Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuzİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenÇay sohbetlerinden ve akşam keyiflerinden eksik olmayan çekirdek, en ekonomik çerezler arasında yer alır. Her kesimden ve her yaştan kişinin severek tükettiği çekirdek, genellikle de ayçiçeği tohumlarından elde edilir. Balkonda, televizyon karşısında, çay keyfinde ve parkta otururken en çok tüketilen çerez çekirdektir. Çekirdek kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamTurşu; yemeklerin yanında çok sık ve çok sevilerek tüketilen bir besindir. Bununla beraber birden fazla türü bulunan turşu, aynı şekilde insan vücudu adına çok yararlı bir besin olarak tanımlanır. Turşu; kalori açısından oldukça az değerlere sahip olup, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengindir. Peki diyette turşu yenir mi? Diyetteyken lahana, salatalık ve biber turşusu tüketilir mi tüm detayları ile derledik.
#DiyetProteinlerin temel yapıtaşlarına aminoasit ismi verilir. Aminoasitlerin su kaybetmesi sonucunda daha karmaşık yapılar da proteinleri oluşturur. Aminoasitler, tüm vücut hareketlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Fenilalanin ise, esansiyel aminoasitler arasında yer alır. Son zamanlarda fenilalanin pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Fenilalanin nedir, ne işe yarar sizler için derledik.
Kerevizin seveni de bol, sevmeyeni de... Sevmeyen taraftaysanız, bu sebzeyi bir de benim tariflerimle deneyin. Hamur tabanlı yerine kereviz tabanlı pizzalar pişirebilir veya kendinize kerevizli bir çılbır hazırlayabilirsiniz. Et sevmeyen ama protein almak isteyenlere bol bol kereviz yemelerini öneririm.
#KerevizÖdem, vücutta ve vücudun farklı bölgelerinde oluşan şişliktir. Tıbben teşhis ve tedavisi yapılması gereken ve başka hastalıkların belirtisi de olabilen, hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunu durumudur. Peki, ayakta ödem neden olur? Ayakta oluşan ödem nasıl oluşur, nasıl geçer? Bacaktaki ödeme ne iyi gelir?
#Ödem Neden OlurTarhun; lezzetli aroması ve keskin kokusuyla beraber Fransız mutfağında çok sık kullanılan bir baharattır. Ülkemiz çapında yeşil altın, ejder otu ve dargun olarak da isimlendirilmektedir. Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan tarhunun, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Peki, tarhun otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Tarhun otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarhun OtuKarın ağrısı çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Sebepleri mevsimsel veya fiziksel olabilen karın ağrısı, basit bir sorun gibi görünse de kimi zaman ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Karın ağrısının nedenleri arasında üşütme, ishal, adet (regl) sancısı gibi durumlar gösterilebilir. Karın ağrısına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyeceklerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki karın ağrısı neden olur? Karın ağrısına ne iyi gelir? Evde karın ağrısı nasıl geçer? İşte evde şiddetli karın ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler
#Karın Ağrısına Ne İyi GelirOrtanca çiçeğinin sahip olduğu pastel tonları sayesinde, oldukça gösterişli ve güçlü bir çiçek olduğu belirtilebilir. Ortanca çiçeği; pembe, mavi, mor gibi tonları bulunur. Bununla birlikte mavinin eşsiz tonları; beyaz, lila, uçuk sarı gibi tonlarla birlikte yetişen ortanca çiçeğinin, pek çok yerde kullanılan bir çiçek olduğu belirtilebilir. Peki, ortanca çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Ortanca çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte tüm detaylar.
#Ortanca ÇiçeğiTadıyla son zamanların gözde meyveleri arasında yer alan ananasın sağlığa da birçok faydası var. Uzmanların tüketilmesini tavsiye ettiği ananas suyu sindirimi rahatlatırken bir yandan da antioksidan özelliğiyle koruma sağlıyor. İşte ananas ve ananas suyu hakkında bilinmesi gerekenler…
#Ananas FaydalarıCovid-19 salgını sebebiyle normal yaşantımızın değişmesi yılbaşı gecesi aktivitelerimizin de alışagelmişin dışında olacağını gösteriyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle herkes evinde, aile içerisinde mevcut önlemler dahilinde yılbaşı kutlaması planlıyor. Yılbaşı gecesi evlerimizde yeni yıl kutlama yemeği yerken dikkat etmemiz gereken birkaç husus bulunuyor.
#Yılbaşında BeslenmeTürk mutfak kültüründe hem saray hem halk mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbet kültürü bugünlerde de gastronomi sektörünün menülerinde yerini almaya başladı. Geçen hafta şerbet kültürünün Osmanlı öncesinde de var olduğunu anlatmaya çalıştığımız yazımıza, bu hafta şerbet kültürünün hem saray hem de halk mutfağındaki yeri ve önemini anlatacağım sizlere.
#BursaDolgun yanaklar gençliğin ve çekiciliğin sembolü olarak kabul edilir. Zayıf ve çökük yanaklar ise daha yorgun ve yaşlı bir görünüme yol açabilir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, dolgun yanakların yüzün daha genç görünmesini sağladığını belirtti.
#Yanak DolgusuAlerjik bir deri hastalığı olan ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinir. Özellikle bahar aylarında artış gösterir. Peki, ürtiker neden olur, bulaşıcı mıdır? Hastalık hakkında detaylı bilgiler veren Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Özlem Su Küçük, yeni tedavilerle hastalığın kontrol altına alınabileceğinin altını çizdi.
#Kronik ÜrtikerRamazan ayında, oruç tutan da tutmayan da bir şekilde iftar sofrasına dahil oluyor. Pek çok bilgi kirliliğinin olduğu konulardan biri de malum beslenme… İftar sofralarında ve sahurda nelere dikkat edilmeli ve neleri yanlış biliyoruz diye bir bakalım mı?
#Ramazanda Acıkmamak İçin