Karaciğer yağlanması dünya genelinde en sık görülen ve hızla yaygınlaşan kronik karaciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde de son yıllarda hızla artan obezite ve diyabet nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olarak öne çıkıyor. Ancak normal kiloda olsanız da karaciğer yağlanmanız olabilir!
#Karaciğer YağlanmasıYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıDÜNYA Sağlık Örgütü’nün son paylaşımlarına göre her yıl 4 milyondan fazla insan, kilo fazlalığı ve obezite sonucu yaşamını kaybediyor. Diğer yandan dünyada 1 milyardan fazla insan, hali hazırda metabolik sendrom tanı ölçütlerini karşılayabiliyor. Beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olması halinde kilo fazlalığından, 30’un üzerinde olması halinde ise obezite ya da diğer adıyla şişmanlıktan söz etmekteyiz. Fast-food ve raf ömrü uzun market gıdalarının ulaşılabilirliği ve tüketimi arttıkça, obezite artık sadece orta yaş ve üzeri popülasyonun değil, çocuk ve gençlerin de sorunu haline gelmeye başladı. Duygudurum Vakfı (DUVAK) Başkanı, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji Bipolar Network Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, neden kilo veremediğimizi anlattı...
#1Maltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir. Maltoz nedir? Neden oluşur ve nerede üretilir? Bitkilerde maltoz bulunur mu ayrıntıları ile derledik.
#MaltozToplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.
#Şeker HastalığıCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıObezite ve diyabet, Türkiye’de ve dünyada hızla artan en önemli sağlık sorunları arasında. Düsseldorf Acıbadem Sağlık Danışma Ofisi, Ruhr bölgesinde yapılanan QTS Doktorlar Derneği ile birlikte obezite ve diyabet konusunda doktorlar için bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
#Obezite Ve DiyabetKarlı kış günlerinin en karakteristik hayallerinden birisi de hiç kuşkusuz bir fincan sıcak çikolatadır. Her zaman ulaşmak mümkün olmayabilir, ama en azından hayali bile içimizi ısıtmaya yeter. Her ne kadar çikolata bir keyif yiyeceği gibi görülse de içeriğindeki maddelerin birçok rahatsızlığın hafifletilmesinde faydalı olduğu da gösterilmiştir. Örneğin romatizması olanlarda eklem ağrılarını hafiflettiği ya da yüksek tansiyonlu hastalarında kan basıncını düşürdüğü yönünde bilimsel araştırmalara sık rastlıyoruz. Çikolatanın bir diğer ilginç özelliği ise sperm kalitesi üzerindeki olumlu etkileridir.
#ÇikolataVarikosel, erkek kaynaklı infertilitenin hem teşhis edilebilen hem tedavisi yapılabilen hem de geriye döndürülebilen nedenleri arasında yer alır. Görülme sıklığı oldukça fazladır; öyle ki infertilite tanısı konulan erkeklerin %40’ında varikoselin teşhis edildiği bilinmektedir.
#VarikoselKlinefelter sendromu, yeni doğan her 500-600 erkek çocuktan birinde karşımıza çıkan nadir bir genetik bozukluktur. Uzun boy, memelerde büyüme ve testislerin küçük olması ile kendini belli eder. Hiç kuşkusuz bu görünümde her erkeğin Klinefelter’li olduğu söylenemez ama basit bir kromozom testi ile bunu anlamak mümkündür. Normalde 46,XY şeklinde gelmesi beklenen testin sonucunda 47,XXY yazıyorsa, bu Klinefelter olduğunu kanıtlar.
#KnifelterSabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.
#Sabri ÜlkerT.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#MebZor bulgu veren böbrek yetmezliği hastalığının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, beslenme düzenine bağlı olarak da gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kantarcı, “Ülkemizde şeker hastalığı artış hızında biz dünya birincisiyiz. Çok sayıda insan obez düzeyinde kilolu. Böbrek hastalığını, diyabet ve hipertansiyon davet ediyor. Böbrek yetmezliği aşamasına gelmeden, diyabet ve hipertansif hastalarda veya böbrek hastalığına yatkınlığı olan kişilerde öncelik, böbrek sağlığını korumak olmalı. Taze gıda tüketmek, tuz tüketimini azaltmak lazım. Ayrıca bilinçsiz vitamin tüketimine son verilmeli” diye konuştu.
#Prof. Dr. Gülçin KantarcıAslında ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal biçimde yetişen sumak ağacı son yıllarda dış mekan süs bitkisi olarak ilgi görmeye başlamıştır. Çalı formundaki bitkilerden olan sumak ağacının meyvesi çok yararlıdır ve geniş kullanım alanına sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sarılmak kadar rahatlatan, huzur veren bir şey yoktur. Sarılmak sadece partneriniz ile tensel temas etmenizi sağlamaz aynı zamanda samimiyeti arttırır ve ilişkinizi güçlendirir. Çiftlerin en sevdiği sarılma şekillerinden biri ise 'kaşık pozisyonu'. Peki kaşık pozisyonunda sarılmanın ilişkiniz yanı sıra sağlığınıza da faydalı olduğunu biliyor musunuz?
#Kaşık Pozisyonu