Yapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâTürkiye Zekâ Vakfı’nın bu yıl 8’incisini 25-26 Kasım’da düzenleyeceği Zekâ ve Yetenek Kongresi, üstün zekâlı ve yetenekli bireylerin önce tespit edilmesini sonra da verilecek destekle iyi bir eğitim almalarını amaçlıyor. Kongre, üstün zekâlı ve yetenekli çocuğa sahip olan ebeveynlerin yaşadıkları sorunlara da ışık tutacak.
#Türkiye Zekâ VakfıTürk televizyon tarihinin en önemli reality show programı “Biri Bizi Gözetliyor”da Doğa Sülen ya da namı diğer Doğa Bey de hafızalara kazınmıştı. Sülen, donuk mimikleri ve elenecek adayı açıklarken hep aynı tondaki sesiyle dönemin en bilinen ismiydi. Doğa Sülen ile şimdi neler yaptığını ve “Biri Bizi Gözetliyor”, “Dokun Bana” gibi yarışmaların perde arkasını konuştuk...
#Doğa Sülen20 Ocak 2021 tarihli “Evde Sağlıklı Yaşam Ama Nasıl” başlıklı yazımda “düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivitenin çocuklar ve ergenlerin fiziksel sağlıkları ile birlikte, psikolojik, sosyal ve bilişsel sağlıkları üzerinde de olumlu etkileri olduğunu, bu nedenle çocuk ve gençlerin günlük en az 60 dakika fiziksel aktiviteye katılım alışkanlığının gelişmesi ile sağlıklı yetişkinlik döneminin temelinin oluşacağını” belirtmiştim.
#Spor Ve Akademik Başarıİngilizce, dünyadaki en geçerli dil. Bazı tahminlere göre 1,5 milyar kişi İngilizceyi günlük yaşamlarında kullanıyor ve 1 milyar kadar kişi de öğreniyor. İngilizce bilimin, siyasetin ve iş dünyasının kabul edilen dili oldu. İnternet ortamındaki kaynakların yüzde 80’i de İngilizce. Dolayısıyla küresel iş yaşamında yer almak isteyen bireylerin İngilizce bilmesi artık bir zorunluluk. Bu durumu göz önüne alınca eğitim sürecinde İngilizce öğrenmenin önemi artıyor. Eğitimciler ve ebeveynler İngilizcenin daha etkin nasıl öğretileceğini sorguluyorlar.İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıracak bazı anahtar yaklaşımlar:
#Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu KimdirDüzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivitenin çocuklar ve ergenlerin fiziksel sağlıkları ile birlikte, psikolojik, sosyal ve bilişsel sağlıkları üzerinde de olumlu etkileri var. Bu nedenle çocuk ve gençlerin günlük en az 60 dakika fiziksel aktiviteye katılım göstermeleri, fiziksel aktiviteye katılım alışkanlığının gelişmesi ile sağlıklı yetişkinlik döneminin temelinin oluşması açısından son derece önemli.
#ÖğrenciCOVID-19 pandemisiyle birlikte öğretmenler, en çok laboratuvar ortamında verilen derslerin çevrimiçi (online) ortama taşınmasında sıkıntılar yaşadı. Özellikle laboratuvar şartları ve malzemeleri olmadan öğrencilerinin bazı fen kavramlarını etkin öğrenebilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi için uygun öğrenme ortamlarını oluşturmakta zorlandılar.
#Deney2019-2020 akademik yılı başladı. Gençler, eğitim hayatlarında yeni bir aşamaya geldi. Yeni eğitim sistemi ve birçok öğrenci için de ailesi ve çevresinden uzak kalmak zorluk demek. Bu nedenle, üniversitelerin öğrenci kulüpleri imdada yetişebilir. Kulüpler, öğrencilerin sosyal, bilimsel, profesyonel ortamlarda kendilerini tanımalarına, özgüven, birlikte çalışma, profesyonel yaşam ve organizasyon becerileri kazanmalarına ve akademik yaşamlarına enerji ve motivasyon sağlamalarına katkı sağlıyor.
#ÜniversiteÖğrencilerin derslerde sürekli olarak pasif durumda olmaları en büyük problem. Araştırmalar, anlatılanların 24 saat sonra hatırlanma oranının yüzde 5’i geçmediğini gösteriyor. Derse etkin katılım sağlandığında, öğrenci motivasyonunun, öğrenmenin ve sınav başarısının arttığını görüyoruz.
#ÖĞRENCİOkan Dilik, 29 yıldır eğitimin içinde. Köy Enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın oğlu olarak ODTÜ Eğitim Fakültesi’nin ardından başladığı meslek yaşantısında öğretmenlikten kurucu temsilciliğine kadar mesleğin neredeyse her seviyesinde görev yaptı. Dilik, eğitimde en önemli sorunun öğretmen yetiştirme olduğunu söyleyerek, “Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme programı yeniden gözden geçirmeli, özel sektör de buna destek vermeli” diyor.
#EğitimHafta sonu, cumartesi ve pazar günleri hepimiz sınava uyanacağız. Birçok ülkenin nüfusundan bile fazla sayıdaki 2 milyonun üzerinde öğrenci bir hafta sonuna yayılan YKS’ye girecek. Sadece onlar mı sınava girecek olanlar? Bir ülke olarak hep birlikte YKS’ye girip çıkacağız. Pamuklara sardığımız çocuklarımızın üzülmesine veya sevinmesine tanık olacağız. Onlarla birlikte üzülüp sevineceğiz.
#EğitimODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Emil, “İyi bir üniversite hocası kimdir?” sorusunun peşine düştü. Üniversite öğrencileri ve ödül alan akademisyenlerle yaptığı görüşmeler sonucunda, bakın bu soru için hangi yanıtlara ulaştı.
#Orta Doğu Teknik ÜniversitesiODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gölge Seferoğlu, tatil döneminin öğrencilerin yapmak istedikleri ama okul temposundan dolayı zaman bulamadıkları tutkularının peşinden koşmaları için güzel bir fırsat olduğunu söyledi.
#ODTÜMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın hafta sonu 40 dakikalık ders süresinin uzunluğuna yönelik eleştirisini eğitimci ve öğrencilere sorduk. Uzmanlar ders süresinin değil, konu anlatımının önemli olduğunu söylüyor. Eğitimcilere göre doğru planlanırsa 40 dakikanın üzerinde ders yapmak mümkün. Ancak yanlış eğitim materyalleri ve içerik kullanılırsa 20 dakika bile fazla olabilir.
#GazetehaberleriODTÜ koordinatörlüğünde başlatılan proje, öğretmenlerin etkili ders anlatma becerilerinin göz hareketlerini izleme teknolojisi ile tespit edilmesini sağlayacak. Proje kapsamında Türkiye, İtalya ve Litvanya’daki öğretmenlerin göz hareketleri özel gözlüklerle kaydedilip analiz edilecek.
#ODTÜ