney ve Orta Amerika’dır. Tırmanmayı seven Monstera adansonii, Monstera deliciosa yani bizim bildiğimiz devetabanının da yakın akrabasıdır.
#Monstera AdansoniiErkeklerde, kadınlara oranla daha sık karşılaşılan böbrek taşlarının nedeninin genelde sıvı alımı azlığı ve metabolik bozukluklardan kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, hastalığın risk faktörleri arasında coğrafi şartların, yanlış beslenmenin ve obezitenin etkili olduğunu söyledi. Gülpınar, “Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde hastalığın görülme oranı daha yüksektir” dedi.
#Böbrek Taşı