Koronavirüs salgınıyla birlikte e-ticaret faaliyeti yürüten işletmelerin sayısı arttı. Yeni kurulan işletmelerin yapısına bakıldığında ise şahıs şirketlerinden çok kurumsallığın ağır bastığı görülüyor. Bu dönüşümde büyük pay sahibi olan genç girişimcilerin mekan bağımsız çalışma isteği, sanal ofislere talebi de artırıyor.
#Sanal OfisHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiAlmanya’da sigortaya tabi çalışan, serbest meslek yapan, kira veya benzeri sermaye geliri olanların ve büyük ölçüde emeklilerin yapmakla mükellef olduğu vergi beyannamesini hazırlamak dikkat ve özen gerektiriyor. Çünkü vergi beyanında yapacağınız en ufak bir hata, size pahalıya mal olabilir. Sizler için, vergi beyanında en sık yapılan altı hatayı araştırıp vergi uzmanlarının tavsiyelerini sizler için derledik. İşte vergi beyannamesinde yapılmaması gereken hatalar ve alınabilecek olası önlemler şöyle:
#Vergi BeyannamesiABD Başkanı Biden, önceki akşam yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında “Hamas gibi teröristlerin ve Putin gibi bir tiranın kazanmasına izin veremeyiz” dedi. Ukrayna ve İsrail’e savaş desteği için Kongre’den ek bütçe isteyeceğini açıklayan Biden, bunun nesiller boyu fayda sağlayacak ‘akıllı bir yatırım’ olacağını iddia etti.
#ABDFarklı işkollarından inşaat sektörüne gelen firmaların kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşları hatalı yönlendirdiğini söyleyen Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, “Sermayesi, iş tecrübesi yetersiz müteahhitler dönüşümün önündeki en büyük engel. Ne yaptıkları, nasıl yaptıkları belli değil. Güvenli konutlardan bahsediyorsak önce bu firmaların ayıklanması gerek” dedi.
#Müteahhitİstanbul’da 17 yıldır faaliyet gösteren ve 25 projeyi hayata geçiren Ege Yapı, bu lokasyon dışındaki ilk yatırımını İzmir’e yaptı. Urla Keklitepe’de 73 villalık projeye imza atan şirket, İzmir’de 5 projeyle 6 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor. Ege Yapı’nın bölgedeki ilerleyen yıllarda durağı ise Bodrum olacak.
#1Geçen haftaki “Fahiş aidata ne yapılabilir?” yazımın ardından siz okurlarımın soru yağmuru bitmedi. Bu hafta da aidat konusuna devam. Fahiş aidata dava açılabilir mi? Sitemize özgü aidat düzenlemesi yapılabilir mi? Sağlık ya da özel nedenlerle “Havuza girmiyorum, basket oynamıyorum aidat ödemem ya da daha az öderim” diyebilir miyiz? İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık, bu hafta da aidat sorularınızı yanıtladı. Avukat Kısacık’a sorularınız ve yanıtları şöyle:
#AidatHürriyet’in iki gün önce yayınladığı haber üzerine İngiliz moda devi Boohoo’nun patronu Mahmut Kamani “Bir de beni dinleyin” dedi. Boğaz’da iki ev satın alan ve zamanının büyük bölümünü İstanbul’da geçirdiğini söyleyen Kamani’den Türkiye’deki 250 tedarikçiye mesaj var: “Evet fiyat baskılıyorum ama Türkiye’ye desteğimi asla kesmem.”
#BoohooElon Musk uzun yıllardır kendi şehrini kurma planlarıyla sık sık konuşuluyor. Ancak bu hayalin peşinde koşan tek kişi Musk değil. Kimi bir çöl rüyasının peşinde, kimi de Mars'ta bir şehir kurmak istiyor. İşte Larry Ellison'dan Peter Thiel'e dünyanın en zengin insanlarından bazılarının girişimleri…
#Elon MuskTarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda su seviyesinin 73 metreye ulaştığını belirterek, "Bundan sonraki süreçte, kontrollü olarak su depolanmasına devam edilecektir. Baraj rezervuarında günlük maksimum 1 metre su yükselmesi olacak şekilde 20 Ağustos 2023 tarihinde test üretimine başlanmasını planlamaktayız. 390 günün sonunda da barajın maksimum işletme kotu olan 710 metreye ulaşılarak, tam kapasiteyle enerji üretimine başlanacaktır" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı“Ulaşılabilir fiyatlı konut üretmenin yolu arsadan geçiyor” diyen Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, “Orta gelirli için konut üretiminin önündeki en büyük engel arsa maliyeti. Avrupa’da yüzde 20 olan arsa maliyeti İstanbul’da yüzde 50’ye çıktı. Bugün 100 metrekare bir evin maliyeti 2 milyon lira. Arsa da 2 milyona gelince rakam 4 milyona çıkıyor. Eğer Hazine arazileri kamu-özel sektör işbirliği ile değerlendirilirse ucuz konut mümkün olur. Yoksa bu maliyetle müteahhit firmalar istese de yapamaz” şeklinde konuştu.
