Güncelleme Tarihi:
Böbrek taşı oluşumu hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ümit Yıldırım, “Böbrek taşları oluşumunda hem genetik hem de çevresel, özellikle diyetsel faktörler etkili. Çevresel faktörler olarak suyun az tüketilmesi, yediklerimizin genelde hayvansal ürünleri olması, fazla tuz tüketimi, karbonhidrat içeren içecekler, oksalat içeren gıdaların fazla tüketilmesi, çok sıcak iklim bölgelerini sayabiliriz. Böbrekte olan atnalı böbrek, böbrek kanalının çıkış darlığı gibi şekil ve anatomik bozukluklar da böbrek taş hastalığına neden olur. Bazı hastalıklarla birlikte böbrek taşı hastalığı görülme sıklığı artar. Kronik bağırsak hastalıkları nedeniyle aşırı sıvı kayıpları, şeker hastalığı, obezite ve metabolik sendrom böbrek taşının oluşmasına etki eder. Batı tarzı diyetler (hamburger, konserve gıdalar, tuz oranı yüksek gıdalar) böbrek taşı oluşmasına etkilidir. Genetiksel olarak aileden geçiş yüzde 30 civarındadır. Yani ailenizde taş hastalığı varsa, siz de risk altındasınız” dedi.
NASIL TEDAVİ EDİLEBİLİR?
Hastaların hekime genelde çok ciddi ağrı şikayetiyle geldiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Bazı durumlarda hastalarda ağrı olmaz. Tanı, rastlantısal olarak gidilen başka bir hekimin görüntüleme olarak istediği ultrason ya da film sayesinde konulabilir. Bazı taşlar hiç şikayet vermeden bütün böbreği doldurup fonksiyon, hatta böbrek kaybına yol açabilmektedir. Bunlar doktor ve hastaların en korktuğu gruptur. Öncelikle ağrı ile başvuran hastanın ağrısı giderilmeli, sonra taşın yeri, boyutu ve etkilediği böbreğin durumu tespit edilmeli. Yeri tespit ettikten sonra hastaya uygun tedavi uygulanmalıdır. Tedavi kararları taşın yeri, büyüklüğüne göre değişir. Böbrekteki taşlar perkutan nefrolitotomi (PNL) dediğimiz operasyonla temizlenmektedir. 2 santimden küçük bazı böbrek taşları, idrar yolundaki taşlar (üreter taşları), idrar kesesindeki taşlar, üreterorenoskopi (URS) dediğimiz operasyon ile yapılmaktadır. Hastaların cerrahi sonrası düzenli takip altında olması gerekmektedir. Hastalara diyet önerilmelidir.”
HASTALARA SESLENDİ
Op. Dr. Yıldırım, yan ağrısı, kasık ağrısı, idrar hissi veya sık idrar gitme gibi şikayetleriniz varsa mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini ifade ederek, “Taş hastalığınız olabilir. Bu taş hastalığı ciddi olabilir. Erken tanı ve tedavi, böbreğinizi kurtarır. Taş tanısı alan veya taş tedavisi gören hastalar, hastalığın tekrar kapıya gelmesini beklemeden en azından yılda bir defa hekimlerine muayene olmalı, gerekiyorsa gecikmeden uygun tedaviye başlamalıdır” diye konuştu.