Paylaş
Salgın bitmedi ama biz geçen yaz yaptığımız yanlışları bu yaz da yine ve ısrarla tekrarlamaya devam ediyoruz. Bu yaz da “hızla ve abartılı bir şekilde” normalleşmeye çalışıyoruz. O kadar hızlı ve abartılı normalleşiyoruz ki sakinliği ile tanınıp takdir edilen sevgili Sağlık Bakanımız bile gelişmelerden tedirgin. Biliyorsunuz, Delta varyantı henüz çok yeni ama oldukça önemli bir tehdit. Pek çok ülkede olduğu gibi bu yeni varyant bizde de müthiş bir hızla yayılıyor. Dr. Fahrettin Koca’nın 2 gün önce yaptığı açıklamaya bakılırsa, ülkemizde Delta varyantının tespit edildiği il sayısı daha şimdiden 36’yı buldu. Vaka rakamlarındaki bu artış hızını gören Dr. Koca, “Delta varyantı hasta sayısının bir haftada 3’e katlandığının” altını çizerek “muhtemel bir 4. dalga” uyarısında bile bulundu. Aynı uyarıyı süreci yöneten bilim insanlarımızın en sessiz ve sakinlerinden biri olarak saygıyla izlediğim Prof. Dr. Murat Akova Hoca da yaptı.
Lütfen bu uyarıları dikkate alalım. Lütfen konsantrasyonumuzu kaybetmeyelim. Lütfen rehavete kapılmayalım. Lütfen aşılanma kampanyasını hız kesmeden sürdürmeye devam edelim. Lütfen maske, mesafe ve hijyen üçlüsünden oluşan tedbirleri “Salgın bitti” düdüğü çalana kadar ısrarla sürdürelim.
BİR NOT
HUZUR DOSTU 10 ÖNERİ
Önümüzdeki hafta harika bir “bayram sevinci” yaşayacağız. Kurban Bayramı vesilesiyle topluca ve yeniden bir “huzur arayışına” çıkacağız. Gelin isterseniz “huzur dostu” şu 10 öneriyi daha bugünden bir kenara not edelim.
ÖNERİ 1: Kendini, aileni, işini ve başkalarını çok sev.
ÖNERİ 2: Geçmişi ve geleceği bırak, anı yaşa.
ÖNERİ 3: Maneviyatın yüksek, inanç dünyan zengin olsun.
ÖNERİ 4: Beklentilerini abartma.
ÖNERİ 5: Amaca değil, anlama odaklan.
ÖNERİ 6: Yetinmeyi bil.
ÖNERİ 7: “Bu da geçer” demeyi unutma.
ÖNERİ 8: Affetmekten korkma.
ÖNERİ 9: İmkânlarını fazla zorlama.
ÖNERİ 10: Hazdan kopma, keyfi bırakma, yüzünden gülümsemeyi, ağzından kahkahayı eksik etme.
AKLINIZDA OLSUN
UYKU İÇİN 3 ÖNEMLİ TAVSİYE DAHA...
1- İyi bir uyku için oda sıcaklığının ortalama 18 derece civarında olması öneriliyor. 14’ün altı 20’nin üstü uygun bulunmuyor.
2- İdeal bir uyku için odadaki nem oranının yüzde 40-50 civarında olması tavsiye ediliyor.
3- Yatağa çok aç ya da çok tok girenlerin, uyku saatlerini sık sık değiştirenlerin uyku kalitelerinin düştüğü belirtiliyor.
OKUR SORUSU
KİMLER KOENZİM Q10 TAKVİYESİ ALMALI?
Koenzim Q10 yaşamsal bir molekül, muazzam bir antioksidan güç. Enerji üretiminin vazgeçilmez bir unsuru. Özellikle mitokondrilerimiz ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi üretebilmemiz için ona ulaşmak, onu bulmak ve onu kullanmak zorundalar. Kalbimiz, beynimiz ve iskelet kaslarımız başta olmak üzere hiçbir hücre, doku ve organımız onsuz yapamıyor. Ne var ki yaşımız ilerledikçe koenzim seviyemiz giderek azalıyor. Biz yaşlandıkça yiyip içtiklerimizden Koenzim Q10 kazanımımız da bedenimizdeki doğal koenzim üretimimiz de yavaş yavaş azalıyor. Yaşlılık yorgunluğu dediğimiz şey de zaten biraz da bu yüzden kaçınılmaz hale geliyor. Diğer taraftan bazı durumlarda Koenzim Q10’daki bu azalma ciddi bir sağlık sorunu haline de gelebiliyor. İşte bu nedenle “ubikuinol”u, yani Koenzim Q10’u gerektiğinde takviye olarak da kullanmak gerekebiliyor. Peki, hangileridir o durumlar? Kimler Koenzim Q10’dan takviye olarak yararlanmalılar? Yanıt 1 numaralı kutuda....
KUTU 1
KOENZİM Q10 KİMLERE LAZIM
Bana göre Koenzim Q10’a ihtiyaç duyanlar için en kısa liste şudur:
BİR: Statin (kolesterol hapları) ilaçlarını yutanlar.
İKİ: Kronik yorgunluktan yakınanlar.
ÜÇ: İlerlemiş kalp yetmezliği olanlar.
DÖRT: Tekrarlayan migren atakları yaşayanlar.
BEŞ: Parkinson hastaları.
ALTI: Yaşlanmayı yavaşlatmak için “anti-aging” destek arayanlar.
İZNİNİZLE
BANA BİRAZ MÜSAADE
Önümüz bayram. Daha şimdiden hepimiz için güzel, huzurlu, keyifli, sağlıklı bir bayram diliyor ve bayram tatilini ailemle geçirip biraz dinlenebilmek için sizden 2 haftalık bir müsaade istiyorum.
Paylaş