#Sponsorlu İçerik“Ulaşılabilir fiyatlı konut üretmenin yolu arsadan geçiyor” diyen Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, “Orta gelirli için konut üretiminin önündeki en büyük engel arsa maliyeti. Avrupa’da yüzde 20 olan arsa maliyeti İstanbul’da yüzde 50’ye çıktı. Bugün 100 metrekare bir evin maliyeti 2 milyon lira. Arsa da 2 milyona gelince rakam 4 milyona çıkıyor. Eğer Hazine arazileri kamu-özel sektör işbirliği ile değerlendirilirse ucuz konut mümkün olur. Yoksa bu maliyetle müteahhit firmalar istese de yapamaz” şeklinde konuştu.
#KonutView Yapı, Metafor Alışveriş Merkezi’ni ortaklık modeli ile satışa sunuyor. Türkiye’deki gayrimenkul yatırım ortaklıkları arasında yeni bir model uygulayarak, alışveriş merkezi yatırımlarını alternatif bir yaklaşımla yöneten View Yapı, Metafor AVM’yi ortaklık modeli ile yatırımcılarla buluşturuyor.
#Sponsorlu İçerikFederal Kabine, son oturumunda vergi kanunundaki bazı değişiklikler öngören yasa tasarısını onayladı. En önemli değişikliğe göre vergi sistemi enflasyona göre ayarlanacak. Buna ek olarak, ev ofis ödeneği de artırılacak. Hükümet bunun yanı sıra daha adil bir gelir vergisi ölçeği getirerek ek yükleri hafifletmeyi amaçlıyor. Yeni yasal düzenleme Meclis’te oylanacak.
#SpitzensteuersatzKonut fiyatları fahiş artınca yatırımcıların bir kısmı arsaya yöneldi. Daha uygun fiyatla yatırım yapma şansı ve müstakil ev hayali arsaya talebi arttırdı. Taleple birlikte fiyatlar da yükseldi. Ülke genelinde son 1 yılda konut imarlı arsa fiyatı yüzde 83 artarken, birçok ilde bu oran yüzde 100’ü aştı. Arsa fiyatlarının en yüksek olduğu iller İstanbul, İzmir, Antalya, Rize ve Muğla.
#KonutMağaza, restoran, banka, üretim tesisi, sinema veya çalıştığınız kurumda, kısacası hayatın içinde her yerde karşımıza çıkan dijital yayın ve bilgilendirme ekranları, kurumsal iletişimi güçlendirip satışları artırmakla kalmıyor aynı zamanda alışılagelmiş maliyetleri firmalar için ortadan kaldırıp hem marka hakkında hem de günlük hayata dair haber ve bilgiler veriyor.
#Bilgi Ve İletişim TeknolojileriGıda ve içecek sektörü; yenilikçi ürünlerini tasarlayacağı, geliştireceği ve analiz edeceği teknolojik bir altyapıya kavuştu. Sektörde faaliyet gösteren tüm firma ve girişimlere açık olan Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) hayata geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut tarafından açılan tesis, ileri teknoloji barındıran özellikleriyle dikkat çekiyor.
#Gıda SektörüVatandaşın bilinçlenmesi ile kentsel dönüşüm süreci hızlandı. Geçen yıl ülke genelinde 104 bin 583 bağımsız birim için (konut, ofis ya da işyeri) risk tespiti yapıldı ve yıllık bazda tüm zamanların rekoru kırıldı. Bugüne kadar vatandaşın talebiyle toplam 838 bin 666 bağımsız birim incelendi ve 746 bini yıkıldı. Bu yılın ilk 4 ayındaki talep de ilginin sürdüğünü gösteriyor.
#DepremKarşı binada yaşayan komşusuna 140 lira elektrik faturası gelirken ona gelen mesajda '3 bin 600 lira' yazıyordu... Önce bir yanlışlık olduğunu sanıp ev sahibini, gerçeği öğrendikten sonra ise avukatını aradı... Yaşadığı şokun ardından ise ev kiralarken 'fazla üzerinde durmadığı' ve aslında İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde milyonlarca kişiyi ilgilendiren 'tapu detayı' çıktı. İşte 6 aylık evli, 28 yaşındaki kiracının yaşadıkları...
#Elektrik FaturasıFaaliyet giderlerini etkin bir şekilde yönetmek, başarılı bir iş yürütmenin önemli bir parçasıdır. Bu giderler, bir şirketin bilançosunu düzenli tutmada büyük rol oynar. Faaliyet giderlerinin ne olduğunu ve faaliyet giderlerini örneklerle derledik.
#Faaliyet Giderleriİstanbul gayrimenkul piyasasında arz sorunu mülk sahiplerinin elini güçlendirdi. Talep çok ürün az olunca indirime sıcak bakılmadı. Satılık konutta 2019’da yüzde 7.7 olan pazarlık marjı 2021’de yüzde 4.7’ye geldi. Kiralıkta ise yüzde 6.1’den 5.4’e kadar düştü. Dükkân ve ofislerde ise indirim oranı son bir yılda satışlarda yüzde 8.9’dan 7.7’ye, kiralamalarda ise yüzde 10’dan yüzde 9.1’e geriledi.
#Gayrimenkul