Çamaşırı kalorifer üzerinde kurutmayın!

Güncelleme Tarihi:

Çamaşırı kalorifer üzerinde kurutmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 16:10

Kış aylarında çamaşırları genelde kalorifer üzerine seriyoruz ama…

Haberin Devamı

Kış aylarında çamaşırların genellikle kalorifer üzerine serilerek kurutulmaya çalışıldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tanfer Kunt, bu durumun odadaki nem dengesini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Tanfer Kunt, “Kaloriferin üzerine konulan çamaşırlar yoğun buharlaşma nedeni ile odanın oksijen ve nem dengesini bozar. Çamaşır kaloriferin üzerinde kuruduğu an aile bireylerini hissetmedikleri şekilde etkiler. Havasız ortamda artan nem miktarı da astım gibi hastalıkların gün yüzüne çıkmasına neden olur. Ayrıca çamaşırlardan yayılan deterjan kokusu da oksijenin kalitesine zarar verir” şeklinde konuştu.

Çamaşırları kullanmadığınız bir odada kurutabilirsiniz

Kunt, nem dengesinin bozulmasının ve kalitesiz oksijenin bulunduğu ortamın solunum yolları hastalıkları olan kişileri daha fazla etkilediğini vurguladı.

Gribal hastalıkları bulunan kişilerin, böyle bir ortamda burun etlerinde şişme ve tıkanıklık olabileceğini aktaran Kunt, “Sonuçta ağız solunumu yapan hastalarda ağız kuruluğu, boğaz kuruluğu olması kaçınılmazdır. Kuru ve temizlenmemiş havanın alt solunum yollarına gitmesi, faranjitle ses kısıklıklarına, sesin uzun süre kaybına ve inatçı kuru öksürüklere neden olacaktır” diye konuştu.
Kunt, kadınların kış aylarında çamaşırları, evde kullanmadıkları bir odada ya da kurutma makinesi yardımıyla kurutması gerektiğini kaydetti.

Oda havasız olduğunda virüsler kolay yayılıyor

Kunt, yatak odasındaki hava sıcaklığı ve nemin önemli olduğunu söyledi. Odada olması gereken nemin yüzde 40-50 civarında olduğunu belirten Kunt, şöyle devam etti:

“Bu nemin sağlanması için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Soğuk buhar üreten makinelerden yardım alınabilir. Bu cihazlar elektrikle sudan soğuk buhar üretir. Odanın nemini birkaç saat içinde optimal şartlara ulaştıracaktır. Her ihtimale karşı odanın nemi kontrol edilmelidir. Öte yandan kalorifer üzerine kapla su konulması uzun sürede nemlenme sağlar. Pek sağlıklı bir yöntem değildir. Ayrıca suyun uzun sürede kirlenme, bakteri kaynağı olma riski de vardır.”

Kunt, odanın neminin optimal şartlara ulaştırılması kadar hava sirkülasyonunun da önemli olduğunu vurguladı.

Odanın havasız olması sonucu hastaların bulunduğu odada virüslerin havada asılı kalması ve kolaylıkla havadan yayılmasının söz konusu olacağını aktaran Kunt, “Oda içindeki alerjenlere karşı, evdeki tüm odaların kış aylarında belirli aralıklarla havalandırılması sağlık açısından önemlidir” diye konuştu.

AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!