Obruk nedir, neden oluşur sorusunun yanıtı Konya'da meydana gelen depremin ve ardından oluşan bazı obrukların sebebinin merak edilmesine yol açtı. Konya'nın Karapınar ilçesinde, boş bir tarlada 100 metre çapında, 15 metre derinliğinde obruk oluştu. Peki Obrukların depremle ilgisi var mı? Obruk nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları...
#ObrukDerinliği ve genişliği bir metreden yüzlerce metreye değişen obrukların içi genellikle suyla doludur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur. Bu yolla oluşan obruklar özellikle nüfusun fazla olduğu bölgelerde ciddi bir tehlikedir. Peki, obruk nedir? Obruk ne demek?
#Obruk NedirObruk oluşumu, son zamanlarda Konya ve çevresinde sıkça rastlanabilen doğa olayları arasında yer almaktadır. Obruk oluşumunun ardından olayın yaşandığı arazide genellikle silindir benzeri yapılar oluşmaktadır. Bu yapılar çöküntünün türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşte, Obruk nedir soruna cevap niteliğindeki detaylar
#ObrukAFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.
#DepremUzun zamandır düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri’ne bu yıl da 30’dan fazla ülkenin peyniri katıldı. En çok övgüyü İsviçre ve İtalya peynirleri alırken Türkiye’den hiçbir peynirin yine listede yer almaması dikkat çekti. 150’den fazla peynir çeşidine sahip olan ülkemiz neden uluslararası arenada peynirlerini ön plana çıkaramıyor? Mercek altına aldık...
#PeynirKarstik şekiller, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan karstik şekillerin ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl oluştuğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Karstik Şekiller Nedir? Nasıl oluşur? Karstik şekiller Türkiye'de en çok nerede görülür detaylarıyla derledik.
#Karstik ŞekilKayaç döngüsü, yer kabuğunu oluşturmakta olan üç temel kayaç türünde meydana gelmektedir. Bu kayaç türlerinde gerçekleşen döngü önemli olmaktadır. Yeryüzünde kayaç döngüsü sonucu oluşmuş olan pek çok kayaç bulunmaktadır. Bu kayaçlar başta insanlar olmak için bazı canlılar için önem arz etmektedir. İnsanlık bu kayaçları çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanmaktadır. Bunun yanında maddi olarak da getirisi vardır. İşte, kayaç döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimPlato, ülkemiz genelinde oldukça yaygın bir halde bulunan geniş düzlüklerdir. Bu düzlüklerde yaylacılık faaliyetleri sıklıkla yapıldığından dolayı halk arasında yayla adı ile de anılmaktadır. Peki, Plato nedir ve nasıl oluşur? Plato çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte detaylar.
#Plato Nedir Ve Nasıl Oluşur?Türkiye'nin yer şekilleriyle coğrafi özellikleri üzerinden birçok farklı bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu özellikleri ile beraber Türkiye hem farklı mevsimleri yaşayabilmek hem de tarım açısından önemli bir yer haline gelmektedir. İşte 6. sınıf sosyal bilgiler ülkemizin yer şekilleri konu anlatımı.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemizin Yer Şekilleri Konu AnlatımıTürkiye’de mutlaka gidip görmeniz gereken yerler deyince aklınıza Ağrı gelir mi? Benim kendi Türkiye’de gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler listemde İshakpaşa Sarayı ve Ağrı Dağı tırmanışı uzun zamandır yer alıyordu. Birkaç yıl önce İshakpaşa Sarayı’nı karlar altında görme şansı bulmuştum. Geçtiğimiz günlerde ise Ağrı Valiliğinin Ağrı turizmini geliştirmek için düzenlediği çalıştaya davet edildim ve Ağrı’da daha önce görmediğim pek çok yeri gezip görme fırsatı yakaladım. Ağrı beni şaşırttı, yazının sonunda bakalım siz ne düşüneceksiniz.
#AğrıZeus Mağarası Aydın ilinin Kuşadası mevkinde yer almaktadır. Burası mitolojik bir geçmişe sahiptir. Gezilip görülmesi gereken oldukça güzel bir yerdir. Mağaranın iç kısmında 10-15 metre derinliğinde olan su tabakası kendiliğinden oluşmuş bir havuz görünümündedir. İşte, Zeus Mağarasına ait bilinmesi gerekenler.
#Zeus MağarasıVenezuela’dan 1.500 ton peynir ithal edilince gözler yerli peynirlere çevrildi. Ülkemizde 200’den fazla çeşit var ama bunlardan sadece Ezine peyniri, Kars kaşarı, Diyarbakır örgü peyniri ve Van otlu peyniri gibi 14’ü coğrafi tescil almış durumda. Konuyu ‘Peynir Aşkına’ ve ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitaplarının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber ile konuştuk.
#Gazetehaberleri