Kapalı alanlardaki nem oranı oldukça önemlidir. Yaşam alanlarında nem oranının fazla olması büyük sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle nem oranının nasıl düşürüleceği pek çok kişi tarafından merak konusudur. Peki, odadaki nem nasıl düşürülür, nemi ne alır? Evde nem orası yüksek olursa nem dengesi nasıl sağlanır? Sizlere evlerdeki nem oranını düşürme yöntemlerini detaylıca derledik.
#Nasıl YapılırGöğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Parlak, kışın kapalı hava ortamlarındaki risklere dikkat çekerek, "Nem ve hava kalitesini düzenlemek, enfeksiyon riskini düşürmek için kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır, kışın kapalı ortamlarda kuru hava riski var" uyarısında bulundu.
#Kapalı OrtamÇamaşırları yıkamak kadar kurutmak da ayrı bir zahmettir. Bazen kurutma süresinden tasarruf etmek için çamaşırlar sıcak peteklerin üzerine asılır. Fakat bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar çamaşırlarınızı asla ve asla eve asmamayı öneriyor. Peki neden?
#İngiltere- Kış aylarında, kalorifer üzerinde çamaşır kurutmanın çeşitli hastalıklara yol açtığı bildirildi - Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kunt: - "Kaloriferin üzerine konulan çamaşırlar, yoğun buharlaşma nedeniyle odanın oksijen ve nem dengesini bozar" - "Kuru ve temizlenmemiş havanın alt solunum yollarına gitmesi, faranjitle ses kısıklıklarına, sesin uzun süre kaybına ve inatçı kuru öksürüklere neden olacaktır"
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Nihal Başay, evde kurutulan çamaşırın içerideki nemi yüzde 30 artırdığını söyledi. Başay, "Odadaki nemin artması da astım ve kronik akciğer hastalarını etkiler. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar. Bunların yaydığı sporlar ise başta enfeksiyona ve akciğer hastalıklarına neden olur" dedi.
#Akciğer HastalıklarıBronşit, akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Pek çok rahatsızlık bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklarda genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip veya sinüs enfeksiyonundan sorumlu olan virüs solunum savunmasından geçip bronşlara yayıldığında meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşitin belirtilerine dikkat etmek hastalığın iyice yayılmaması için önem taşır.
#Bronşite İyi Gelen BitkilerKış mevsiminin ortasında olduğumuz bu dönemlerde bizi en rahatsız eden konulardan biri de üşümek. Üşüyünce hasta olunduğu algısı oldukça yaygın ancak basit önlemlerle hem üşümeden hem de hasta olmadan kışı atlatmak mümkün. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlem Kaplan, soğuktan ve kış hastalıklarından korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Hastalıklardan Korunma YöntemleriGiderek artan sıcaklığa en etkili çare, klimalı-vantilatörlü ortamlara sığınmak. Peki ama baş ağrılarınız ne durumda? Yoksa burnunuz mu akıyor? Sağlığı riske atmadan serinlemek mümkün mü? Acıbadem Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyda Kırışoğlu Demir’e ve nöroloji uzmanı Dr. Emel Gökmen’e sorduk.
#SerinlikGenellikle kemoterapi alan hastalarda rastlanan nötropeni hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, Nötropeni nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte, nötropeni hakkında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler...
#Nötropeni Nedir?ALMANYA'daki güneşli havaların yerini bir anda soğuk havalara terk etmesiyle birlikte ev ve işyerlerindeki kaloriferler de tekrar devreye girmeye başladı. Meteoroloji uzmanları önümüzdeki kış mevsiminin geçtiğimiz yıla oranla daha sert geçeceği uyarısında bulunuyorlar. Sonbahar ve soğuk kış aylarını fazla üşümeden nasıl atlatabileceğiniz ve tasarruflu ısıtma konularında sizler için hazırladığımız bu yazıyı mutlaka okuyunuz.